Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παραστάσεις, εκθέσεις, χορός και συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Πάτρα: Παραστάσεις, εκθέσεις, χορός και ...

Δείτε το πρόγραμμα

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για δεύτερη χρονιά διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο "Το ΕΑΠ στην Πόλη’". Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Πρόκειται για εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ανάδειξη της συμπόρευσης της γνώσης με την τέχνη, προτάσσοντας  έτσι, το ρόλο ενός σύγχρονου και ανοικτού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος αφενός και  αφετέρου την εξωστρέφεια του ιδρύματος, τόσο στην πόλη όσο και στην κοινωνία.

Για πρώτη χρονιά θα παρουσιαστούν οι πολιτιστικές ομάδες του ΕΑΠ (Χορευτική ομάδα, Παραδοσιακή-Βυζαντινή χορωδία και Ευρωπαϊκή Χορωδία), γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια του ιδρύματος για καλλιτεχνική προσφορά σε όλους, προσωπικό, φοιτητές και κόσμο εκτός ΕΑΠ, ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας και έκφρασης στην κοινωνία. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτική παράσταση και εκθέσεις ζωγραφικής- φωτογραφίας.

 

 

 

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ (Παιδική θεατρική παράσταση)  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 22-23-24/9 . Θα παρουσιαστεί από την παιδική θεατρική ομάδα των ΑΝΥΣΗΧΩΝ ΕΝ ΠΛΩ. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του Πλούτου του Αριστοφάνη. Η ιστορία έχει μεταφερθεί και εξελίσσεται σε ένα φτωχό βασίλειο. Ο βασιλιάς πηγαίνοντας στο μάντη να ρωτήσει για το μέλλον του γιού του, επιστρέφει φέρνοντας μαζί του έναν ξένο, που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Πλούτος. Δουλειά του βασιλιά και των συμβούλων του είναι να γιατρέψουν τον Πλούτο (με εγχείριση στα μάτια) προκειμένου να βλέπει και να πηγαίνει στους δίκαιους και τους καλούς.

Σκηνοθεσία, στίχοι τραγουδιών, κοστούμια-καπέλα: AΛΕΒΙΖΑΤΟΥ ΠΟΠΗ, Σκηνικά: ΣΑΚΗΣ ΠΕΦΤΙΚΟΓΛΟΥ, Ζωγραφική κήπου: ΕΝΟ ΣΚΟΝΔΡΑΝΙ, Μακιγιάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ, Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

BLUES ANTIVIRUS (Συναυλία) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-9. Πρόκειται για μια μπάντα που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2011. Στόχος της μπάντας είναι να καταδείξει την επίθεση ιών που υφίσταται η κοινωνία από ‘’μολυσμένες’’ ιδέες, αντιλήψεις, συμπεριφορές, είτε αυτές αφορούν τις καθημερινές μας σχέσεις, είτε το περιβάλλον, το σεβασμό μας προς τους άλλους, τη μουσική ειδικότερα. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει Classic Rock (Αρχές δεκαετίας 70) και Rhythm & Blues Music, με έμφαση στο Texas Blues.

Φωνή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗΣ, Κιθάρα : ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Μπάσο: ΧΑΣΑΠΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Τύμπανα: ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και Φυσαρμόνικα: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΑΠ (Συναυλία) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-9. Η βυζαντινή- παραδοσιακή χορωδία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 17 από το ΕΑΠ. Οι δοκιμές της γίνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου του κτιρίου Γ’. Σκοπός της είναι να κοινοποιήσει και να παρουσιάσει τον πλούτο της υμνολογίας αλλά και την άμεση σχέση της με την μουσική παράδοση της χώρας μας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και ύμνους του Βυζαντινού μέλους. Διδασκαλία: ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΑΠ (Χορευτική Παράδοση) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-9. Η χορευτική ομάδα του ΕΑΠ δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 17. Με γνώμονα ότι η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός αποτελούν βασικό πυλώνα της κουλτούρας μας το ΕΑΠ προχώρησε στην δημιουργία χορευτικής ομάδας. Παράλληλα ο χορός αποτελεί πηγαία έκφραση του σώματος και του πνεύματος. Η χορευτική ομάδα του ΕΑΠ θα παρουσιάσει χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας με παραδοσιακές φορεσιές.  Διδασκαλία: ΜΠΟΥΡΛΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

FILOKALIA ROMANA-ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ (Συναυλία) ΣΑΒΒΑΤΟ 23-9. O Νίκος Γράψας(Δυνάμεις του Αιγαίου, Άβατον) με τη  Filokalia Romana, παρουσιάζουν τραγούδια και μουσική της ευρωπαϊκής Μεσογείου, ανώνυμα και επώνυμα, από τον 11ο αι μέχρι και τον 20ο. Πρόκειται για επιλεγμένες μεσαιωνικές μπαλάντες από την Νότια Γαλλία, την Καταλονία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Τα τραγούδια επιλέχτηκαν ως ωραία και γοητευτικά  καλλιτεχνήματα . Πρόκειται για τραγούδια που μας γοητεύουν και μας ψυχαγωγούν είτε με τη μουσική τους είτε με το θεματικό τους περιεχόμενο και τη στιχοπλοκή τους.

Η ιστορική και μουσικολογική τους μελέτη προέκυψαν παράλληλα ως ανάγκη για την κατανόηση και ερμηνεία τους στην πορεία, καθ' όσο διαπιστώναμε τα πολλά κοινά μουσικά στοιχεία τραγουδιών σε γλώσσα ελληνική ή καταλανική, ρωμανική ιταλική ή στις μεσαιωνικές γαλλικές.  Δεν κάνουμε καμία πράξη αναβίωσης ή φολκλορικής αναπαράστασης. Γι αυτό και δεν χρησιμοποιούμε μουσικά όργανα εποχής, που άλλωστε κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς παιζόντουσαν στον μεσαίωνα, αλλά χρησιμοποιούμε μουσικά όργανα που έχουμε στα χέρια μας, έγχορδα, πνευστά και κρουστά, φροντίζοντας την ηχητική ισορροπία του συνόλου ώστε να συνοδεύεται διακριτικά η ανθρώπινη φωνή και να προβάλλεται το κείμενο των τραγουδιών, που είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν.  Έμμεσος στόχος, πέραν της αισθητικής απόλαυσης,  είναι η παρουσίαση του ελληνικού ανώνυμου τραγουδιού, κειμένων και μουσικού υλικού, ως μεγάλου και σημαντικού κομματιού του μεσαιωνικού ευρωπαϊκού  μεσογειακού πολιτισμού. Τραγούδι, έγχορδα νυκτά: ΓΡΑΨΑΣ ΝΙΚΟΣ, Κιθάρες: ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΔΗΣ, Κρουστά: ΕΙΡΗΝΗ ΘΥΘΟΥΛΚΑ, Τραγούδι: ΣΟΥΡΜΕΛΗ ΕΛΕΝΗ, Φλογέρες, Κλαρινέτο: ΚΥΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Κόντρα μπάσο, Μαντολίνο: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ (Συναυλία) ΣΑΒΒΑΤΟ 23-9. Η Φωτεινή Βελεσιώτου έχοντας στις αποσκευές της μια πετυχημένη χειμερινή σεζόν με πολλές με πολλές sold out εμφανίσεις στην Αθήνα, στην επαρχία αλλα και στο εξωτερικό, συνεχίζει τα μουσικά ταξίδια της ανά την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι συναντώντας φίλους και συνταξιδιώτες των μουσικών της επιλογών.

Σε κάθε συναυλία της θα μας τραγουδήσει όλα αυτά που χρόνια τώρα την έχουν μαγέψει, σε ένα αληθινό ταξίδι στους δρόμους των τραγουδιών που όλοι αγαπάμε, έξω από τα δεσμευτικά όρια ενός κλασικού μουσικού προγράμματος. Η προσωπική της δισκογραφία  συνδυάζεται με γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών από  που έχουν σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι στο σύνολό του. Μαζί της ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς που με τις ερμηνείες του καταφέρνει να πείσει οτι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από τον ίδιο στον χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού. Μπουζούκι: ΚΑΡΑΜΦΙΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ακορντεόν: ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, Κοντραμπάσο: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΝΤΡΑΜΣ: ΘΩΜΑΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΟΡΑ ‘’ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ’’ του ΑΛΕΞΕΙ ΑΡΜΠΟΥΖΩΦ (Θεατρική παράσταση) ΣΑΒΒΑΤΟ 23-9.  Πρόκειται για την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που σε ώριμη ηλικία, συναντιούνται σε ένα παραθαλάσσιο θεραπευτήριο και ανακαλύπτουν ότι η ζωή εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις. Ο Ροντιόν Νικολάγιεβιτς, ετών εξήντα πέντε και γιατρός στο επάγγελμα, άνθρωπος κουρασμένος και δύστροπος, έχει χάσει τη γυναίκα του σε ατύχημα και έκτοτε ζει μοναχικά.  Η Λύντια Βασίλιεβνα, ετών όπως λέει πενήντα και, επισκέπτεται το θεραπευτήριο για εξετάσεις και διακοπές χαλάρωσης ενός μήνα. Γυναίκα επίσης μοναχική, τσακισμένη από τη ζωή, που όμως διατηρεί ακόμη σημάδια από την την πρώτη της ορμή και ζωντάνια και μια διάθεση ανατροπής των πάντων. Οι δυο τους, αντίθετοι χαρακτήρες όπως δηλώνουν, δεν αργούν να έρθουν σε σύγκρουση. Όμως σιγά σιγά, έκπληκτοι ανακαλύπτουν ότι η συντροφιά του ενός στον άλλο είναι ανακούφιση και τα κοινά περισσότερα από όσα στην αρχή πίστευαν.

Ανεπαισθήτως παρασύρονται σε μια γλυκιά ζεστασιά. Μια νάρκη τυλίγει τους περιπάτους στο δάσος και στην ακροθαλασσιά. Η ζωή ξεπηδά απρόσμενα και διεκδικεί :

Κοιτάξτε γύρω σας...

Να δω τι;

Τη ζωή. Ω, η ζωή είναι υπέροχη, Λύντια Βασίλιεβνα... Υπέροχη...

Βουτιά λοιπόν στην τρυφερότητα με λεπτό χιούμορ, έντονους διαλόγους και συχνές επιστροφές στο παρελθόν που τους σημάδεψε.. Σκηνοθεσία: ΜΑΛΑΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Μουσική Επιμέλεια- Εκτέλεση: ΚΕΤΕΒΑΝ SIRBILATZE, Εικαστική Επιμέλεια: ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ ΘΑΝΟΣ, Φωτισμοί: ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΟΣ-ΘΑΝΟΣ ΨΑΡΡΑΣ,Video: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ, Ηθοποιοί: ΘΕΑΝΩ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ,  ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΜΥΡΛΗΣ.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΑΠ (Συναυλία) ΚΥΡΙΑΚΗ 24-9. Η Ευρωπαϊκή χορωδία δημιουργήθηκε το Μάη του 17 και στεγάζεται στο χώρο δοκιμών του υπογείου του κτιρίου Γ’ του ΕΑΠ. Πρόκειται για ένα τετράφωνο  φωνητικό σύνολο  που αποτελείται από 14 χορωδούς. Το ρεπερτόριο της είναι προσανατολισμένο στην Δυτική Ευρώπη με θρησκευτική μουσική που ξεκινά από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα παρουσιάζει λόγια και λυρική μουσική από το ρεπερτόριο της όπερας καθώς και διασκευές γνωστών σύγχρονων κομματιών. Η ιδιαιτερότητα του συνόλου έγκειται στο γεγονός της θεατρικής παρουσίασης της χορωδιακής πράξης.  Διδασκαλία: ΣΟΥΡΜΕΛΗ ΕΛΕΝΗ, Σκηνοθεσία: ΛΑΖΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.

ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ ‘’ΜΠΟΥΑΤ 70’’ (Συναυλία) ΚΥΡΙΑΚΗ 24-9.  Ένα τριμελές μουσικό σχήμα με ιδιαίτερο ύφος και ηχόχρωμα, θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με κεντρικό μουσικό θέμα την σκηνή μπουάτ δεκαετίας 70, πλαισιωμένη με αρκετές επιλογές ποιοτικών ελληνικών τραγουδιών από διάφορες άλλες περιόδους. Η συγκεκριμένη συναυλία-παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Λ. Κηλαηδόνη και της Αρλέτας. Κιθάρα- Φωνή : ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ, Μαντολίνο-Φωνή: ΑΝΤΡΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, Κρουστά: ΦΟΡΛΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ.

ΕΥΗΚΟΟΝ ΜΕΛΟΣ-ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ ‘’ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ’’ (Συναυλία) ΚΥΡΙΑΚΗ 24-9. Το Πατρινό μουσικό σύνολο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην πιο μελωδική περίοδο της Ελληνικής μουσικής, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 60. Το μουσικό σύνολο πλαισιώνεται από την ξεχωριστή φωνή του Μπάμπη Τσέρτου σε ένα ρεπερτόριο με αξέχαστες και χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες. Μία ιδιαίτερη προσέγγιση του ‘’ελαφρού’’ τραγουδιού, του αρχοντορεμπέτικου και της ρεμπέτικης καντάδας από τον μοναδικό ερμηνευτή Μπάμπη  Τσέρτο. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τραγούδια των  Σουγιούλ, Γιαννίδη, Μουζάκη, Μωράκη αλλά και των Νταλκά ( Διαμαντίδης), Περπινιάδη, Παπαϊωάννου,  Καλφόπουλου, Χιώτη κ.α. Μαντολίνο 1ο : ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Μαντολίνο 2ο : ΣΑΝΥ ΠΕΤΤΑ, Μαντόλα: ΓΚΛΑΒΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ,  Πιάνο: ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Ακορντεόν: ΖΟΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Κιθάρες: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Φωνή: ΜΠΕΛΕΡΗ ΔΩΡΑ, Κρουστά: ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Κοντραμπάσο: ΜΠΕΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture