Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Απ. Κατσιφάρας: Η Ευρώπη να καταπολεμήσει την φτώχεια και την ανεργία, που μαστίζει τους πολίτες της

Απ. Κατσιφάρας: Η Ευρώπη να καταπολεμήσε...

Παρέμβαση – ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στο Ελσίνκι για το «Μέλλον της Ευρώπης»

Την αναγκαιότητα,  η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει στο επίκεντρο του ανασχεδιασμού της τον άνθρωπο, όπως επίσης   βασικές αρχές και αξίες όπως αλληλεγγύη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, ισότητα, σεβασμό της δημοκρατίας, κράτος δικαίου,  επεσήμανε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του στην 6η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι σήμερα Παρασκευή και είχε θέμα: «Μέλλον της Ευρώπης  - Μέλλον του Προϋπολογισμού της ΕΕ».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση που έχει εξασθενήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο που ο ευρωσκεπτικισμός, η ξενοφοβία, η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της κοινής πορείας και η επάνοδος του εθνικισμού παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια σημαντική έξαρση», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξαναγίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ελκυστική. Πρωτίστως για τους πολίτες της.  Και για να γίνει ελκυστική, θα πρέπει πρώτα από όλα να δείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη: την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ιδιαίτερα στην Αλληλεγγύη, που είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από εθνικά στεγανά, συμφέροντα και εγωισμούς».

Ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε με έμφαση την ανάγκη η Ευρώπη να καταπολεμήσει την φτώχεια και την ανεργία, που μαστίζει τους πολίτες της.  Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση της φτώχειας, την καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.  Ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία, το στοίχημα δεν είναι απλά να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός νέων θέσεων εργασίας, αλλά επίσης και καλής ποιότητας θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι, με την ραγδαία αύξηση των άτυπων και επισφαλών μορφών εργασίας: μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μικροδουλειές, αυτοαπασχόληση, κλπ. Πολύ συχνά, πολλοί από αυτούς κάνουν και δύο και τρεις δουλειές για να τα καταφέρουν ή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο (απλήρωτοι) ψάχνοντας συνεχώς για δουλειά από ό, τι βρίσκουν πραγματικά.

Και δεν είναι τυχαία η δραματική αύξηση των ποσοστών, ιδίως ανάμεσα στους νέους, των «εργαζομένων-φτωχών», που παρότι είναι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από το φάσμα της φτώχειας και στερούνται βασικών αγαθών.

Αυτές οι μετατοπίσεις αποτελούν μια ένδειξη για το «μέλλον της εργασίας» και έχουν τεράστιες συνέπειες για την ευημερία των ανθρώπων, καθώς και για την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Κατσιφάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ιταλό Περιφερειάρχη (Τοσκάνη) Ενρίκο Ρόσσι, ο οποίος τον συνεχάρη και δημόσια (μεσω twitter) για την τοποθέτησή του σε σχέση με τον σοσιαλισμό και την κοινωνική συνοχή.

Εκδηλώσεις της CPMR στην Πάτρα

Οι εργασίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR  ολοκληρώνονται σήμερα στο Ελσίνκι. Τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να συνεδριάσει στην Πάτρα το Πολιτικό Γραφείο της CPMR και θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των μελών της CPMR, τον Ιούλιο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις