Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΑΜΕ ΡΩΜΗ: PROGRESSIVE ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΜΕ «ΖΩΝΤΑΝΗ» CAPELLA SISTINA KAI STING! H IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟΥ ΘΟΛΟΥ

ΠΑΜΕ ΡΩΜΗ: PROGRESSIVE ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο Αδάμ βγαίνει από το παρεκκλήσι;

Πρωτοποριακό οπτικοακουστικό υπερθέαμα που «ζωντανεύει» με λέιζερ εικόνες την εμβληματική οροφογραφία «Καπέλα Σιστίνα» του Μιχαήλ Αγγελου σε πρωτότυπη μουσική υπόκρουση του διάσημου βρετανού ποπ σταρ Στινγκ επέτρεψε το Βατικανό με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του project. Oπως γνωστοποιήθηκε η εκδήλωση θα περιέχει ειδικά εφέ προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ με τη συμβολή παραγωγών των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Το Βατικανό παρουσίασε με επισημότητα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το σχέδιο για μια μελλοντική παράσταση διάρκειας μιας ώρας, που θα αρχίσει σε πέντε μήνες, στις 15 Μαρτίου, μέσα σε αμφιθέατρο της Ρώμης, πολύ κοντά στο Βατικανό. Το 60λεπτο θέαμα που θα προβάλλεται τουλάχιστον για έναν χρόνο θα φέρει τον τίτλο «Η Δευτέρα Παρουσία, Μιχαήλ Άγγελος και τα μυστικά της Καπέλα Σιστίνα», με στόχο να δοκιμάσει τα συναισθήματα των θεατών βυθίζοντάς τους μεταφορικά στη γένεση του έργου, όπως εξηγεί ο δημιουργός της παράστασης Ιταλός Μάρκο Μπάλιτς (καλλιτεχνικός διευθυντής αρκετών τελετών έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δέχεται ήδη προτάσεις ώστε το θέαμα να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης θα προβάλλονται με τεχνολογία λέιζερ εικόνες υψηλής ευκρίνειας της Καπέλα Σιστίνα που θα ζωντανεύουν με μια ελαφριά κίνηση σε μια οθόνη 270 μοιρών.

Θυμίζουμε πως η είσοδος στα μουσεία του Βατικανού -των οποίων το σημαντικότερο και πιο εμβληματικό έκθεμα είναι κυρίως η νωπογραφία Καπέλα Σιστίνα- παραμένει μια από τις μεγάλες πηγές εσόδων της Αγίας Έδρας μαζί με τα δικαιώματα αναπαραγωγής των έργων

Η ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ

 

Για όσους δεν γνωρίζουν η Καπέλα Σιστίνα είναι το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού του Βατικανού, το οποίο είναι διάσημο για τον αναγεννησιακό διάκοσμο της οροφής του. Μιλάμε για τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Ρώμης, ένα δωμάτιο που έχει χωρέσει έως και 2000 επισκέπτες! Εδώ εργάστηκαν η σημαντικότεροι ζωγράφοι της Ιταλίας, αλλά ζωγραφική του Μιχαήλ Αγγελου ήταν που χάρισε ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης (1508-1512).

Η οροφή της Καπέλα Σιξτίνα έμοιαζε αρχικά με την μίμηση του έναστρου ουρανού. Ο Πάπας Ιούλιος Β πρότεινε στον Μιχαήλ Άγγελο να βελτιώσει το έργο και να προστεθούν οι μορφές των 12 Αποστόλων.
Ο Μιχαήλ Άγγελος αντιπρότεινε ένα περισσότερο σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, δημιουργώντας τελικά, σε διάστημα τεσσάρων ετών περισσότερες από 300 βιβλικές φιγούρες και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις, όπως σκηνές από την Γένεση, την Ιστορία του Νώε ή τη Δευτέρα Παρουσία. Τότε λέγεται, ότι ο Μικελάντζελο δεν βγήκε από την Καπέλα Σιξτίνα παρά ελάχιστα και δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει το έργο του, δημιουργώντας έτσι μια αναστάτωση. Σημαντική καινοτομία υπήρξε επίσης η απεικόνιση θεμάτων που προέρχονταν από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή παράδοση, χωρίς άμεση σχέση με την χριστιανική θρησκεία, όπως οι Σίβυλλες.

Ο θόλος ήταν τόσο ψηλά που επινόησε μία τεχνοτροπία. Ζωγράφισε παραμορφωμένες τις φιγούρες, έτσι ώστε ο θεατής, που βρίσκεται αρκετά μέτρα πιο κάτω να τις βλέπει κανονικές. Ένα από τα πιο γνωστά σημεία της τοιχογραφίας είναι η «Δημιουργία του Αδάμ», όπου ο Μιχαήλ Άγγελος απεικονίζει τον Παντοδύναμο, να στρέφεται προς τη γη για να δώσει ζωή στον Αδάμ.  

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View