Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Επιμελητήριο Αχαΐας: τα κουτσομπολιά, οι φήμες και το σκηνικό πόλωσης- Έτσι θα βαδίσουμε ως τις κάλπες;

Επιμελητήριο Αχαΐας: τα κουτσομπολιά, οι...

Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον κι αν ναι, ποια είναι;

Ας μιλήσουμε ειλικρινά και χωρίς περιστροφές.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τις εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στήνεται ένα σκηνικό έντασης και πόλωσης.

Για τα πραγματικά κίνητρα αυτής της κατάστασης κυκλοφορούν πολλές φήμες και κουτσομπολιά που τείνουν, δυστυχώς, να αναδειχθούν στην αγαπημένη ενασχόληση πολλών Πατρινών, οι οποίοι έχοντας προφανώς λύσει τα προβλήματά τους αναζητούν τρόπους να γεμίσουν τις ατέλειωτες ώρες που περνάνε στα καφενεία.

Όμως οι θεσμοί και οι εκλογικές διαδικασίες δεν μπορούν να υποτάσσονται σε προσωπικά καπρίτσια και συζητήσεις καφενείου.

Αναμφίβολα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να συμμετέχει ενεργά στις δημόσιες υποθέσεις, να δημιουργεί συνδυασμούς, να συμμετέχει σε εκλογές. Και θα έλεγα ότι δεν είναι απλά δικαίωμά του, αλλά και υποχρέωσή του, όταν εκτιμά ότι έχει να καταθέσει ένα σχέδιο που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία ενός θεσμού.

Πολύ απλά λοιπόν, καλοδεχούμενη πρέπει να είναι κάθε νέα πρωτοβουλία, και στο Επιμελητήριο, που παρουσιάζει ένα σχέδιο αναβάθμισης του Φορέα.

Δεν είναι κακό να αναζητούμε το καλύτερο, ακόμα και όταν θεωρούμε ότι έχουμε κατακτήσει το καλό.

Κακά τα ψέματα. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας υπό την σημερινή διοίκησή του, πάει καλά. Έχει κάνει πράγματα, έχει πάρει πρωτοβουλίες, έχει επιδείξει έργο. Όμως μπορεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο που να εγγυάται ότι μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την περιοχή, αυτό το σχέδιο πρέπει να το ακούσουν με προσοχή.

Αλλά για να υπάρξουν ακροατές, πρέπει να αρχίσει η παρουσίαση του σχεδίου. Οι εμπνευστές του σχεδίου πρέπει να βγουν στο δημόσιο βήμα και να το παρουσιάσουν. Και εμείς ως ακροατές να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε.

Μακάρι να υπάρχει, αλλά μέχρι τώρα τέτοιοι σχέδιο δεν έχουμε δει ή ακούσει.

Ακούμε μόνον συνθήματα και υπονοούμενα, κάποια εκ των οποίων σπιλώνουν και υπολήψεις ανθρώπων.

Αρκετά πια με αυτή την αήθη τακτική. Αρκετά πια με τα υπονοούμενα και τις καφενειακές τακτικές.

«Του τάδε του έχει δεσμεύσει η Εφορία τους λογαριασμούς επειδή χρωστάει στο Δημόσιο» είναι ένα εκ των «επιχειρημάτων» που διατυπώνονται για να πλήξουν την αντίπαλη παράταξη. Και την "μομφή" αυτή την διατυπώνουν εκείνοι που υποτίθεται ότι κόπτονται για την υποστήριξη των μικρομεσαίων, σε μια περίοδο που χιλιάδες μικρομεσαίοι, λόγω κρίσης, βρίσκονται με δεσμευμένους λογαριασμούς.

Άρα θέλουν να εκλεγούν στο Επιμελητήριο για να βοηθήσουν ή για να καταγγείλουν όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση; Ας το πουν λοιπόν ξεκάθαρα: όσοι μικρομεσαίοι δεν έχετε γεμάτο πορτοφόλι και χρωστάτε στην Εφορία ή στα Ταμεία, μην μας ψηφίσετε, γιατί εμείς σας θεωρούμε «μπαγάσηδες».

Όχι, αυτή η τακτική δεν συνιστά σχέδιο.

Σπέρνει διχόνοια, ανοίγει πληγές, προκαλεί πόλωση σε έναν πολύπαθο κλάδο όπως είναι αυτό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και το τελευταίο που χρειάζεται, ειδικώς αυτή τη στιγμή, ο τομέας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  είναι η διχόνοια, ο αλληλοσπαραγμός, η πόλωση.

Ναι, το Επιμελητήριο χρειάζεται τις διαφορετικές φωνές. Χρειάζεται τα διαφορετικά σχέδια και τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Δεν χρειάζεται, πετροπόλεμο, λαϊκισμό και προσωπικά καπρίτσια.

Το thebest.gr ως μέλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, δεσμεύεται ότι θα έχει τις στήλες του ανοιχτές για να παρουσιαστούν όλα τα σχέδια, για να ακουστούν όλες οι απόψεις που αφορούν στο μέλλον του θεσμού. Δεν θα αφιερώσει ούτε ένα μονόστηλο για να προβάλλει επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά από επτά χρόνια κρίσης, το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος. Και μία από αυτές τις κακές πρακτικές είναι η άσκηση πολιτικής χωρίς αρχές, θέσεις, σχέδια και προτάσεις.

Ν.Π. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις