Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο σκηνοθέτης Κυρηναίος Παπαδημάτος στη Δράμα και στις Νύχτες Πρεμιέρας με το φιλμ του «Maniera Greca»

Ο σκηνοθέτης Κυρηναίος Παπαδημάτος στη Δ...

Είναι πρώτος εξάδελφος του Πατρινού μαιευτήρα Κυρηναίου Παπαδημάτου

Στο διαγωνιστικό τμήμα του 40ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας συμμετέχει και η ταινία «Maniera Greca» του Κυρηναίου Παπαδημάτου, το σενάριο της οποίας έχει βασιστεί στο ομώνυμο διήγημα του Βασίλη Κιζήλου.

Το φιλμ θα προβληθεί και στο διαγωνιστικό τμήμα στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας –Νύχτες Πρεμιέρας, στις 29/9 στο Odeon Όπερα, αίθουσα 1.

Ο δημιουργός της ταινίας Κυρηναίος Παπαδημάτος, Κεφαλονίτης στην καταγωγή είναι πρώτος εξάδελφος του συνονόματου του, γνωστού Πατρινού ιατρού γυναικολόγου - μαιευτήρα Κυρηναίου Παπαδημάτου καθώς και του τέως βουλευτή Αχαΐας Νίκου Παπαδημάτου.

Σύμφωνα με το στόρι του φιλμ, η νύχτα φτάνει στο τέλος της στα μπουζούκια. Πέντε τα ξημερώματα. Βαριεστημένα, σβηστά χειροκροτήματα για τη θεά της πίστας, που μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της και αποχαιρετά με ένα μακρόσυρτο «goodnight».

Κανείς δεν περιμένει αυτό που θα συμβεί όταν θα ανέβει στο πάλκο η φίρμα του μαγαζιού, ο Κουρέας, υπό τους ήχους του ζεμπέκικου νέου σουξέ του «Ο μουσάτος».

Γαϊτανάκι έκστασης; Κάποιος θα ζητήσει τα ρέστα; Μεθυσμένες αγκαλιές;

Maniera Greca ή, πλέον, ο τρόπος της παγκόσμιας πίστας;

Εμείς πάντως παρακολουθούμε τους θαμώνες που έχουν ξεμείνει δίπλα στο πιοτό τους, εκείνοι εμάς και η Κατερίνα Γώγου εξακολουθεί να κοιτάει μες στα μάτια… τριάντα επτά χρόνια μετά.

Ο Κυρηναίος Παπαδημάτος έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1967. Αποφοίτησε από τη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου με το πτυχίο της σκηνοθεσίας το 1990. Από τότε εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βιντεοκλίπ.

Φιλμογραφία

1991: «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», βασισμένη σε διήγημα του Α. Σαμαράκη, 35mm, 20', μικρού μήκους.

2006: «Πού πάμε;», 35mm, 11', μικρού μήκους.

2008: «Λίλη», 5', μικρού μήκους.

2010: «Γίνε χρήσιμος άνθρωπος όταν μεγαλώσεις...», 11', μικρού μήκους.

2015: «Το όνειρο του Πάολο», ντοκιμαντέρ, 43', μεσαίου μήκους.

Ο Κυρηναίος Παπαδημάτος έχει εργαστεί ως μοντέρ σε πολλά σήριαλ και εκπομπές στην τηλεόραση, σε κανάλια όπως το Mega, κ.α.

Μιλώντας στο flix.gr, ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι η ταινία να διαθέτει πλέον καθολικά προσβάσιμη κόπια (με υποτιτλισμό SDH για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική Περιγραφή AD για ανθρώπους με προβλήματα όρασης). Η κόπια αυτή έγινε με πρωτοβουλία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και φέρει την πιστοποίησή της.

Επίσης ο Κυρηναίος Παπαδημάτος ανέφερε στο flix.gr ότι «το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα σήμερα σαν αυτό που αποπειρώμαι να κάνω εγώ με τους φίλους μου και κατ’ επέκτασιν συν δημιουργούς (μπροστά και πίσω από τις κάμερες) είναι στα όρια του θαύματος.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο κινηματογράφος είναι ένα πολύ ακριβό χόμπυ. Όταν όμως έχεις αποφασίσει να πορευτείς χωρίς καμία οικονομική επιχορήγηση από κρατικούς θεσμούς και φορείς, με φιλοδοξία ν απευθυνθείς στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα και όχι στους θεατές του youtube, οφείλουν οι ταινίες σου να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σ’ αυτή σου την επιδίωξη. Αυτό οι περισσότεροι το θεωρούν στα όρια του αδύνατου, γι αυτό και πριν αναφέρθηκα σε θαύμα».

 

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture