Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οκτωβριανή επανάσταση και δημοτική αρχή

Οκτωβριανή επανάσταση και δημοτική αρχή

Του Δημήτρη Αβραμίδη

Ώστε λοιπόν η δημοτική αρχή αποφάσισε να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής επανάστασης.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διοργανώνονται παρεμφερείς εκδηλώσεις και ως εκ τούτου η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής δεν πρέπει να ξενίζει. Εξάλλου δεν χωράει αμφιβολία για την ιστορικότητα της επετείου και για τις πολλαπλές σημασίες της.

Προκαλεί βεβαίως μια κάποια εντύπωση το γεγονός ότι από το σύνολο των μεγάλων ιστορικών επετείων, διεθνών και εθνικών, η δημοτική αρχή ξεχώρισε την Οκτωβριανή επανάσταση, αλλά μήτε αυτό είναι το μείζον.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί ισχυρή εντύπωση ότι από την εισήγηση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, κ. Θωμόπουλου, για τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων, απουσιάζει κάθε διάθεση αναστοχασμού και κριτικής προσέγγισης του ιστορικού γεγονότος για το οποίο γίνεται λόγος.

Και όμως, αρκεί μια μόνο ματιά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Η ορχήστρα δωματίου του Ωδείου θα παρουσιάσει έργα «σοβιετικών συνθετών», όπως των Σοστακόβιτς, Προκόπιεφ και Χατσατουριάν ενώ στο κινηματογραφικό αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες του Αϊζενστάϊν και του Βερτόφ. Αλλά οι εν λόγω σπουδαίοι δημιουργοί δεν εμπνεύστηκαν μόνο από την Οκτωβριανή επανάσταση αλλά επίσης καταταλαιπωρήθηκαν από αυτήν, ιδίως στα χρόνια του Σταλινισμού. Οι ιστορίες τους είναι γνωστές και η αποσιώπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισαν και των πιέσεων που υπέστησαν δεν έχει κανένα νόημα στις ημέρες μας.

Απεναντίας, αυτό ακριβώς το σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή οι συχνά αφόρητες πιέσεις σε βάρος των δημιουργών στα χρόνια του σταλινισμού και όχι μόνο, είναι που καθιστά αναγκαία την κριτική αποτίμηση και τον αναστοχασμό πάνω στην Οκτωβριανή επανάσταση.

Η δε απουσία αυτών των στοιχείων από την, αποκλειστικά υμνητική έως και αφελή, προσέγγιση της δημοτικής αρχής τελικώς αδικεί το ίδιο το ιστορικό γεγονός που, κατά τα λοιπά, επιθυμεί να τιμήσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις