Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λευτέρης Αυγενάκης: Στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταφέρει τις ευθύνες του ο "ανύπαρκτος" κ. Μουζάλας»

Λευτέρης Αυγενάκης: Στην τοπική αυτοδιοί...

Δήλωση του Γενικού Γραμμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Στην απουσία πολιτικής στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και τα προβλήματα που συσσωρεύονται αναφέρεται ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Αγωνιώδη έγκλιση προς την Κυβέρνηση απευθύνουν τοπικές κοινωνίες νησιών του Αιγαίου, καθώς βλέπουν τις μεταναστευτικές ροές να “γιγαντώνονται” τον τελευταίο καιρό και τις υπάρχουσες δομές υποδοχής να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα εγείροντας ανησυχία για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός σε σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα,: «Οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν ξεπεράσει τους 6.000, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες δομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Η σταθερή αύξηση των αφίξεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία ενέργεια αποσυμφόρησης, είτε επανεισδοχές, είτε μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, οδηγεί για μία ακόμα φορά στον εγκλωβισμό ενός μεγάλου πληθυσμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο».

Γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί για τη διαχείριση του ζητήματος τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων τον ακριβή αριθμό δεν γνωρίζουμε καν, διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες οδηγώντας στις τοπικές κοινωνίες σε οριακές καταστάσεις.

Στο πλαίσιο της επιστολής του ο κ. Γαληνός καταγγέλλει επίσης τον κ. Υπουργό πως: «μεταφέρει τις ευθύνες για την παρούσα κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που του έχει τονισθεί ότι η δημιουργία νέων δομών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βιώσιμη λύση. Η ικανότητα φιλοξενίας της Λέσβου έχει όριο τις σημερινές δομές φιλοξενίας».

Ενώ, δηλαδή ο “ανύπαρκτος” Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει να κάνει αυτό που κάνει  καλύτερα, … να σιωπά, να κρύβεται και να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, η κοινωνία της Λέσβου κρατείται όμηρος των τακτισμών του, που εγκλωβίζουν το νησί σε έναν φαύλο κύκλο κρίσεων με κίνδυνο να επιστρέφει στο σημείο μηδέν κάθε φορά που προσπαθεί να ανακάμψει.

Δεν θα πρέπει, όμως, να  εστιάσουμε το πρόβλημα αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου. Λίγα 24ωρα πριν την επιστολή του κ. Γαληνού, 120 μετανάστες και πρόσφυγες στοιβάζονταν στην αυλή Αστυνομικού Τμήματος στη Ρόδο. Γυναίκες και παιδιά κοιμούνταν στο έδαφος, ενώ οι άνδρες βρισκόντουσαν στα κρατητήρια. Όπως δήλωσε στο ενημερωτικό δίκτυο Euronews, o Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, κ Μανώλης Ανδρουλάκης: «… οι άνδρες βρίσκονται στο εσωτερικό κλειδωμένοι. Παρόλα αυτά υπάρχει άμεση επαφή και με τα παιδιά, το οποίο έχει πάρα πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των μεταναστών, γιατί στο εσωτερικό υπάρχουν ποινικοί κρατούμενοι που έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα».

Ενδεικτικό της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι το γεγονός πως, πάλι σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η πολιτεία είχε γνώση του ζητήματος, αλλά προτίμησε την απραξία. «Το πρόβλημα είναι μόνιμο. Και να φύγουν αυτοί θα έρθουν άλλοι».

Προχειρότητα, ανικανότητα κι ερασιτεχνισμός, αυτή είναι η εργαλειοθήκη της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, “διαχείριση” που πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες, καταρρακώνοντας παράλληλα το κύρος της χώρας διεθνώς.

Σχεδόν 3 χρόνια μετά και η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης που να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Που οφείλεται η ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Πόσοι πρόσφυγες – μετανάστες έχουν εισέλθει στη χώρα το τελευταίο επτάμηνο (Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2017);  Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία.

2. Ποια η χωρητικότητα των υπαρχουσών δομών στα νησιά του αν. Αιγαίου και πως διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης;

3. Ποιος ο ακριβής αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στη Χώρα μας και ποια η κατανομή τους ανά Δήμο; Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία.

4. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, την αποφυγή εντάσεων και την αρμονική συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων - μεταναστών;».

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις