Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε απόγνωση εκατοντάδες γονείς με τα ολοήμερα σχολεία της Πάτρας – Δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους

Σε απόγνωση εκατοντάδες γονείς με τα ολο...
Βγενόπουλος Φάνης

Δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν πάνω από τα μισά ολοήμερα σχολεία της Πάτρας

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες γονείς της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής καθώς, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων. Κάποια δεν λειτουργούν και κάποια άλλα υπολειτουργούν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι γονείς, που είναι εργαζόμενοι, να μην έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, καθώς στο ολοήμερο σχολείο οι μαθητές, διαβάζουν τα μαθήματά τους για την επόμενη ημέρα και παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι το απόγευμα.

Στο θέμα έχει παρέμβει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, ο οποίος μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία, καταγγέλλοντας πως πολλά ολοήμερα τμήματα υπολειτουργούν λόγω της μη επάρκειας δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τους δασκάλους σε σύνολο 88 σχολείων 4/θεσίων και άνω παρουσιάζονται προβλήματα μη λειτουργίας ή υπολειτουργίας στα 50 (ποσοστό 57%)!

Το θέμα απασχόλησε και την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, όπου έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο 25ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας. Όπως τονίστηκε στη Συνέλευση, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Αχαΐας, έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα ολοήμερα, αλλά και στην πρωινή βάρδια των σχολείων.

Παίρνουν τα παιδιά τους από τα ολοήμερα

Οι γονείς πλέον είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση, καθώς είχαν εγγράψει τα παιδιά τους στο ολοήμερο, κάνοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους και κανονίζοντας τις δουλειές τους. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δασκάλων, κάποιοι γονείς, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει, παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία στα οποία δεν λειτουργεί ολοήμερο τμήμα και αναζητούν άλλα Δημοτικά, όπου υπάρχει ολοήμερο.

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείων Καμινίων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στα Καμίνια, όπου ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά το ολοήμερο, μόλις προχθές οι γονείς ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του Σχολείου, ότι το ολοήμερο δεν θα λειτουργεί – ελλείψει δασκάλων – την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Μητέρα μαθητή του Σχολείου (σ.σ. τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του thebest.gr) επικοινώνησε μαζί μας, εκφράζοντας την απόγνωσή της για την κατάσταση. Όπως είπε με την απόφαση αυτή τινάζεται στο αέρα ο προγραμματισμός που είχε κάνει με την οικογένεια της, καθώς πλέον πρέπει να αναζητήσει φύλαξη για το παιδί της, καθώς το ωράριο της εργασίας της δεν της επιτρέπει να παίρνει το παιδί την ώρα που τελειώνει το πρωινό σχολείο.

Όπως είπε, εάν γνώριζε από την αρχή ότι δεν θα λειτουργούσε όλες τις ημέρες το ολοήμερο, τότε θα αναζητούσε εναλλακτική λύση. Τώρα πλέον βρίσκεται προ μιας δυσάρεστης έκπληξης και ενός αδιεξόδου.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών η κατάσταση στα ολοήμερα σχολεία της περιοχής έχει ως εξής:

Μέχρι τις 3 μ.μ. (ορισμένα και με λιγότερα τμήματα ή ορισμένες ημέρες της εβδομάδας):

60ο Πατρών, 62ο Πατρών, 64ο Πατρών, 1ο Κ. Αχαΐας, 1ο Οβρυάς, 2ο Οβρυάς, Μιντιλογλίου, Ροϊτίκων, Ρίου, Βραχνεΐκων, Κρήνης, Σαραβαλίου, Αγ. Βασιλείου, 23ο Πατρών, 6ο Πατρών, 11ο Πατρών, 12ο Πατρών, 13ο Πατρών, 14ο Πατρών, 20ο Πατρών, 41ο Πατρών, 43ο Πατρών, 45ο Πατρών, 33ο Πατρών, 35ο Πατρών, 51ο Πατρών, 52ο Πατρών, 59ο Πατρών, 18ο Πατρών.

Ορισμένες ημέρες της εβδομάδας:

22ο Πατρών, 41ο Πατρών, 2ο Παραλίας, Καμινίων.

Κλειστά ολοήμερα

65ο Πατρών, 32ο Πατρών, 2ο Κ. Αχαΐας, 3ο Κ. Αχαΐας, 3ο Παραλίας, Λάππα, Καρεΐκων, Ερυμάνθειας, Α. Αλισσού, Σταυροδρομίου.

Μέχρι τις 4 μ.μ. (με λιγότερα τμήματα ή πληθωρικά τμήματα ή συμπτύξεις/ελλείψεις στον πρωινό κορμό)

36ο Πατρών, 61ο Πατρών, 4ο Πατρών, 56ο Πατρών, 48ο Πατρών.

Ξεκινούν τη λειτουργία τους από 16/10

Φαρρών, Σαγεΐκων.

Από την επικοινωνία που είχαμε με τους Διευθυντές των περισσοτέρων σχολείων άνω των 4/θεσίων διαπιστώσαμε, επίσης, τα εξής:

•             Ορισμένα ολοήμερα τμήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων.

•             Άλλα ξεκινούν τη λειτουργία τους τούτη την εβδομάδα.

•             Αρκετοί μαθητές σταματούν τη φοίτηση, εφόσον το παρεχόμενο παιδαγωγικό έργο γίνεται σε τριτοκοσμικές συνθήκες (πολλοί μαθητές στο τμήμα, λίγοι εκπαιδευτικοί, ορισμένες ημέρες δε λειτουργεί το ολοήμερο, σύμπτυξη τμημάτων την τελευταία ώρα κ.λπ.).

•             Η πρωινή ζώνη (πρόωρη υποδοχή) δε γίνεται σε πολλά σχολεία.

•             Ορισμένα σχολεία αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, αφού πέραν της μη λειτουργίας του Ολοήμερου έχουν κενά και στον πρωινό κορμό, είτε δασκάλων είτε ειδικοτήτων.

•             Σε ορισμένα σχολεία που δε λειτουργεί το ολοήμερο, οι γονείς ζήτησαν μετεγγραφή των παιδιών τους για σχολεία, όπου λειτουργεί το ολοήμερο.

 

Ποια είναι η πραγματική εικόνα για τα δημοτικά σχολεία της Πάτρας το 2017;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις