Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act

Ετήσιο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act

Σαββατοκύριακο 28 και 29 Οκτωβρίου 2017

Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 που υποστηρίζεται από την  Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), συνεχίζουν για τρίτη χρονιά την συνεργασία τους και διοργανώνουν στις 28 και 29 Οκτωβρίου, τον δεύτερο από τους δέκα συνολικά, σεμιναριακούς κύκλους του ετήσιου Εργαστηρίου Σωματικού Θεάτρου, με εισηγητή τον χορογράφο και χορευτή Σπύρο Κουβαρά.

Το εργαστήριο θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, σκηνοθέτες, street  artists καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει και εξελίξει την σωματική του έκφραση. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 18 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τους τέσσερεις πρώτους σεμιναριακούς κύκλους τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έχουν προτεραιότητα για την δημιουργία εργαστηριακής παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί στο θέατρο ACT τον Ιούνιο του 2018.

Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το ετήσιο πρόγραμμα του εργαστηρίου θα δωθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης (Certificat d’ Aptitude Professionnel) απο την Compagnie Synthesis 748 / Spyros Kouvaras.

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Στο Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων.

 

Μέσω ασκήσεων τεχνικής  και δομημένων αυτοσχεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο στην λογική σύγχρονων σκηνοθετών όπως R. Castellucci, B. Wilson, P. Bonté και P. Genty μεταξύ άλλων. Η δραματουργική προσέγγιση στο σεμινάριο του Σπύρου Κουβαρά αποκαλύπτεται καταρχήν με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά αφαιρετικό και μη νατουραλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου στο σεμινάριο εμφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως σαν συμπληρωματική «μουσική υπόκρουση» της κίνησης. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα από την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα από την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα από τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

 

1ο στάδιο / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

 

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές κινησιολογικές, θεμελιώδεις, αρχές ανατομίας, και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με  τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

 

2ο στάδιο/ Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

 

Το δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει απο την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

 

3ο στάδιο / Σύνθεση – Physical Performance – Παράσταση

 

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, μέσω συγκεκριμένων θεματικών και μέσω δομημένων αυτοσχεδιασμών (σε σόλο, ντουέτο και ανσάμπλ), θα δώθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στις τεχνικές και στα στοιχεία που θα έχουν αναλυθεί στα προηγούμενα στάδια, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι κινησιολογικές συνθέσεις, performances και εργαστηριακή παράσταση.

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act | Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)

Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς

2ος κύκλος: Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Θεματική 2ου κύκλου: Physical training of the actor/performer

Διδακτέες Ώρες: 6 ώρες ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)

Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 30 € 

Επόμενες ημερομηνίες των σεμιναριακών κύκλων για το 2017

Οκτώβριος: 28-29/10

Νοέμβριος: 25-26/11

Δεκέμβριος: 16-17/12

 

Οι ημερομηνίες για το 2018 θα ανακοινωθούν προσεχώς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture