Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συνεχίζεται το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα

Συνεχίζεται το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κ...

Περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα 30 χρόνια της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα 30 χρόνια του κλείνει φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και γιορτάζει τα γενέθλιά του μαζί με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου που επίσης συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Για τον εορτασμό αυτό θα προβληθεί μια επιλογή βραβευμένων από την EFA, ταινιών –ανάμεσά τους και το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μαζί θα είναι και ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας, Κριστόφ Ζανούσι ο οποίος θα δώσει και mastercalss στον «Ιανό», στην οδό Σταδίου, στην Αθήνα την τελευταία μέρα του Πανοράματος, την Τετάρτη 1/11/2017.

Θα προβληθούν τα φιλμ:  «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Όλα για την μητέρα μου» του Πέντρο Αλμοδόβαρ, «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε.

Στον Κινηματογράφος Ααβόρα την Παρασκευή 20/10 προβλήθηκε το φιλμ «Τοπίο στην Ομίχλη», παραγωγής του 1988  που είχε τιμηθεί με το Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας και βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Βενετίας και το Felix Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας της Χρονιάς.

Ακολουθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα:

Τρίτη 24/10 Ααβόρα

7.30 μ.μ. | MELANCHOLIA

2011 | Δανία | Έγχρωμο | 135’

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Τη νύχτα του γάμου της, η Ζουστίν πασχίζει για να αισθανθεί ευτυχισμένη. Ο γάμος είναι υπέρλαμπρος και τα έξοδα καλύπτονται από την αδερφή και τον γαμπρό της, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη διάθεση και να περιορίσουν τις εντάσεις της νύφης και των καλεσμένων. Την ίδια ώρα, ένας μπλε πλανήτης με το όνομα «Μελαγχολία», πλησιάζει απειλητικά τη γη, ενώ η Κλερ, αδερφή της Ζουστίν, αισθάνεται έναν αυξανόμενο φόβο επικείμενης καταστροφής.

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Κίρστεν Ντανστ στις Κάννες, Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Κινηματογράφος Έλλη - Πέμπτη 26/10

5.30 μ.μ. | ΓΟΜΟΡΑ

2008 | Ιταλία | Έγχρωμο | 137’

Σκηνοθεσία: Matteo Garrone

Η ταινία ακολουθεί τη βεντέτα που ξεσπά ανάμεσα στα μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης του Ντι Λάουρο Καμόρα και πυροδοτείται με αφορμή τον φόνο κάποιων γκάνγκστερ. Οι δύο πλευρές αποτελούνται από τα πιστά μέλη της οργάνωσης και τους αποσχιστές, που βρίσκονται υπό την ηγεσία του Ραφαέλε Αμάτο, αδερφό των νεκρών γκάνγκστερ. Η βεντέτα αυτή, παρουσιάζεται μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, των οποίων η ζωή επηρεάζεται άμεσα από το οργανωμένο έγκλημα.

Υπήρξε η ταινία-έκπληξη του Φεστιβάλ Κανών του 2008, όπου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Βραβείο σκηνοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Παρασκευή 27/10

4.45 μ.μ. | ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ

1999 | Ισπανία | Έγχρωμο | 101’

Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar

Η Μανουέλα είναι μία σκληρά εργαζόμενη, ανύπαντρη μητέρα, η οποία έχει μεγαλώσει το γιο της, Εστεμπάν, μόνη της. Στα 17α γενέθλια του, ο Εστεμπάν, κυνηγώντας την πρωταγωνίστρια ενός θεάτρου για ένα αυτόγραφο, σκοτώνεται από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Η Μανουέλα, βουτηγμένη στο πένθος αποφασίζει να αναζητήσει στη Βαρκελώνη τον διεμφυλικό πατέρα του αγοριού. Όταν όμως συναντήσει έναν παλιό φίλο και δεθεί στενά με εκείνον και την παρέα του, η τραγωδία θα χτυπήσει ξανά..

Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας,  βραβείο σκηνοθεσίας και οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. Έχει διακριθεί επίσης με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Σκηνοθεσίας και 7 βραβεία Goya.

Κυριακή 29/10

4 μ.μ.|RIFF-RAFF

1991 | Ηνωμένο Βασίλειο | Έγχρωμο | 95’

Σκηνοθεσία: Ken Loach

Ο σκωτσέζος Στίβι, έχοντας μόλις αποφυλακιστεί, βρίσκει δουλειά ως οικοδόμος για τη μετατρoπή ενός νοσοκομείου σε πολυτελή διαμερίσματα. Μένει σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, ενώ στη δουλειά, εκτός από το επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, τους εκμεταλλεύονται με πενιχρά ημερομίσθια και τους απολύουν για μικρά παραπτώματα. Όταν ανακαλύπτει μία χαμένη τσάντα, γνωρίζει τη Σούζαν, μία επίδοξη τραγουδίστρια και οι δύο νέοι ερωτεύονται. Σύντομα μένουν μαζί, όμως οι ήρεμες μέρες δε θα διαρκέσουν πολύ.

Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών

Δευτέρα 30/10

5.25 μ.μ. | AMOUR

2012 | Αυστρία | Έγχρωμο | 127’

Σκηνοθεσία: Michael Haneke

Ο Ζορζ και η Άνν είναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων καθηγητών μουσικής, οι οποίοι απολαμβάνουν τη ζωή στα ογδόντα τους χρόνια. Όταν η Άνν παθαίνει ένα εγκεφαλικό, έρχεται σε μια φθίνουσα πορεία, σωματικά και νοητικά, με τις προσπάθειες του Ζορζ να τη φροντίσει στο σπίτι, να παραμένουν άκαρπες. Η επιθυμία τους για αξιοπρέπεια αποδεικνύεται μία πολύ δύσκολη μάχη, ενώ οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο Ζορζ είναι κρίσιμες για τη ζωής τους.

Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο,  με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογραφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς.

Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

*Το φετινό Πανόραμα θα φιλοξενήσει για ένα master class και θα τιμήσει και τον Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη από την Αιγιάλεια, Αλεξάντερ Πέιν.

www.panoramafest.org

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture