Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπέρβαροι το 46% των Πατρινών σε μέτρηση δείκτη μάζας σώματος που διενήργησε το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο

Υπέρβαροι το 46% των Πατρινών σε μέτρηση...

Η μέτρηση (B.M.I.) έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017

Εντυπωσιακά τα ευρήματα της μέτρησης που διενήργησε το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, καθώς το 46% των μετρηθέντων στην Πάτρα βρέθηκαν  σε κάποιο ποσοστό υπέρβαροι. Με μήνυμα: «‘Ασκηση και Διατροφή: Ενεργός τρόπος ζωής», και με βάση τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με το Δήμο Πατρέων για τις κοινές εθελοντικές εκδηλώσεις που αφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με τη συμμετοχή πολλών δράσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των οποίων και αυτών του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, προέκυψαν τα ποσοτικά και ποιοτικά συμπεράσματα μετρήσεων δείκτη μάζας σώματος (B.M.I.).

Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν και τα γενικότερα συμπεράσματα της έρευνας καθώς, μεταξύ άλλων : "Η τοπική κοινωνία αναπτύσσεται ατομικά, είναι εσωστρεφής, χαρακτηρίζεται από κλειστού τύπου επικοινωνία που σημαίνει πως δεν είναι συμμετοχική, συλλογική, συνεργατική και ομαδική με τον ευρύτερο πληθυσμό, εκτός φυσικά του οικογενειακού και του στενού συγγενικού περίγυρου".

Τα στοιχεία της μέτρησης είναι τα εξής:

Μεθοδολογικά στοιχεία

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

  • Ώρα: 17:30-21:00

  • Τόπος: Πλατεία Γεωργίου, Πάτρα

  • Δείγμα: Ανώνυμοι ενήλικες (τυχαίοι περαστικοί)

  • Φύλο: Μικτό (Άνδρες, Γυναίκες > 18 ετών)

  • Άνδρες που μετρήθηκαν: 104 άτομα

  • Γυναίκες που μετρήθηκαν: 94 άτομα

  • Μέτρηση: Βάρος σώματος (ψηφιακή ζυγαριά), ύψος σώματος (μετροταινία)

  • Πραγματοποίηση μετρήσεων: ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Ε.Ε.Π.) Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου

  • Αποθήκευση αποτελέσματος: Άμεσα, μέσω προγράμματος επεξεργασίας λογιστικών φύλλων (Excel) από προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου

  • Πηγή πίνακα κλίμακας: World Health Organization (WHO) 1997

  • Συνολικός αριθμός διερχομένων εμπρός από το περίπτερο: 617 ενήλικες

  • Παρατήρησαν το περίπτερο: 474 ενήλικες

  • Ρώτησαν στο περίπτερο λεπτομέρειες για τη δράση: 244 ενήλικες

  • Μετρήθηκαν στο περίπτερο: 198 ενήλικες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

  • ΛΙΠΟΒΑΡΕΙΣ: 8 (4,04%)

  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ: 98 (49,5%)

  • ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ: 58 (29,29%)

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΤΥΠΟΥ Ι: 26 (13,13%)

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΙΙ: 4 (2,02%)

  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ: 4 (2,02%)

 

Ανάλυση Δεδομένων

Με βάση:

  1. την παρατήρηση των διερχομένων (617 ενηλίκων) πλησίον του περιπτέρου,

  2. τη συζήτηση με τους περαστικούς που αρνήθηκαν για προσωπικούς τους λόγους να μετρηθούν,

  3. των καταγεγραμμένων τελικώς ατόμων που μετρήθηκαν μετά από παρότρυνση του προσωπικού του Γυμναστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών, που ανέρχονται στους 198 ενήλικες,

  4. τους συμμετέχοντες στη μέτρηση,

 

παρουσιάζεται:

  • απροθυμία των δημοτών να ενημερωθούν άμεσα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για την ποιότητα της φυσικής τους κατάστασης λόγω του ότι:

  1. σπάνια ανταποκρίνονται σε ανοικτές συλλογικές και κοινωνικές δραστηριότητες που αφορούν στην ποιότητα ζωής τους,

  2. είναι διστακτικοί σε συζητήσεις για τη φυσική τους κατάσταση (αρκετό σωματικό βάρος, σωματικό λίπος, έλλειψη άσκησης)

  3. έχουν εσφαλμένη προσωπική αντίληψη και δεν τολμούν την αλλαγή στον καθημερινό τρόπο ζωής τους όπως: «παραμελώ το σώμα μου και δεν ελέγχω τη διατροφή μου γιατί έχω αρκετές και καθημερινές εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώνω σε άτακτα χρονικά διαστήματα κυρίως για βιοποριστικούς λόγους»

  • Έλλειψη ενημέρωσης σε βασικούς τομείς που αφορούν θέματα διατήρησης και βελτίωσης φυσικής κατάστασης και ιδανικής μάζας σώματος (συστηματική ήπια άσκηση, διατροφή, ιδανικός καθημερινός τρόπος ζωής)

  • Διστακτικότητα των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες να μετρηθούν, κυρίως όσες φαινομενικά είχαν εικόνα υπέρβαρου ή παχύσαρκου ατόμου

Συμπεράσματα

Η τοπική κοινωνία αναπτύσσεται ατομικά, είναι εσωστρεφής, χαρακτηρίζεται από κλειστού τύπου επικοινωνία που σημαίνει πως δεν είναι συμμετοχική, συλλογική, συνεργατική και ομαδική με τον ευρύτερο πληθυσμό, εκτός φυσικά του οικογενειακού και του στενού συγγενικού περίγυρου. Παραμένει δηλαδή ενεργή περισσότερο στις ατομικές διαδικασίες και σε ευθύνες που αφορούν στην προσωπική και οικογενειακή καθημερινότητα και τον βιοπορισμό. Το φαινόμενο αυτό απομονώνει το άτομο το οποίο δεν συνδέεται με τις μαζικές επιμορφωτικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει την πρόσφατη και σύγχρονη πληροφορία και τα οφέλη της κάθε δράσης, και συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής του μέσω της άσκησης και της διατροφής. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται με επιμονή και προβληματισμό η παραπάνω δράση από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Το κάθε άτομο, η κάθε οικογένεια, χρειάζεται ενθάρρυνση από τις Δημοτικές, τις επιστημονικές, τις πολιτιστικές και τις αθλητικές δομές αλλά και γενικότερα από τον κοινωνικό του περίγυρο, ώστε να ενημερωθεί και να προσφέρει στον εαυτό του, να αποκτήσει επίσης ομαδικό χαρακτήρα και διάθεση συμμετοχής και δημιουργίας.

Ο τοπικός πληθυσμός ενηλίκων αλλά και σχολικών ηλικιών θα πρέπει να ενημερώνεται δια βίου για την αξία της άσκησης, την αξία της διατροφής αλλά και την μεγάλη αξία του συνδυασμού των παραπάνω δύο ωφέλιμων ενεργειών: Άσκηση και διατροφή = Ενεργός τρόπος ζωής. Για τις παραπάνω ενέργειες ενημέρωσης θα βοηθήσουν ανοικτές εκδηλώσεις προώθησης του ενεργού τρόπου ζωής, ημερίδες, καθώς και συστηματικές θεματικές συζητήσεις με ιατρικό και λοιπό επιστημονικό και αθλητικό προσωπικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης χρειάζεται παρότρυνση ειδικότερα του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, να ασχοληθεί με τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης αφού είναι εφικτή και διαχειρίσιμη ενέργεια με σύστημα και προσωπική πειθαρχία.

Η ανάδειξη των υπαρχουσών διαδρομών περίπατου και jogging στο κέντρο της πόλης και η άμεση εκπόνηση μελετών για δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή είναι επίσης εργαλεία ενθάρρυνσης για τους πολίτες ώστε να ασχοληθούν με τη συντήρηση ή τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Για παράδειγμα: Περιπατητικές διαδρομές από Πάτρα προς Ρίο, από Πάτρα προς Μονοδέντρι, από Πάτρα προς περιοχή “Clauss”, από Πάτρα προς Εγλυκάδα, από Πάτρα προς Δασύλλιο. Επίσης, δωρεάν συστηματικές μετρήσεις της φυσικής κατάστασης των πολιτών σε στοχευμένα σημεία από φορείς της πόλης, θα παροτρύνουν τους πολίτες να ασχοληθούν με τη φυσική τους κατάσταση, να είναι υγιείς και να μειώσουν την επισκεψιμότητα σε ιδιωτικά και δημόσια ιατρεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις