Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Τεράστιες οικολογικές και αναπτυξιακές συνέπειες από πιθανή εκτροπή του Αχελώου- Οι λύσεις που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Δυτική Ελλάδα: Τεράστιες οικολογικές και...
Χριστακόπουλος Θάνος

Στο θέμα αναφέρθηκε πριν λίγο ο πρωθυπουργός

21:35 Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου έκανε αναλυτική αναφορά, πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα στην ομιλία του από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Λάρισα. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, το έργο της εκτροπής του Αχελώου έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας.

«Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σχέδιο προβλέπονται έργα διανομής νερού, η κάλυψη της ζήτησης να γίνει από πολλά νέα φράγματα, υδατοδεξαμενές κ.α. Το επιπλέον κόστος υπολογίζεται στα 625εκ. ευρώ και πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψη των δαπανών, από το ΕΣΠΑ και νέους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

«Στόχο μας να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής…. Το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου έχει απορριφθεί με 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς όρους και έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

20:55 Μεγάλες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα προβλέπουν οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας στην περίπτωση που προχωρούσαν τα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου, οι φορείς πάντως διαπιστώνουν τη βούληση της παρούσας κυβέρνησης να μην προχωρήσουν αυτές οι μελέτες, βλέπουν όμως κι ένα τελευταίο «αγκάθι» που πρέπει να εξαλειφθεί. Οι διαβουλεύσεις για την υπόθεση αυτή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου 20 χρόνια και θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις οικολογικές ισορροπίες στη Δυτική Ελλάδα αλλά και την προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, συνεχίζονται.

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έγινε στο Μεσολόγγι μια ανοικτή διαδικασία συζήτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπου, για ακόμα μια φορά, καταγράφηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει τα σχέδια εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όμως οι τοπικοί παράγοντες δεν εφησυχάσουν. Γιατί;

Απλά επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι μελετητές συνεχίζουν να περιλαμβάνουν την εκτροπή ως εναλλακτικό σενάριο στα σχέδια διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Με άλλα λόγια, εάν οι νέες λύσεις που προτείνονται δεν αποδώσουν, δεν αποκλείεται στο μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή, να επαναπροωθηθούν τα σχέδια της εκτροπής. Έτσι λοιπόν το βασικό αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων είναι η πλήρης αφαίρεση από όλα τα κείμενα της διαβούλευσης το σενάριο της εκτροπής.

«Είναι μια υπόθεση που έχει κρατήσει περίπου 20 χρόνια σε καμία υπόθεση δεν αφορά τα πραγματικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά δεδομένα ούτε της Θεσσαλίας αλλά ούτε και της Αιτωλοακαρνανίας. Άλλου είδους συμφέροντα εξυπηρετεί και σε κάθε περίπτωση αγωνιζόμαστε προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Εάν συνυπολογίσουμε τα δεδομένα αυτής της υπόθεσης θα δούμε ότι για τόσα χρόνια η ελληνική κοινωνία σπαταλάει πόρους οικονομικούς και φυσικούς. Εάν δείτε την περιοχή που έχουν γίνει κάποια έργα της εκτροπής, μια περιοχή φοβερού κάλλους, έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο και έπεται συνέχεια ένα συνεχιστούν τα έργα», εξηγεί, ο γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, Δημοσθένης Καπώνης.

Τα σχέδια διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, λοιπόν, έχουν άμεση σχέση με τον Αχελώο γιατί τα προηγούμενα σχέδια που έγιναν νόμος του κράτους τον Σεπτέμβριο του 2014, δικαιολογούσαν την εκτροπή του ποταμού και τούτο παρά το γεγονός ότι οι Φορείς του Νομού είχαν κερδίσει 5 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των έργων της εκτροπής. Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οικολογικές Οργανώσεις, επιστήμονες και άλλοι, οι επιπτώσεις μιας πιθανής εκτροπής του Αχελώου δεν αφορούν μόνο την Αιτωλοακαρνανία αλλά το σύνολο της Δυτικής Ελλάδος.

Ο Αχελώος πηγάζει από την Πίνδο και εκρέει στην Αιτωλοακαρνανία, επομένως οι συνέπειες αφορούν το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας. Θα έχει όμως οικονομικές συνέπειες που θα αφορούν το σύνολο της χώρας, καθώς, όπως επισημαίνεται σε μια τέτοια περίοδο δεν υπάρχει πολυτέλεια να μιλάμε για έργα φαραωνικής σύλληψης και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

«Όσον αφορά αυτές καθ’ αυτές τις επιπτώσεις στο φυσικό τοπία στην Αιτωλοακαρνανία, εκτιμούν ότι τα νερά που θα έρχονται θα ελαττωθούν  πάρα πολύ, όλος ο κάμπος θα ερημοποιηθεί. Και τώρα δεν αρδεύεται ολόκληρος, με τόσα εκατομμύρια κυβικά νερού που λένε οι μελέτες φανταστείτε τι έχει να γίνει. Οι υγρότοποι θα εξαφανιστούν, το φυσικό τοπίο θα αλλάξει. Αυτές είναι οι διαπιστώσεις επιστημόνων από σοβαρά κέντρα της Ελλάδα και του εξωτερικού. Μιλάμε για μια μεταμόρφωση οβιδιακού χαρακτήρα σε όλο το φυσικό περιβάλλον και της Δυτικής Ελλάδας. Βλέπουμε τα πράγματα πολύ μακριά, με τους Θεσσαλούς φίλους μας δεν μας χωρίζει τίποτα, έχουμε κοινά συμφέροντα. Δεν θέλουμε να φαίνεται ότι είμαστε απέναντί τους», επισημαίνει ο κ. Καπώνης μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις