Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λαφαζάνης: «Στα χαρτιά θα μείνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί»

Λαφαζάνης:  «Στα χαρτιά θα μείνουν οι ηλ...

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ αρνείται ότι οι πλειστηριασμοί ειναι αναγκαίοι για την εξυγίανση των τραπεζών

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές της χώρας τα τελευταία χρόνια και τη διέσωσε από ένα πολύ χειρότερο κοινωνικό και οικονομικό εφιάλτη, δηλώνει ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο Liberal.gr.

Ο Παν. Λαφαζάνης εκτιμά ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «θα μείνουν στα χαρτιά» και τόνισε ότι η λύση στο γόρδιο δεσμό τραπεζών-κόκκινων δανείων και υπερχρέωσης ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και η γενικευμένη διαγραφή χρεών (σεισάχθεια), πράγμα απαραίτητο πρώτα απ' όλα για την επανεκκίνηση, την αναζωογόνηση και την ανασύνταξη της οικονομίας».

Για να προωθηθεί αποτελεσματικά η «σεισάχθεια», όπως λέει ο γραμματέας της ΛΑΕ, «η πρόταση-πακέτο του κόμματος του για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, διαγραφή δημόσιου χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω της νέας, υπό εθνικό έλεγχο, Κεντρικής Τράπεζας, και ευρεία διαγραφή χρεών αποτελεί την πιο πρόσφορη αφετηρία για να ανασάνει η χώρα και να μπει με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σε ένα νέο δρόμο ανασυγκρότησης και ελπίδας».

Το σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ατελέστατο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι προστατεύει πραγματικά την πρώτη κατοικία, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει πως «το θεσμικό πλαίσιο προστασίας βασίζεται κυρίως στο "νόμο Κατσέλη", ο οποίος βεβαίως καταργείται από το τέλος του 2018, οπότε από εκεί και μετά δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η ατελής προστασία. Για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο ατελέσφορο είναι αυτό το σύστημα προστασίας, σας λέω ότι οι πολύ φτωχοί χάνουν το σπίτι τους, γιατί και με τις ευνοϊκότερες δυνατές δόσεις του νόμου Κατσέλη, δεν δύνανται να καλύψουν την εξόφληση του κεφαλαίου του δανείου, οπότε δεν μπορούν να μπουν στον νόμο Κατσέλη για να προστατέψουν το σπίτι τους. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για προστασία, που σε μεγάλο βαθμό είναι εμπαιγμός».

Ο Π. Λαφαζάνης αποκρούει το επιχείρημα ότι με τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς προστατεύονται και στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Κανένας που έχει δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειό του δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του ή την περιουσία του, και την ίδια ώρα να χρωστάει και από πάνω, αφού το εκπλειστηρίασμα συνήθως υπολείπεται σοβαρά της οφειλής» υποστηρίζει. Σε άλλο δε σημείο της συνέντευξής του, εκτιμά πως «και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία να έχει κάποιος, θα πληρώσει αν έχει να πληρώσει, για να μην τη χάσει με πλειστηριασμούς. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν πρόκειται να ενδιαφερθούμε εμείς. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα των πλειστηριασμών δεν αφορούν πολύ μεγάλες περιουσίες»

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ αρνείται την άποψη που θέλει τους πλειστηριασμούς απαραίτητους για την εξυγίανση των τραπεζών: «Δεν είναι δυνατόν να σκέφτεται κανένας ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των τραπεζών με τους πλειστηριασμούς. Αν προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση των πλειστηριασμών σπιτιών και πτωχεύσεων επιχειρήσεων, τότε, όσες ανακεφαλαιοποιήσεις και να γίνουν στις τράπεζες, δεν πρόκειται να διασωθούν με τίποτα γιατί θα έχει πεθάνει η ελληνική οικονομία».

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «η Αριστερά, η πραγματική Αριστερά και όχι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Μπορεί να συμφωνεί κανείς ή να διαφωνεί, αλλά δεν κάνει, ούτε εμπόριο ελπίδας ούτε άγρα ψήφων. Οι πελατειακές σχέσεις με μικρά, μεσαία και βεβαίως πολύ μεγάλα συμφέροντα, ανήκουν στα αστικά κόμματα που διέλυσαν τη χώρα, και που σήμερα δυστυχώς γνωρίζουν ένα νέο αποκορύφωμα με τον μεταλλαγμένο μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις