Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τσίπρας στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, προσβλέπουμε σε αμερικανικές επενδύσεις

Τσίπρας στον Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα  εξέρχ...

Όλα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις, καθώς βγαίνει δυναμικά από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων και της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η χώρα μας ακολουθεί ένα νέο δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και αναδεικνύεται σε πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας, χαρακτήρισε την Ελλάδα "αξιόπιστο και χρήσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και επισήμανε την ανάγκη να τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ελλάδας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, "για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς", όπως επισήμανε.

Προσέλκυση επενδύσεων

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια βήματα θα κάνει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή αποφάσισε να συγκρουστεί με τις βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις, γατί ξέρει ότι επενδύσεις σημαίνουν δουλειές και μείωση της ανεργίας και επιστροφή νέων επιστημόνων, που έφυγαν στο εξωτερικό, να δουλέψουν στην Ελλάδα.

Γι αυτόν τον λόγο ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια και επενδύσεις πολύ μεγάλης αξίας. Απλοποίησε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Θεσμοθέτησε fast track διαδικασίες για τις στρατηγικές επενδύσεις και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, μέσα από την απλοποίηση, ψηφιοποίηση διαδικασιών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ηγείται μιας task force στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις επενδύσεις.

Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό-μήνυμα σε Αμερικανούς επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, στο παρελθόν και είδε τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

"Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων", επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

"Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο", είπε ο κ. Τσίπρας και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι:

1. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.

2. Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.

3. Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου, τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ κι αυτό γιατί η Ελλάδα προσβλέπει:

-Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

-Στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από τη ν κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μόνο εάν "απελευθερωθεί" από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και υπογράμμισε πως "οι ΗΠΑ έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα".

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

"Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Να τερματιστεί η επικίνδυνη και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε την "επικίνδυνη" και "παραβατική" δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας: "Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής θα προστατεύει και πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων".

Να υπάρξουν μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας

Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου, αλλά σημείωσε πως "θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και στη ηγεσία της ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη, η παραμονή και η συνεργασία της με τον δυτικό κόσμο έχει κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην φροντίζει να υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και είχα την ευκαιρία να την αναλύσω στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας"

Στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας σήμερα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης και στις προσπάθειες για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές.

Εξαιρετικά γόνιμη η συνάντηση Ντ. Τραμπ-Αλ. Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε "εξαιρετικά γόνιμη" τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και σε ερώτηση δημοσιογράφου για δήλωση του σχετικά με τον Τραμπ, πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και αν άλλαξε άποψη τώρα που τον γνώρισε, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί".

Νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

"Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή", είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: "Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις