Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξαναπαίζεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη η Ιταλική ταινία "Love in Rome"

Ξαναπαίζεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη η...

Σε σκηνοθεσία του Ντίνο Ρίζι

Από την Πέμπτη 5/10/2017 η εταιρεία διανομής New Star θα προβάλλει σε επανέκδοση και σε ψηφιακά αποκατεστημένη την ταινία «Love in Rome - Un amore a Roma», παραγωγής του 1960, σε σκηνοθεσία του Ντίνο Ρίζι.

Πρόκειται για μία μεγάλη ιστορία αγάπης από το σπουδαίο δημιουργό Ντίνο Ρίζι.

Ο γοητευτικός, πλούσιος, με ευγενική καταγωγή, διανοούμενος Μαρτσέλο.

Η νεαρή, πανέμορφη, τσαχπίνα, λαϊκής καταγωγής, ηθοποιός Άννα που πλαγιάζει με όποιον της «γυαλίσει»…

Θελκτικοί, δυναμικοί και νέοι… ερωτεύονται. Παράφορα!

Μια σχέση όλεθρος ξεκινά στη νυχτερινή Ρώμη.

Η εναλλαγή των εποχών φέρ​ν​ει την τραγωδία. Της ψυχής…

Το σενάριο στο ρομαντικό αυτό δράμα έχουν γράψει οι Ερκόλε Πάτι και Ennio Flaiano.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιλέν Ντεμονζό, Έλσα Μαρτινέλι, Πίτερ Μπάλντγουιν και ο σκηνοθέτης Βιτόριο Ντε Σίκα.

Μουσική: Carlo Rustichelli.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας γοητευτικός, με ευγενή (αν και ξεπεσμένη) καταγωγή διανοούμενος (Πήτερ Μπάλντουϊν), που παρατάει όποια ελεγκάν γυναίκα τον περιστοιχίζει και τον ερωτεύεται. Μια νεαρή, όμορφη, λαϊκής καταγωγής και φιλόδοξη ηθοποιός η Άννα  (Μιλέν Ντεμονζό), που πλαγιάζει με όποιον της "γυαλίσει", καθότι απ' αυτό το υλικό είναι... φτιαγμένη, όπως ισχυρίζεται. Δύο άνθρωποι θελκτικοί, δυναμικοί και ερωτεύσιμοι, που... ερωτεύονται. Μεταξύ τους. Παράφορα. Μια σχέση-όλεθρος ξεκινά στα σοκάκια της νυχτερινής Ρώμης. Η εναλλαγή των εποχών απομακρύνει την ευτυχία και φέρνει εγγύτερα την τραγωδία. Της ψυχής...

Τα καλοκαίρια η σχέση τους πότε γκρεμίζεται και πότε ανασταίνεται. Οι συγκρούσεις αλληλοδιάδοχες με διαλείμματα ανασύνταξης του έρωτα. Καλοκαίρι, βλέπεις. Ο καιρός της κορύφωσης των συναισθημάτων και της έκρηξης των ορμονών. Η παραλία, το κρεβάτι, οι άδειοι δρόμοι, τα καφέ, οι ταβέρνες με θέα στη θάλασσα, ακόμη και το τελεφερίκ, δονούνται από ένα πάθος αδιέξοδο που τελικά... θα καταστρέψει και τους δύο!

Πρόκειται όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου για ένα καλοφτιαγμένο ιταλικό ρομαντικό δράμα. Εδώ, η «φαμ-φαταλική» ηρωίδα, που δεν μπορεί να δαμάσει τον εαυτό της και να παραμείνει πιστή στην αληθινή της αγάπη για μεγάλο διάστημα, ερμηνεύεται από την Ντεμονζό - μάλλον στον πιο σημαντικό και αξιόλογο ρόλο της καριέρας της. Η ηρωίδα έχει θέσει ως στόχο μια κινηματογραφική καριέρα, ωστόσο, φαίνεται να είναι ικανή να εξασφαλίσει μονάχα μικρούς ρόλους σε ταινίες όπου ο σπουδαίος Βιτόριο Ντε Σίκα εμφανίζεται στο ρόλο ταραγμένου σκηνοθέτη σε ένα από αυτά.

Εν τούτοις, ο αληθινός πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Μπάλντουϊν, που - ως δοκιμιογράφος - επωμίζεται και τον σχολιασμό σε πρώτο πρόσωπο, που εξομαλύνει τα περιστασιακά κενά και τα χρονικά χάσματα της αφήγησης, αφού η ιστορία εξελίσσεται σε ένα διάστημα πολλών μηνών.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος είναι μπλεγμένος και με δύο ακόμα γυναίκες στη διάρκεια του φιλμ - την Έλσα Μαρτινέλι  και την Αυστριακή Μαρία Πέρσι, την ευφυή αλλά ενάρετη κόρη ενός φίλου του πατέρα του, ενός μεσήλικα κυνηγού, στα ...θηράματα του οποίου συγκαταλέγεται και η Ντεμονζό. Και οι δυο γυναίκες ηθοποιοί ερμηνεύουν χαρακτήρες με πραγματική δύναμη, μακριά από κάθε  στερεότυπο.

Ο ήρωας, σε μια στιγμή αδυναμίας, απογοητευμένος από την ιδιότροπη και καπριτσιόζα φύση της Ντεμονζό, κάνει πρόταση γάμου στην εκπρόσωπο της "ανώτερης τάξης" Πέρσι, αλλά δεν είναι σε θέση να την ακολουθήσει μέχρι τέλους.

Ο φωτισμός του μια ασύλληπτη εναλλαγή του αστραφτερού με το σκιώδες, που αποτυπώνει την συναισθηματική κατάσταση των ηρώων,  είναι αριστουργηματικός, προσδίδοντας στο φιλμ όχι μονάχα μια ατόφια κομψότητα αλλά και μια πραγματική αίσθηση του στυλ.

Δεδομένου του καυστικού χιούμορ του σκηνοθέτη, ο θεατής συναντά το περιστατικό με τον Ντε Σίκα, αλλά και την σπαρταριστή εικόνα ενός παχύσαρκου μεσήλικα που με απάθεια καπνίζει και καταβροχθίζει ταυτόχρονα το φαγητό του σε ένα πάρτι, καθώς ο ήρωας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την καλή του στο τηλέφωνο.

*Ο Ιταλός σκηνοθέτης Νίνο Ρίζι μαζί με τους Μάριο Μονιτσέλι, Λουΐτζι Κομεντσίνι, Νάνι Λόι και Έτορε Σκόλα, καθόρισε το κινηματογραφικό είδος, που ονομάστηκε κωμωδία αλά Ιταλικά και μπορούμε να την ορίσουμε ως τη σύμμειξη του νεορεαλισμού με την παλιά ναπολιτάνικη ηθογραφία ενός Εντουάρντο ντε Φίλιπο. Οι ταινίες της πρώτης περιόδου του Ρίζι αποτελούν ένα γλυκόπικρο χρονικό του ιταλικού μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος.

Ο Κονσταντίνο Ρίζι (Dino Risi) γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1916 στο Μιλάνο. Ο πατέρας του ήταν γιατρός στη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά τον άφησε ορφανό σε ηλικία 12 ετών. Σπούδασε ιατρική, όπως επιθυμούσαν οι θείοι του που ανέλαβαν την κηδεμονία του και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Ένα τυχαίο γεγονός του άλλαξε κατεύθυνση και τη ζωή του ολόκληρη. Το 1940 συναντήθηκε στην μπουτίκ ενός φίλου του με τον νεαρό σκηνοθέτη Αλμπέρτο Λατουάντα, ο οποίος έψαχνε βοηθό σκηνοθέτη για μια ταινία. Ο Ντίνο δέχθηκε και από τότε αφιερώθηκε ολόψυχα στην 7η Τέχνη.

Από το 1946 έως το 2002 γύρισε 80 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και σκηνοθέτησε εμβληματικούς ιταλούς ηθοποιούς, όπως η Σοφία Λόρεν, ο Βιτόριο Γκάσμαν, ο Αλμπέρτο Σόρντι, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ο Ούγκο Τονιάτσι. Μεγάλες επιτυχίες του θεωρούνται οι ταινίες: Φτωχοί, αλλά Ωραίοι (1957), Ο Φανφαρόνος (1962), Τα Τέρατα (1963) και το αριστουργηματικό Άρωμα Γυναίκας (1974), μία κωμωδία για έναν άνδρα που είναι διχασμένος ανάμεσα στον πόθο της αγάπης και στην επιθυμία του θανάτου.

Η ταινία χάρισε στον Βιτόριο Γκάσμαν το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στις Κάννες το 1975 και στον Ρίζι μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου το 1976. Πιο γνωστή μας είναι η αμερικανική εκδοχή της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Μπρεστ το 1992, με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Το 2002 τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας για το σύνολο του έργου.

Ο Ντίνο Ρίζι πέθανε σε βαθύ γήρας στις 7 Ιουνίου 2008 στη Ρώμη. Η κριτική τού αναγνώρισε την ικανότητα «να παντρεύει το λαϊκό πνεύμα με τη Μέθοδο, το χυδαίο χιούμορ με μία υποδόρια ηθική». Από τον γάμο του με την Κλαούντια, με την οποία χώρισε τη δεκαετία του '80, απέκτησε δύο γιους, τον Κλαούντιο και τον Μάρκο, που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του.

Η ηθοποιός και μοντέλο Έλσα Μαρτινέλι έπαιξε σε περίπου 60 ταινίες, συνεργάστηκε με τον Κερκ Ντάγκλας και τον Όρσον Ουέλς και σφράγισε τον κινηματογράφο με την κομψότητα και την ομορφιά της σε μικρές παραγωγές στην Ιταλία και στο εξωτερικό αλλά και με το ταλέντο της να υποδύεται περίπλοκα πρόσωπα σε πιο φιλόδοξες παραγωγές.

Το 1957 παντρεύτηκε τον κόμη Φράνκο Μαντσινέλι με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, πριν κάνει ένα δεύτερο γάμο, το 1968, με τον φωτογράφο Willy Rizzo.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture