Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Χαλάει από Δευτέρα ο καιρός με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - «Ανοιξιάτικο» το Σαββατοκύριακο

Δυτική Ελλάδα: Χαλάει από Δευτέρα ο καιρ...

Αναλυτική πρόβλεψη από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Νικόλα Σερέτη

Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα, έρχονται βροχές, καταιγίδες, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας. Από την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Όπως αναφέρει ο Πατρινός ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης στην πρόγνωση που έστειλε στο thebest.gr:

Οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις που κάλυπταν την περιοχή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρίζοντάς μας αίθριες καιρικές συνθήκες μην επιτρέποντας την διέλευση κάποιας ατμοσφαιρικής διαταραχής σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν σε σοβαρή μεταβολή του καιρού από την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή μας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σ'ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

Στον παρακάτω χάρτη παρατηρούμε ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας και ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα νότια της Ιβηρικής χερσονήσου.

Αυτοί οι δυο παράγοντες είναι εκείνοι οι οποίοι με την κίνηση τους θα οδηγήσουν σε μεταβολή του καιρού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κατ'επέκτασην και στην χώρα μας.

Το πεδίο υψηλών πιέσεων φαίνεται να κινείται βορειότερα-βορειοανατολικότερα διερχόμενο από μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Έτσι, κατά συνέπεια το νοτιότερο τμήμα του βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Μ.Βρετανίας θα ''εξαναγκαστεί'' σε νοτιότερη-νοτιοανατολικότερη τροχιά προς την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα....

.....με την αρωγή του πνέοντος αεροχειμάρρου στα ανατολικότερα όρια του προαναφερθέντος αντικυκλωνικού πεδίου....

....όπου θα λάβει την μορφή ατμοσφαιρικής διαταραχής, η οποία θα κινηθεί προς την χώρα μας προκαλώντας την προαναφερθείσα μεταβολή στις καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, η διαταραχή αυτή παρουσιάζει τάσεις αποκοπής από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την χώρα μας.Παράλληλα, ψυχρότερες αέριες μάζες θα βρουν δίοδο και θα κατέλθουν στην περιοχή μας προκαλώντας πτώση του υδραργύρου, πρόσκαιρα σε επίπεδα κάτω των κλιματικών τιμών.

Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η τροχιά της διαταραχής, καθίσταται εφικτό να πραγματοποιηθεί μια πρώτη απόπειρα εκτίμησης της χωρικής κατανομής και της έντασης των φαινομένων.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σάββατο 21/10: Γενικά αίθριος καιρός με μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις τις πρωϊνές ώρες στα βορειοδυτικότερα τμήματα και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα νοτιοδυτικά.Η θερμοκρασία όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της θα ανέλθει στους 22-23oC κατά μέσον όρο στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 4 και ενδεχομένως στο νότιο Ιόνιο 5bf.

Κυριακή 22/10: Παρόμοιες καιρικές συνθήκες με αυτές του Σαββάτου με αραιές νεφώσεις να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά με σταδιακή επέκταση νοτιότερα.Ο υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο στα 4-5bf.

Δευτέρα 23/10: Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωϊνές ώρες και από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους έντονες, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν σχεδόν, αν όχι σε όλη, την δυτική χώρα.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν αναμένεται να ανέλθει άνω των 18-19oC στα βορειοδυτικά, ενώ στα δυτικά-νοτιοδυτικά ίσως προλάβει να πιάσει για λίγο τους 21-22oC.Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί στα 5-6 και πιθανόν στα βορειότερα 7bf.

Τρίτη 24/10: Σύμφωνα με τα μέχρι ώρες διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πιθανόν να υπάρξει συνέχιση του βροχερού καιρού τουλάχιστον στο πρώτο μισό της ημέρας με σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και μετά και από τα βορειοδυτικά.Ο υδράργυρος φαίνεται να σημειώνει περαιτέρω πτώση και έτσι να μην ξεπερνά τους 16-17Oc, ενώ οι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοιι δείχνουν να διατηρούνται στο Ιόνιο με εντάσεις στα 6-7bf. 

Να σημειωθεί ότι λόγω της πτώσης του υδραργύρου χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινότερα τμήματα της βορειοδυτικής χώρας καθώς και στα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου (Χελμός ) σε αρκετά μεγάλα βέβαια υψόμετρα.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο 21/10:Γενικά αίθριος καιρός στην πόλη με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους το απόγευμα.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-23oC και οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.

Κυριακή 22/10:Αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους από τον βορειοδυτικό ορίζοντα από αργά το απόγευμα προς το βράδυ.Ο υδράργυρος θα παραμείνει αμετάβλητος, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς.

Δευτέρα 23/10:Κατά πάσα πιθανότητα από τις μεσημβρινές ώρες κ' μετέπειτα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.Η θερμοκρασία σε πτωτική πορεία, θα κυμανθεί από 16-21oC και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί στα 4-5bf.

Τρίτη 24/10: Πιθανή συνέχιση του βροχερού καιρού στην πόλη με κατά περιόδους φαινόμενα κυρίως μέσα το πρώτο μισό της ημέρας με σταδιακή εξασθένιση αυτών από το μεσημέρι και μετά.Ο υδράργυρος σε περεταίρω πτώση με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 13-17oC.


Τάση Για Το Υπόλοιπο Της Εβδομάδας: Η τάση του καιρού θέλει τον καιρό να παρουσιάζεται βελτιωμένος στην δυτική Ελλάδα από πλευράς φαινομένων και μόνο τα νοτιοδυτικά να συγκεντρώνουν κάποιες πιθανότητες για τοπικά φαινόμενα την Τετάρτη.Ο υδράργυρος φαίνεται να μην μεταβάλλεται ιδιαίτερα με τάσεις μικρής ανόδου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ οι άνεμοι να στρέφονται σε ανατολικούς βορειοανατολικούς οι οποίοι πιθανόν σε υπήνεμες περιοχές ορεινών όγκων και σε στενά θαλάσσια περάσματα (Ρίο-Αντίρριο) να είναι πολύ ενισχυμένοι το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη.

Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης (Ρωμανός Πατρών)
&
Για το www.meteoclub.gr: Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις