Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τραμπ: Ευχαριστώ τους Έλληνες για τη Σούδα – Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα

Τραμπ: Ευχαριστώ τους Έλληνες για τη Σού...

Συναντάται με τον Ντόναλτ Τραμπ

21.22: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σημείωσε ακόμη: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες».

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Την εξαιρετική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο χωρών. Έχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα , είπε ο κ. Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό. «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε.

«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία». Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε. Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική. Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, όπου σημείωσε ότι "κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας" και "η Ελλάδα "θα επιστρέψει", χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες "πραγματικούς φίλους, πιστούς φίλους και συμμάχους".

Στις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετέχουν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Πρόσκληση Τσίπρα σε Τραμπ

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

"Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος", είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική και παράλληλα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του.

"Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη", σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συνέχισε: "Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε κάνει. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα".

"Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις για τη συνεργασία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή, μεν, αλλά και η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή. Οπότε, λοιπόν, προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κοινά συμφέροντα στην περιοχή".

19:25 Δηλώσεις έκαναν πριν από λίγο οι δύο άνδρες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Τραμπ έδωσε "ψήφο εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι γίνεται μια θαυμάσια δουλειά και η χώρα επιστρέφει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον εκσυχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών F-16. 

19:05 Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο όπου τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλτ Τραμπ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις