Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βαρουφάκης: Είδα την αγωνία των μεταναστών στα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας-Την προηγούμενη φορά που ήρθε ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα δεν πέρασε καλά μαζί μου

Βαρουφάκης: Είδα την αγωνία των μεταναστ...

Καρέ καρέ από το κατάμεστο Royal - Τι είπε για Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Πτωχοκομείο

"Το grexit ποτέ δεν ήταν και δεν είναι επιλογή μου. Αλλά αυτό που ζούμε τώρα είναι χειρότερο. Όσο φοβόμαστε το grexit, τη ρήξη, τόσο θα οδηγούμαστε προς αυτό". Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων το βράδυ της Δευτέρας από την Πάτρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας ενώπιον ενός πυκνού ακροατηρίου που κατέκλυσε την αίθουσα του Royal, τη νέα πολιτική κίνηση DIEM25.

Ο δημοσιογράφος του thebest.gr Θάνος Χριστακόπουλος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Βαρουφάκη και μεταφέρει τα κυριότερα σημεία από αυτή:

«Τι ωραία θα ήταν να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδα ερχόμενος εδώ την αγωνία των μεταναστών να πηδήξουν τα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας και να μπουν σε ένα πλοίο για να φύγουν και την αγωνία των Αστυνομικών να κάνουν το δυσάρεστο έργο τους, να τους αποτρέψουν. Ποιος ο ρόλος της Ε.Ε. αν συμβαίνουν αυτά; Δεν έχουμε Ένωση Κρατών. Εχουμε προσποίηση Ένωσης.

Το αφήγημα το γερμανικών εκλογών ήταν ο καθένας για την πάρτη του: « Το ευρώ και τα κέρδη του δικά μας αλλά τα χρέη δικά σας».

Ένα σύγχρονος Γκάντι θα έλεγε: Μια Ε.Ε. είναι εξαιρετική ιδέα αλλά δεν την βλέπω πουθενά στον ορίζοντα.

Έβαλα τα γέλια όταν είδα την ταμπέλα «Πτωχοκομείο» στο κτίριο που βρισκόμαστε. Σκέφτηκα: Τι σωστή επιλογή για μια συζήτηση σαν κι αυτή για το φτωχοκομείο η Ελλάς. Η πτώχευση δεν είναι κακή, ο καπιταλισμός πέτυχε γιατί αποδέχθηκε την πτώχευση. Εμπνεύστηκε τις Α.Ε. και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Δυστυχώς στην Ε.Ε. δεν υπάρχει περιορισμένη ευθύνη για τους λαούς και τα κράτη που χρωστάνε.

Ο Σόιμπλε κάποτε μου είχε πει: Το χρέος είναι χρέος, κι όταν πήγα να αναφερθώ στο παλιό δικό τους χρέος προς την Ελλάδα μου είπε: Όχι αυτό, το καινούργιο… Αυτό είναι το δίκαιο των ισχυρών.

Η διάσωση της Ελλάδας ήταν η διάσωση των Τραπεζών τους. Το 91% των δανείων μας πάει εκεί. Το χρέος μας δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτός είναι ο ορισμός της πτώχευσης.

Η Μέρκελ είπε ένα ψέμα στους βουλευτές της για να εγκρίνει τα δάνεια προς την Ελλάδα. Ότι μπορούμε να τα αποπληρώσουμε και μάλιστα με τόκους. Και μετά για να καλύψει αυτό το πρώτο έγκλημα, είπε και άλλο και μετά κι άλλο ψέμα.

Στην Ελλάδα στήθηκε ένα εργαστήριο λιτότητας για να αποπληρωθούν τα δάνεια. Ο Σόιμπλε μου είχε παραδεχθεί ότι αυτό που συμβαίνει είναι αδιέξοδο. Τότε του είπα γιατί όχι αναδιάρθρωση χρέους; Και μου απάντησε ότι τα έχει επιβάλει αλλού, θέλει το ΔΝΤ στο Παρίσι, πώς να σας αφήσω εσάς να ξεφύγετε; Αν σας δώσω ελευθερία θα φτάσει μέχρι την Γαλλία.

Ο Ντάισελμπλουμ βρισκόταν σήμερα στην Αθήνα άρα ήταν η κατάλληλη μέρα να έρθω εγώ στην Πάτρα. Την προηγούμενη φορά που είχε έρθει στην Αθήνα και ήμουν εγώ υπουργός Οικονομικών δεν είχε περάσει καλά.

Βλέπω θλιμμένα πρόσωπα. Όντως ηττηθήκαμε το καλοκαίρι του 2015 κι έκτοτε ζούμε τον εξευτελισμό. Όμως σας καλώ να χαμογελάσουμε γιατί δεν υπάρχει τελική ήττα, όπως και δεν υπάρχει τελική νίκη.

Το DIEM25 είναι η νέα «Φιλική Εταιρεία» των Ευρωπαίων Δημοκρατών για την απόδραση της Ευρώπης από την σημερινή της κατάντια.

Έχω κόλλημα με την απόδραση από το μη βιώσιμο χρέος.

Κατάργηση της δουλοπαροικίας χρέους, ατό σημαίνει σωτηρία για την Ελλάδα.

Ανήκουστο να έχουμε περισσότερους φόρους από την Γερμανία

Μερικές προτάσεις: ΦΠΑ 18%, Φόρος επιχειρήσεων 20% και 15% για τις μικρότερες (ο Δήμος Πατρέων έκανε καλά που έβαλε λιγότερα τέλη για τις μικρότερες επιχειρήσεις), 1,5% πλεονάσματα, το υπερταμείο να το πάρουμε εμείς και να το κάνουμε αναπτυξιακή τράπεζα, σεβασμός στην μισθωτή εργασία και επιχειρηματικότητα (τέλος στα μπλοκάκια όλοι στο ΙΚΑ οι μισθωτοί) κ.α.

Η ελληνική κυβέρνηση καταργήθηκε με την υπογραφή των μνημονίων, ο Δήμος της πάτρας έχει πολύ μεγαλύτερη εξουσία πάνω σας από ότι κυβέρνηση.

Αν φοβόμαστε πιο πολύ το GREXIT από την ερημοποίηση εντός Ευρώ δεν διαθέτουμε την αρετή και την τόλμη που χρειάζεται για να μείνουν στο ευρώ.

Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της εξόδου θα ήταν επίπονη όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι χειρότερο. 18 μήνες μετά το  GREXIT θα ήμασταν σε ραγδαία ανάπτυξη. Ήταν κούφια η απειλή του.»

 

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του DiEM25 για την εκδήλωση της Πάτρας αναφέρονται τα εξής:

«Για την κατάσταση στην Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι "Oυσιαστικά τα μνημόνια έχουν καταργήσει την ελληνική κυβέρνηση και ότι όποιος δεν είναι διατεθειμένος να σταθεί ανυπάκουος στις παράλογες εντολές της τρόικας δεν μπορεί να υπόσχεται ανάπτυξη και ελαφρύνσεις στους πολίτες."

Για τις συμμαχίες που μπορεί να επιδιώξει με τις υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις είπε: "Τo DiEM25 προτείνει 7 άμεσες τομές για την Ελλάδα. Επιδιώκουμε τη συναίνεση, αλλά εάν αυτή δεν είναι εφικτή, θα δημιουργήσουμε οι ίδιοι τον πολιτικό φορέα που θα τις καταθέσει στον ελληνικό λαό."

Αναφορικά με το κοινό στο οποίο απευθύνεται πολιτικά και πιθανώς εκλογικά το DiEM25:

"Mε ενδιαφέρουν όλοι οι Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ μνημονιακών επιλογών, αλλά λίγο περισσότερο εκείνο το 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και δεν πήγαν το Σεπτέμβρη να ψηφίσουν στις εκλογές γιατί, δικαίως, ένιωσαν προδομένοι."

Για το προσφυγικό πρόβλημα σχολίασε:

"Δεν είναι δυνατόν να στoιβάζονται ανθρώπινες ψυχές στην Ιταλία και την Ελλάδα και η Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα. Η Ευρώπη δεν έχει προσφυγικό πρόβλημα, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει χάσει την ψυχή της. Δεν μπορεί ο Λίβανος, μια μικρή φτωχή χώρα να αντέχει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, και η εύρωστη Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων να θεωρεί πρόβλημα να φιλοξενεί 1 με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες."

Σε ερώτηση του κοινού για τη θέση του DiEM25 για την παγκοσμιοποίηση:

"Η ελευθερία των ανθρώπων να κινούνται ελεύθερα και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων είναι διεθνισμός. Η παγκοσμιοποίηση είναι ακριβώς το αντίθετο. Γι αυτό στο DiEM25 είμαστε διεθνιστές."

Για τις διεθνείς εξελίξεις με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit και τις γερμανικές εκλογές σχολίασε:

"Όλες οι ελπίδες ότι το Brexit θα έκανε την Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις αποτυχημένες πολιτικές της αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής φρούδες, καθώς το κατεστημένο της Ευρώπης φροντίζει να εξασφαλίσει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η αυταρχική νοοτροπία τους ευθύνεται που οδηγούμαστε στη διάλυση της Ευρώπης και η ίδια νοοτροπία και η θρησκευτική εμμονή στη λιτότητα οδήγησαν και στο απαίσιο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Όταν έλεγα στο Σόιμπλε και τη Μέρκελ ότι αν συντρίψουν την Ελληνική Άνοιξη και όλες τις αντίστοιχες φωνές της λογικής που θέλουν να βάλουν τέλος στον αποπληθωρισμό, ο μόνος που θα ωφεληθεί θα είναι πολιτικά τέρατα σαν τη Λεπέν και τη Χρυσή Αυγή με αγνόησαν και με περιφρόνησαν. Τώρα θερίζουν ό,τι έσπειραν με τη λιτότητα και την ύφεση που έσπειραν ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Εκτός των άλλων όμως, ο μεγάλος χαμένος των γερμανικών εκλογών ήταν ο Μακρόν, του οποίου το σχέδιο για ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης ουσιαστικά πέθανε."»

Νωρίτερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο ROYAL στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παρουσιάζει την πολιτική κίνηση DiEM25. Πλήθος Πατρινών έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρώην υπουργού και η αίθουσα είναι κατάμεστη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίτερα με την το θεατρικό έργο του Γ. Μανιώτη «Το Δέντρο» σε ερμηνεία Νίκου Μαγδαληνού - ένα έργο που λέει ό,τι αξίζει να ειπωθεί για την κρίση πριν τα μέλη του DiEM25 συζητήσουν για τις δράσεις και τις πολιτικές που θα την τερματίσουν.

Μετά την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Πριν την έλευσή του στην Πάτρα ο κ. Βαρουφάκης μίλησε στο thebest.gr, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι

Είχαμε συμφωνήσει με τον Τσίπρα ότι το μνημόνιο είναι χειρότερο από το Grexit

Πρώτη ενημέρωση: 20:44

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση του DiEM25 στην Πάτρα, που ανέβηκαν στη σελίδα της πολιτικής κίνησης στο facebook.

Δείτε νέες φωτογραφίες του φωτογράφου του thebest.gr, Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις