Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα "κινητό σχολείο" στους δρόμους της Πάτρας για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη -Πώς λειτουργεί και σε ποιους απευθύνεται -ΦΩΤΟ

Ένα "κινητό σχολείο" στους δρό...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2016

Ένα κινητό σχολείο έχει κάνει την εμφάνιση του, εδώ και ένα χρόνο περίπου, στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό - "υπαίθριο" σχολείο το οποίο ...βγαίνει στους δρόμους με σκοπό να συναντήσει τα παιδιά που ζουν σε αυτόν.

Το thebest.gr μίλησε με την Γεωργία Τζανάκου, συντονίστρια των δομών της Praksis στην Πάτρα, η οποία μας εξήγησε πώς λειτουργεί.

Eίμαστε χαρούμενοι που από τον Νοέμβριο του 2016 τρέχουμε το πρόγραμμα Mobile school in Patras. Πρόκειται για ένα εργαλείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ως Praksis το υλοποιούμε μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Ποιος είναι ο στόχος του;

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο που έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, που αναγκάζονται να επαιτούν ή να εργάζονται, που ζουν σε συνθήκες παραμέλησης ή φτώχειας.

Το εργαλείο αυτό έχει φτιαχτεί και συντονίζεται από μια βελγική οργάνωση η οποία έχει διαθέσει το "κινητό σχολείο" μετά από αξιολόγηση.

Τι ακριβώς γίνεται στην Πάτρα;

Στην Πάτρα ο στόχος μας είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Πέντε μέρες την εβδομάδα για 2-3 ώρες  κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που μένουν τα παιδιά. Κοντά στην ΑΒΕΞ κοντά στο κτίριο του Λαδόπουλου.

Φτάνουμε εκεί με έναν πίνακα 400 κιλών και μέσα από διαπολιτισμικό υλικό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία και προσπαθούν να εξερευνήσουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζουν, ιδιαίτερα ταλέντα που έχουν αλλά και ενδιαφέροντα και κλίσεις.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί ή αυτοπεποίθησή τους και να πάρουν την απόφαση να επιλέξουν κάτι άλλο.

Το να αποφασίσουν να μπουν σε ένα κέντρο φιλοξενίας είναι το στοίχημα για εμάς. Με το mobile school προσεγγίζουμε τα ασυνόδευτα παιδιά και τους θυμίζουμε θέματα της ηλικίας τους, δραστηριότητες που έκαναν στις χώρες καταγωγής τους με στόχο να κατορθώσουμε να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες ;

Βγαίνοντας στο δρόμο πρέπει να καταλάβουμε ποιά είναι η φιλοσοφία του. Αποδεχόμαστε άνευ όρων την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε. Αποδεχόμαστε την κουλτούρα του δρόμου και το άτομο στην κατάσταση που έχει επιλέξει να ζει ή έχει αναγκαστεί να ζει.

Η προσέγγιση σε έναν εξωτερικό περιβάλλον είναι από μόνη της χαοτική. Δεν υπάρχει επίσης ομοιογένεια οπότε εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο επίπεδο στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά που θα συναντήσουμε.

Σε αυτό το κομμάτι είναι σημαντική η υποστήριξη από τους εθελοντές. Είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικοί.

 

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά που έχουν ανάγκη για βοήθεια και δεν έχουν το μέσον να το ζητήσουν. Για εμάς το σχολείο αυτό έχει διττή σημασία. Αφενός το κομμάτι της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών και αφετέρου να είναι ένα ακίνδυνο μέσο για να ζητήσουν βοήθεια...

Πόσα παιδιά έχουν "συναντήσει" το mobile school;

Μέχρι σήμερα έχουμε προσεγγίσει 194 παιδιά τα οποία έχουν υποστηριχθεί, έχουν παίξει, έχουν συμμετάσχει ενεργά σε δραστηριότητες. Για εμάς όλο αυτό είναι και ένα μέσο για να μοιράσουμε κι έναν οδηγό επιβίωσης στον δρόμο αλλά και να έχουν εμάς ως σταθερά πρόσωπα αναφοράς κάθε φορά που τους προκύπτει κάτι.

Επίσης πηγαίνουμε και στο κέντρο της πόλης με σκοπό να προσεγγίσουμε τα παιδιά που επαιτούν.

Ποιοι εργάζονται για το σχολείο;

Έχουμε έναν κοινωνικό λειτουργό - εκπαιδευτή, έναν παιδοψυχολόγο έναν διερμηνέα (για να υπάρχει γλωσσικό πλεονέκτημα) αλλά και έναν οδηγό γιατί το εργαλείο είναι τεράστιο και μεταφέρεται με βανάκι.

Επόμενος στόχος;

Επόμενος στόχος είναι να βρεθούμε και στους καταυλισμούς των Ρομά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις