Το επαναστατικό NAF Τεστ Παπ Μαστού, τώρα και στην Πάτρα!

Υγεία+

Στο ιατρείο του χειρουργού γυναικολόγου και μαιευτήρα Γιώργου Διαμαντόπουλου (Μαιζώνος 48 & Κολοκοτρώνη)

28/09/2017 14:44

Μοιραστείτε το άρθρο:


Το επαναστατικό NAF Τεστ Παπ Μαστού, τώρα και στην Πάτρα! Στο ιατρείο του χειρουργού γυναικολόγου και μαιευτήρα Γιώργου Διαμαντόπουλου (Μαιζώνος 48 & Κολοκοτρώνη)
 

Το επαναστατικό NAF Τεστ Παπ Μαστού, τώρα και στην Πάτρα!

Αποκλειστικά στο ιατρείο του γνωστού χειρουργού γυναικολόγου και μαιευτήρα κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου (Μαιζώνος 48 & Κολοκοτρώνη).

Μιλήσαμε για να πληροφορηθούμε για το νέο αυτό μηχάνημα με τον κ. Διαμαντόπουλο και παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια της συνάντησής μας.

Τι είναι το τέστ Παπ μαστού;

Είναι μία νέα κυτταρολογική μέθοδος αξιολόγησης του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αποτελεί μία πεντάλεπτη εξέταση κατά την οποία αναρροφάται και συλλέγεται έκκριμα από τη θηλή του μαστού.

Ονομάζεται τεστ Παπ γιατί ο διάσημος Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου από το 1959 – παράλληλα με την ανακάλυψη της κυτταρολογικής εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – απέδειξε ότι η κυτταρολογική εξέταση των εκκριμάτων της θηλής του μαστού, είναι πολύτιμη στη διάγνωση των καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του μαστού.

Πως γίνεται το τεστ Παπ μαστού;

Το τεστ Παπ μαστού γίνεται με την μέθοδο HALO.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή η οποία χρησιμοποιεί συνδυασμό θερμότητας, αναρρόφησης και μάλαξης (massage) για την παραγωγή εκκρίματος από τη θηλή (Nipple Aspirate Fluid – NAF).

Είναι μία ανώδυνη, εύκολη, γρήγορη, μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προληπτικό έλεγχο.

Δύο συλλέκτες που μοιάζουν με μαργαρίτα εφαρμόζουν πάνω στους μαστούς, οι συλλέκτες θερμαίνουν το μαστό, κάνουν μαλάξεις για 4 λεπτά και στην συνέχεια γίνεται απομύζηση από τη θηλή όπως ακριβώς όταν θηλάζει το μωρό. Η διαδικασία αυτή διεγείρει τους γαλακτοφόρους πόρους με αποτέλεσμα την πρόκληση εκκρίματος από το βάθος του μαστού. Το έκκριμα μαζεύεται στους συλλέκτες και αποστέλλεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο για ανάλυση.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα του τεστ Παπ μαστού;

Χωρίς έκκριμα: δεν δίνουν όλες οι γυναίκες έκκριμα από τη θηλή. Ακόμη και με τη μέθοδο HALO, ένα ποσοστό 40% των γυναικών δεν εμφανίζει έκκριμα. Στην περίπτωση αυτή το τεστ Παπ θεωρείται αρνητικό και η γυναίκα κατατάσσεται ως χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Κατηγορία 0: υπάρχει έκκριμα χωρίς επιθηλιακά κύτταρα των πόρων. Αναγνωρίζονται μόνο αφρώδη κύτταρα και άμορφη ουσία. Το τεστ θεωρείται αρνητικό και η γυναίκα κατατάσσεται ως χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Κατηγορία 1: έκκριμα με φυσιολογικά επιθηλιακά κύτταρα των πόρων. Το τεστ θεωρείται αρνητικό και η γυναίκα κατατάσσεται ως χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Κατηγορία 2: έκκριμα με καλοήθη υπερπλασία των επιθηλιακών κυττάρων των πόρων. Το τεστ θεωρείται αρνητικό και η γυναίκα κατατάσσεται ως χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Κατηγορία 3: έκκριμα με κύτταρα των πόρων που εμφανίζουν άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία. Το τεστ δηλώνει ατυπία και η γυναίκα κατατάσσεται ως υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Κατηγορία 4: έκκριμα με κύτταρα των πόρων που εμφανίζουν υψηλού βαθμού άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία και η γυναίκα κατατάσσεται ως υψηλού κινδύνου για ύπαρξη καρκίνου στο μαστό.

Ποιά τακτική ακολουθείτε με βάση τα αποτελέσματα του τεστ Παπ μαστού;

Αρνητικό αποτέλεσμα: επανάληψη του τεστ Παπ μαστού μετά από 1-3 χρόνια.

Θετικό αποτέλεσμα: πρόσθετες εξετάσεις με την καθοδήγηση του ειδικού γιατρού. Αντιμετώπιση ανάλογα με τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων.

Το τεστ Παπ μαστού μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες στο μαστό που θα εμφανιστούν ως καρκίνος σε μία μαστογραφία μετά από 8 χρόνια!!!

Οι γυναίκες που εμφανίζουν επιθηλιακή υπερπλασία ή άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία σε μία βιοψία μαστού έχουν από 1,5 έως και 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον ίδιο ή στον ετερόπλευρο μαστό. Στο επιθήλιο των γαλακτοφόρων πόρων συμβαίνει μία εξελικτική διαδικασία από την υπερπλασία στην άτυπη υπερπλασία για να καταλήξει στο καρκίνωμα in situ και στην συνέχεια στον διηθητικό καρκίνο. Αυτή η εξελικτική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Το τεστ Παπ μαστού μπορεί να προειδοποιήσει μία γυναίκα για τον κίνδυνο που διατρέχει και να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζει με την αγωνία της επικείμενης αρρώστιας και του καρκίνου, όμως θα φροντίζει να κάνει τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους όπως ο ειδικός γιατρός θα έχει προγραμματίσει, έτσι ώστε όταν η εμφάνιση καρκίνου γίνει αντιληπτή να είναι σε τόσο πρώιμο στάδιο που με ελάχιστη θεραπευτική παρέμβαση θα πετυχαίνεται απόλυτη ίαση.

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν το τεστ Παπ μαστού;

Όλες οι γυναίκες μπορούν να κάνουν το τεστ Παπ μαστού. Υπάρχουν όμως ομάδες γυναικών που έχουν απόλυτη ένδειξη. Αυτές είναι:

  • Γυναίκες 25-55 ετών
  • Έχουν λάβει για μεγάλο διάστημα αντισυλληπτικά
  • Παχύσαρκες
  • Καπνίστριες
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού και ωοθηκών
  • Εμφανίζουν έκκριμα από την θηλή

Που μπορείς να κάνεις το τεστ Παπ μαστού;

Στην Πάτρα, στο Ιατρείο του κ. Γιώργου Διαμαντόπουλο, Μαιζώνος 48 & Κολοκοτρώνη.

Τηλ.: 2616000520

Πηγή

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 28/09/2017 14:44

Τυπώθηκε: 21/06/2018 10:35

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/457330

thebest.gr © 2018
Ο Ευάγγελος Μποχατζιάρ ήταν ο μοναδικός Έλληνας ομιλητής στο 29ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φωνηατρικής & Διαταραχών Επικοινωνίας στη Φιλανδία
Πάνω από πενήντα χώρες του κόσμου από όλες τις Ηπείρους συμμετείχαν στο 29ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φων...


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Νεκρό το 4χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Παραλία- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Πάτρα: Νεκρό το 4χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Παραλία- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Αποζημίωση 525.000 ευρώ στην οικογένεια του Δημήτρη Κατσαντώνη για το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του Αποζημίωση 525.000 ευρώ στην οικογένεια του Δημήτρη Κατσαντώνη για το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη- Βρέθηκε το στίγμα του κινητού της- Ο ρόλος του σπιτιού κοντά στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη- Βρέθηκε το στίγμα του κινητού της- Ο ρόλος του σπιτιού κοντά στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Άφαντη εδώ και 7 ημέρες η 26χρονη από τα Τσουκαλέικα - Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς της που την αναζητούν παντού Άφαντη εδώ και 7 ημέρες η 26χρονη από τα Τσουκαλέικα - Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς της που την αναζητούν παντού
Πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Παραλία Πατρών με θύμα ένα 5χρονο αγοράκι... Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο Πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Παραλία Πατρών με θύμα ένα 5χρονο αγοράκι... Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο
Ο Δημήτρης Δανίκας γράφει για τη σχέση των αδελφών Μικρούτσικου από την... οδό Καποδιστρίου της Πάτρας και συγκινεί Ο Δημήτρης Δανίκας γράφει για τη σχέση των αδελφών Μικρούτσικου από την... οδό Καποδιστρίου της Πάτρας και συγκινεί
Στα τυφλά οι έρευνες για την 26χρονη Μαριάνα Καρίσμα που εξαφανίστηκε από τα Τσουκαλέικα- Θα εκδοθεί silver alert Στα τυφλά οι έρευνες για την 26χρονη Μαριάνα Καρίσμα που εξαφανίστηκε από τα Τσουκαλέικα- Θα εκδοθεί silver alert
Στο Νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο Πατρινός δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης Στο Νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο Πατρινός δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης
Η παρατηρητικότητα της θείας αποκάλυψε το έγκλημα σε βάρος του ανήλικου αγοριού στη Ζάκυνθο- Το βίαζαν δύο θείοι του και ένας ακόμη άνδρας Η παρατηρητικότητα της θείας αποκάλυψε το έγκλημα σε βάρος του ανήλικου αγοριού στη Ζάκυνθο- Το βίαζαν δύο θείοι του και ένας ακόμη άνδρας
Αιγιώτισσα σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κρήτη- Είχε πάει για βάφτιση! Στο Νοσοκομείο η έγκυος εγγονή -ΒΙΝΤΕΟ Αιγιώτισσα σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κρήτη- Είχε πάει για βάφτιση! Στο Νοσοκομείο η έγκυος εγγονή -ΒΙΝΤΕΟ