Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΛΑΜΠΕΡΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 23ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΛΑΜΠΕΡΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 23ου ΦΕΣΤΙΒ...

Την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 βράδυ, πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η τελετή έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την προβολή της ταινίας «Wonderstruck», του Τοντ Χέινς.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η πρώην Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλλογιάννη μαζί με τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Κωνσταντίνος Μπιτζάνης.

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή και υψηλοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως οι σκηνοθέτες Γιώργος Ζώης, Έκτορας Λυγίζος, Νίκος Περράκης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Παναγιώτης Φαφούτης, Χρήστος Καρακέπελης, Σοφία Εξάρχου, Μαρίνα Δανέζη και Νίκος Καραθάνος αλλά και οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Μυρτώ Αλικάκη, Λένα Δροσάκη, Έλλη Τρίγγου, Μαρία Καλλιμάνη και Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας καλωσόρισε τους θεατές, λέγοντας αστειευόμενος ότι θα ακολουθήσει μία απλή και διακριτική τελετή, χωρίς μουσικοχορευτικά νούμερα. Η τελετή ξεκίνησε με μια μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, με τις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας να σημειώνουν ρεκόρ προσέλευσης, να γράφονται στις Χρυσές Σφαίρες και να γίνονται σημείο αναφοράς στο National Geographic.

Ο κ. Κατσίκας αναφέρθηκε, ακόμα, στο Βραβείο EFFE Festival Label, που κατατάσσει το Φεστιβάλ ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης. Ειδική αναφορά έγινε στις αφίσες των περσινών Νυχτών Πρεμιέρας, που κέρδισαν τέσσερα βραβεία -τρία στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό. Ο  Βασίλης Μέξης, που τις επιμελήθηκε, δημιούργησε και τη φετινή αφίσα.

«Αν κάτι πρέπει να κρατήσω από το περσινό Φεστιβάλ, είναι ότι η ταπεινότητα, η αγάπη και η καλοσύνη των συνεργατών μου πέρασαν προς τα έξω και ο κόσμος τους το επέστρεψε. Ένα αξίωμα που είχαμε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου πέρσι “ένα Φεστιβάλ με τη μεγαλύτερη αγάπη και τη λιγότερη επιτήδευση” είναι το αξίωμά μας και για φέτος».

Βέβαια, οι δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών δεν περιορίστηκαν μόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Δύο μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας, ξεκίνησε μια εξαιρετική ρετροσπεκτίβα, η οποία «τάισε Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί» τους σινεφίλ της Αθήνας.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και σε αυτό συνέβαλαν ως ομιλητές επιφανείς άνθρωποι των Τεχνών, της Επιστήμης, της Λογοτεχνίας και της Πολιτικής. Ο κ. Κατσίκας αναφέρθηκε, στη συνέχεια, και στη συμμετοχή του Φεστιβάλ στην πολυσυζητημένη έκθεση για την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘80 (GR80s’) που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη.

Η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών ανέλαβε το κομμάτι του σινεμά, με την πολύτιμη βοήθεια της Μελισσάνθης Γενούση και του σκηνοθέτη, Γιώργου Γεωργόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε ένα πολύ όμορφο μοντάζ και κατάφερε να «χωρέσει» όλη τη δεκαετία του ‘80 σε ένα δίωρο.

Επιπλέον, το Γενάρη του 2017, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, «Πρώτη Ώρα Σινεμά», ταξίδεψε σε σχολεία στις Βρυξέλλες.

Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στο φετινό, 7ο Athens Open Air Film Festival. Σε ένα διάστημα τριών μηνών, η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο open air σινεμά και προβλήθηκαν 22 ταινίες στα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης. Το Φεστιβάλ παρακολούθησαν γύρω στους 15.000 θεατές σε περισσότερες από 18 εξωτερικές τοποθεσίες της Αθήνας. «Είναι ένα Φεστιβάλ που ξεκίνησε από πλατείες, πάρκα, προαύλια μουσείων και έφτασε μέχρι λόφους πάνω από την πόλη, παραλίες, ταράτσες μουσείων και μια εξαιρετική προβολή στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, όπου ήμασταν οι πρώτοι στον κόσμο που είδαμε φέτος το παλιό “Blade Runner” στο καινούριο μοντάζ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λ. Κατσίκας και, στη συνέχεια, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Θοδωρή Βασιλόπουλο της Art of Sound, χωρίς τον οποίο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό.

Η τελετή συνεχίστηκε με μία σύντομη παρουσίαση του φετινού προγράμματος που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις καινούριες ταινίες των Μίκαελ Χάνεκε, Γιόακιμ Τρίερ, Αντρέι Σβιάγκιντσεφ, Λούκα Γκουαντανίνο, Άκι Καουρισμάκι, Τόντ Χέινς, Σον Μπέικερ αλλά και νέων υποσχόμενων δημιουργών από όλο τον κόσμο που συστήνονται στους θεατές από το Φεστιβάλ!

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, πάρα πολλούς καλεσμένους, που «συμπαθούμε πολύ χωρίς καν να τους έχουμε γνωρίσει, επειδή ακριβώς τους έχουμε γνωρίσει μέσα από τις ταινίες τους». Μεταξύ αυτών, ο Ρομπέν Καμπιγιό, ο άνθρωπος που έκανε το Αλμοδόβαρ, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών, να δακρύσει και ο  ηθοποιό Αρνό Βαλουά. Ιδιαίτερα σημαντική καλεσμένη της φετινής διοργάνωσης είναι και  η αγαπητή μας κυρία Λιν Ράμσεϊ, η οποία τον τελευταίο καιρό ετοίμαζε ένα καινούριο μοντάζ για την ταινία  «Δεν ήσουν ποτέ εδώ», το οποίο και θα μοιραστεί μαζί μας.

Επιπλέον, φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας υποδέχθηκαν την σπουδαία ηθοποιό Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, η οποία θα παρευρίσκεται για την προβολή του ντοκιμαντέρ της «Sea Sorrow» σε μία ιδιαίτερη προβολή με φιλανθρωπικό σκοπό, απόψε Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη των οργανώσεων Safe Passage και Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο κ. Κατσίκας ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Μιμή Ντενίση για την πολύτιμη βοήθειά της. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης: το spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό, το αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό Τζον Χιούστον, οι ταινίες του οποίου θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες ή σε εξαιρετικό 35mm φιλμ, αλλά και το αφιέρωμα στην αγαπημένη μας Κλερ Ντενί, της οποίας θα προβληθούν όλες οι μεγάλου μήκους ταινίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια της τελετής έναρξης, έγινε η παρουσίαση του αφιερώματος «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς» (Σινεμά και Αναπηρία), που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά οχτώ ταινίες με θέμα την αναπηρία, εκ των οποίων τέσσερις σε πρώτη προβολή και τέσσερις κλασικές ταινίες. Δύο από αυτές τις ταινίες, «Ο Αγώνας των Τυφλών» και το «Θαύμα της Άνι Σάλιβαν» θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή - μάλιστα, όσον αφορά στο «Θαύμα της Άνι Σάλιβαν», είναι η πρώτη φορά που μία ξενόγλωσση ταινία προβάλλεται με ακουστική περιγραφή στη χώρα μας. Ο κ. Κατσίκας καλωσόρισε στη σκηνή τον εκπρόσωπο της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, κ. Αντώνη Ρέλλα, ο οποίος μίλησε για το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν σινεμά σε προσβάσιμες αίθουσες.

Ο κ. Ρέλλας μίλησε και για την ταινία έναρξης, το «Wonderstruck», στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα κωφό κοριτσάκι, τονίζοντας ότι είναι πραγματικά μία ταινία για όλους.

H τελετή έναρξης στην οποία παρέστησαν πολλοί σινεφίλ, ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Wonderstruck», του Τοντ Χέινς. Το φιλμ, κινηματογραφική μεταφορά ενός εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ, ενώνει δύο ιστορίες από διαφορετικές εποχές στην ίδια αρμονική αφήγηση. Η μία ιστορία μας συστήνει ένα μοναχικό κορίτσι από το Νιού Τζέρσεϊ του 1927. Η άλλη ένα ορφανό αγόρι από την επαρχιακή Μινεσότα του 1977.

Οι δύο μικροί ήρωες εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους, ακολουθώντας μια παρόρμηση που τους οδηγεί στη Νέα Υόρκη και συνδέει τα φαινομενικά ξέχωρα πεπρωμένα τους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραμύθι για όλους όσοι ψάχνουν τη θέση τους και λίγη αγάπη σε αυτό τον κόσμο από τον σπουδαίο σκηνοθέτη του «Κάρολ».

Τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ έκανε ένα σχόλιο σχετικά με το μήνυμα της ταινίας και τη σύνδεσή του με το ίδιο το Φεστιβάλ. «Όπως μας λέει πολύ όμορφα η ταινία του Τοντ Χέινς, τελικά όλοι έχουν ένα μέρος να ανήκουν. Πίσω από αυτή την υπέροχη ταινία βρίσκεται η ανάγκη να ανήκεις κάπου και δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους, βρίσκουν στο τέλος τη “φυλή” τους, εκεί όπου ανήκουν, εκεί όπου θα τους καταλάβουν, εκεί όπου θα τους συμπαρασταθούν. Και για εμένα, η φυλή μου είναι οι συνεργάτες μου στο Φεστιβάλ».

Περισσότερα για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο www.aiff.gr και στο www.cinemagazine.gr.

Μεγάλος Χορηγός του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι η COSMOTE TV.

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture