Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙ...

Τίτλος του "Δυο γυναίκες, δυο θεές" -Κυκλοφορεί το Νοέμβριο

Στις 13 Νοεμβρίου 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το νέο μυθιστόρημα της συμπολίτισσας βραβευμένης συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη. Τίτλος του, Δυο γυναίκες, δυο θεές».

Η Ρέα Γαλανάκη, με αφορμή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά-βοσκοπούλα», εστιάζει την πρώτη της νουβέλα στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο (μετά το φρενοκομείο της Κέρκυρας, και μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισμένος για δεύτερη φορά). Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση με τη μάνα, που πέθανε τότε, πώς ίσως διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ’ αυτό το διάστημα ο αποκαλούμενος «παρίας-γλύπτης», που στιγμή δεν έπαψε να δουλεύει και ως βοσκός, είναι κάποια από τα αινίγματα που θίγονται.

Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο κι εχθρό στη μινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον μύθο που μας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα, και όχι μόνον επειδή παίρνει τον λόγο μια γυναίκα. Κοντά στην ερωτευμένη κόρη αναδύεται το κύρος μιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς.

Τα πράγματα έπρεπε να κάνουν τον μοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόμη και σε έναν κόσμο που έφθινε συνέχεια καθώς αναδυόταν ο καινούργιος.

Στο επίμετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωματική της σχέση με τις παραπάνω νουβέλες.

Πρόκειται ουσιαστικά για 2 νουβέλες σ’ ένα βιβλίο.

Η Ρέα Γαλανάκη έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (1999 και 2005). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006).

Το μυθιστόρημά της «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το «Ελένη ή ο Κανένας» διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).

Βιβλία της έχουν διασκευαστεί και σε θεατρικές παραστάσεις.

Η γαλλική έκδοση του «Η Άκρα Ταπείνωση» ήταν υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger (2017). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά.

*Η Ρέα Γαλανάκη είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Ηλία Κούβελα και από τα τέλη του ’70 ζει και μόνιμα και δραστηριοποιείται στην Πάτρα.

Κάθε νέο της βιβλίο αποτελεί σημαίνον λογοτεχνικό γεγονός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture