Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Όταν η Β. Ρεντγκρέιβ συνάντησε την Ιμάν και το πέντε μηνών μωρό της

Όταν η Β. Ρεντγκρέιβ συνάντησε την Ιμάν ...

Στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην Αθήνα

Η Ιμάν Αλσιχάνι καταφτάνει στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην Αθήνα, αγκαλιά με τον μόλις πέντε μηνών γιο της. Λόγω πρόωρης γέννησής του, το μωρό πρέπει να παρακολουθείται από τους γιατρούς και τις μαίες της οργάνωσης. Την Παρασκευή 22/9/2017 όμως η επίσκεψη της Ιμάν στο Κέντρο Ημέρας επιφύλασσε μια έκπληξη: την υποδέχθηκε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη. Μόλις η Βρετανή ηθοποιός αντίκρισε την Ιμάν και τον μικρό Σέτζα άνοιξε την αγκαλιά της. Φίλησε το χέρι της μητέρας και οι δύο γυναίκες κοιτάχτηκαν με δάκρυα στα μάτια.

Στη συνέχεια η Ρεντγκρέιβ πήρε αγκαλιά το μωρό και το γέμισε με φιλιά.

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν εκεί και η Ιμάν μίλησε για την περιπέτειά της: ξεκίνησε από το Ιράκ με τον άντρα της και τα άλλα τέσσερα παιδιά τους και πέρασαν στην Τουρκία, όπου κρατήθηκαν στις φυλακές για 17 ημέρες. Όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μπήκαν σε βάρκα για να περάσουν στην Ελλάδα, όμως οι διακινητές την βούλιαξαν για να τους υποχρεώσουν να ξαναπληρώσουν λεφτά.

Τελικά κατάφεραν να περάσουν στη Σάμο, τον Μάρτιο του 2016. «Εδώ βρήκα θαλπωρή και φροντίδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Χάρη στη φροντίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχω σήμερα το μωρό μου».

Το μωρό γεννήθηκε πρόωρο και με βάρος μόλις ενάμισι κιλό και η επίσκεψή τους στην κλινική είναι αναγκαία κάθε εβδομάδα για να παίρνει η Ιμάν το ειδικό γάλα που δίνει στον Σέτζα και να μετρούν οι μαίες την ανάπτυξη του παιδιού.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μαζί με το γιο της, σκηνοθέτη, Κάρλο Νέρο και τον πολιτικό Λόρδο Άλφρεντ Νταμπς ενημερώθηκαν από τον διευθυντή της οργάνωσης, Ηλία Παυλόπουλο, τον υπεύθυνο προγραμμάτων, Απόστολο Βεΐζη, και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας για τη λειτουργία της δομής: την προγεννητική φροντίδα που παρέχεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη φροντίδα των γυναικών μετά τον τοκετό, την παραπομπή ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία όταν κρίνεται απαραίτητη, την ιατρική φροντίδα σε άνδρες, γυναίκες ή παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική βία και την ψυχολογική υποστήριξη.

Έπειτα συνάντησαν γυναίκες με μωρά, έγκυες που εξετάζονταν και άλλους ασθενείς. «Πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα. Ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν φροντίζουν τους πολίτες τους», επισήμανε η ηθοποιός και ακτιβίστρια. Η ίδια μίλησε με θερμά λόγια για τους Έλληνες γιατρούς και διηγήθηκε ότι πριν από δύο χρόνια ένας Έλληνας καρδιοχειρουργούς «της έσωσε τη ζωή».

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρεντγκρέιβ εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «οι οποίοι είναι η γραμμή της ζωής, είναι το κόκκινο νήμα για να βγούμε από το λαβύρινθο που είναι η σύγχρονη Ευρώπη».

Ο Βρετανός πολιτικός, Λόρδος Άλφρεντ Νταμπς, δήλωσε συγκλονισμένος από τη φανταστική δουλειά που κάνει η οργάνωση. «Δεν είχα ιδέα ότι γίνονται τόσο πολλά για τους ευάλωτους ανθρώπους και θα πρέπει να επιστρέψω στο Λονδίνο και να βρω τρόπους περισσότερης υποστήριξης», είπε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι καταπληκτικοί άνθρωποι κάνουν δουλειά για τους ευάλωτους και το σύστημα φαίνεται ότι τους έχει ξεχάσει. Δεν θέλω να ασκήσω κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει οι ελληνικές Αρχές και ο υπόλοιπος κόσμος να κατανοήσουν καλύτερα τη δουλειά που κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Τέλος, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Κάρλο Νέρο, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είχα καταλάβει στην πραγματικότητα πόσο πολύπλοκη είναι η κατάσταση, δεν έχουν σημασία μόνο οι φυσικές ανάγκες ή η υγεία του σώματος, αλλά και η ψυχική υγεία και αυτό είναι κάτι που συχνά υποτιμάται από τις Αρχές. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στην Αγγλία και οπουδήποτε αλλού για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας».

*Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο Άλφρεντ Νταμπς και ο Κάρλο Νέρο παρέστησαν την Παρασκευή 22/9 το βράδυ στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Sea Sorrow» για την προσφυγική κρίση, της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς της σπουδαίας ηθοποιού. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Safe Passage.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight