Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κέρκυρα: Έχει επηρεαστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της του νησιού από τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης;

Κέρκυρα: Έχει επηρεαστεί ο υπόγειος υδρο...

ΔΕΙΤΕ τι έδειξε η υδρογεωλογική μελέτη

Ανεπηρέαστος φέρεται πως είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της Νότιας Κέρκυρας από τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της υδρογεωλογικής μελέτης, που παρουσιάστηκαν αργά το απόγευμα στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που έγιναν, μετά από διαδοχικές αυτοψίες στην περιοχή, κατά τη διάρκεια περίπου ενός έτους, το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα στις γεωτρήσεις βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα αυτού του πυθμένα, γεγονός που αποτελεί πρώτη ένδειξη ότι το νερό δεν εισέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού αυτός βρίσκεται σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον 4,62 μ. κάτω από την υπολεκάνη.

Σύμφωνα πάντως με τον περιφερειάρχη Ιονίων νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, μπορεί τα αποτελέσματα της μελέτης να φέρουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ανεπηρέαστο από τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, την ίδια ώρα όμως, όπως τόνισε, «για να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους, η αποκατάσταση τμημάτων των εγκαταστάσεων, η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, η εγκατάσταση πυρσού καύσης βιοαερίου, η ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση αντλητικών συστημάτων στις γεωτρήσεις παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία των υγροτόπων και η αποκατάσταση τμήματος της περίφραξης.

Βασική προϋπόθεση όπως είπε ο περιφερειάρχης είναι και η λειτουργία του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και η παραγωγή δεμάτων απορριμμάτων.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι τα συμπεράσματα της μελέτης θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση των περιεχομένων της»

Εν τω μεταξύ, αντίθετοι στην αδειοδότηση του ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ Λευκίμμης παραμένουν οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, που προέβησαν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό δρόμο της Λευκίμμης και στη συνέχεια μετέβησαν στην Περιφέρεια, προκειμένου να παραστούν στην παρουσίαση και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη αδειοδότηση της εγκατάστασης. «Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, η Λευκίμμη δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία της εγκατάστασης» φώναζαν οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Περιφέρειας στην Κέρκυρα .

Να σημειωθεί ότι ο διάλογος με τους κατοίκους για το ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης, έχει ξεκινήσει προ δεκαετίας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει βγάλει «λευκό καπνό». Αντιθέτως έχουν υπάρξει πολλές κινητοποιήσεις και προπηλακισμοί εναντίον του εργολάβου του έργου αλλά και των τοπικών αρχών.

«Έχουμε χρόνο να συζητήσουμε, δημοκρατικά όμως, χωρίς προπηλακισμούς και αναθέματα, χωρίς αφορισμούς και προαποφασισμένες στάσεις, καλοπροαίρετα και ήρεμα, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά όλους» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε απέκλεισε κάποιον από το διάλογο. «Το γραφείο μου είναι ανοικτό σε όλους για θέματα που αφορούν τα Ιόνια Νησιά, όμως δεν μπορώ να δεχθώ πρακτικές που πλήττουν ευθέως τη δημοκρατία, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, συντηρούν και προάγουν άλλες νοοτροπίες και στέκονται ευθέως αντίθετες στα συμφέροντα του τόπου» είπε ο Περιφερειάρχης.

Στην σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υδρογεωλογικής μελέτης, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κ. Νικολούζος, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι. Νήσων Χρ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, οι αντιπεριφερειάρχες Δ. Στραβοράβδης, Αλ. Μιχαλάς, Γ. Φοντάνας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας Μ. Μουζακίτη, οι αντιδήμαρχοι Αρ. Μπαλής και Σπ. Ασπιώτης, ο πρ. περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλ. Δεσύλλας, επικεφαλής της παράταξης "Κίνηση Επτανησίων Πολιτών", περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρόεδροι και μέλη Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων των Δ.Ε. Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκκιμμαίων και ο γραμματέας της Επιτροπής Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας Τέλης Κοτινάς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις