Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Για τον έλεγχο της «απόδρασης» στην Ιταλία πλακώθηκαν οι μετανάστες στην παραλιακή της Πάτρας – Οι καθοδηγητές και οι αμοιβές - ΦΩΤΟ

Για τον έλεγχο της «απόδρασης» στην Ιταλ...

Σήμερα στον ανακριτή ο συλληφθείς για τον τραυματισμό τριών ομοεθνών του

Σύρραξη μεταξύ δύο ομάδων Αφγανών σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου στην παραλιακή απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας. Αρχικά στο Λαδόπουλο κι αργότερα το βράδυ στην Ανθείας στην ΑΒΕΞ. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν αρχικά δύο Αφγανοί. Ο συλληφθείς , Αφγανός 25 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία τους μαχαίρωσε. Τον έναν στον γλουτό και τον άλλο στο μηρό. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και ο τραυματισμός τους ήταν ευτυχώς ελαφρύς.

Λίγο μετά σε νέα συμπλοκή ο συλληφθείς μαχαίρωσε στην πλάτη έναν επίσης ομοεθνή του, ηλικίας 29 ετών και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Την Τετάρτη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και σήμερα θα οδηγηθεί στον Ανακριτή προκειμένου ν΄απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr η αιτία για τα επεισόδια ήταν ο έλεγχος της διακίνησης των μεταναστών. Στον συλληφθέντα  που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην Πάτρα αποδόθηκε προκλητική συμπεριφορά και το ζήτημα είχε  να κάνει με το ποιοι θα επιχειρούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Ως γνωστόν οι μετανάστες που έχουν βρει κατάλυμα σε παλιά εργοστάσια της παραλιακής απέναντι από το νέο λιμάνι εφορμούν καθημερινά στον λιμένα προκειμένου να επιβιβαστούν λαθραία σε ένα φορτηγό. Ωστόσο  λίγοι καταφέρνουν να περάσουν.

Πολλοί μετανάστες φτάνουν με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ στην Πάτρα και πολλές φορές με ταξί στην περιοχή της ΑΒΕΞ. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λάβει οδηγίες από ομοεθνείς τους , με το αζημίωτο για να κατευθυνθούν στην παραλιακή και βρίσκουν  πρόχειρο κατάλυμα στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Μετά τους  οργανώνουν σε ομάδες και τους δείχνουν τον τρόπο να εφορμούν και πώς να κρύβονται στα ημιαξόνια κλπ. Παρακολουθούν τους παλιότερους και μετά επιχειρούν κι εκείνοι.



Πρόσφατα σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή αναφέρθηκε στον Ουασίμ Σαχίντ που προσπαθεί να διαφύγει στην Ιταλία "όμως δεν είναι έτοιμος ακόμη. Ακολουθεί τους πιο έμπειρους σε κάθε τους βήμα για να μάθει. "Παρακολουθώ την τεχνική και θα δοκιμάσω αργότερα" λέει. Ο 32χρονος Πακιστανός πέρασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου πριν από τρεις μήνες. Προσπάθησε να φτάσει από τη βαλκανική οδό στη Σερβία, αλλά βρήκε τα σύνορα ερμητικά κλειστά. Ώσπου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να δοκιμάσει την τύχη του. "Μου είπαν ότι έπειτα από τρεις ή τέσσερις απόπειρες θα μπω σε κάποιο πλοίο που ταξιδεύει για Ιταλία", λέει. 'Έχω μπερδευτεί όμως, δεν φαίνεται εύκολο". Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά και στο θέμα των καθοδηγητών. "Μεταξύ των πιο παλιών βρίσκονται και οι αποκαλούμενοι agents (πράκτορες). Υποστηρίζουν ότι είχαν κατορθώσει κάποτε να περάσουν στην Ιταλία και έναντι χρημάτων αναλαμβάνουν να ανοίξουν για άλλους τις πόρτες των κοντέινερ ή να υποδείξουν κρυψώνες ή να καθοδηγήσουν τους πιο άπειρους. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών ζητούν την αμοιβή τους μπροστά και δεν την επιστρέφουν σε περίπτωση αποτυχίας. Τους λένε όμως ότι θα συνεχίσουν να τους βοηθούν για όσο χρειαστεί. Οι περισσότεροι πάντως επιχειρούν το πέρασμα χωρίς καθοδηγητές".

Όταν δεν τα καταφέρνουν κάποιοι αποχωρούν πάλι με λεωφορείο και επανέρχονται ή αναζητούν άλλους δρόμους. Πριν φτάσουν στην Πάτρα άλλοι ήταν στον καταυλισμό του Ελληνικού, άλλοι στη Μόρια κλπ.



ΦΩΤΟ ΑΠΟ kathimerini.gr

ΦΩΤΟ ΑΠΟ kathimerini.gr

ΦΩΤΟ ΑΠΟ kathimerini.gr

Όπως έχει ξαναγράψει το thebest.gr ο αριθμός των μεταναστών στη νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες, οπότε και έκλεισε η δίοδος στην Ειδομένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έγιναν περίπου 250 συλλήψεις όταν αυτές αντιστοιχούν συνήθως στο σύνολο ενός μήνα.

Ωατόσο παρά την αύξηση των μεταναστών ελάχιστοι καταφέρνουν να περνούν στην Ιταλία, επισημαίνει στο thebest.gr o Kεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος. Οι επιστροφές από την Ιταλά είναι γύρω στις 4 με 5 το μήνα, επισημαίνει.

Τα μέτρα στο λιμάνι για να μην περάσουν στον χώρο του ISPS είναι αυξημένα. Οι έλεγχοι γίνονται από λιμενικούς και όσους έχουν ενισχύουν την ελεγκτική διαδικασία, με τη συνδρομή και ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, ή κινητού σκάνερ κατά περίπτωση. Επίσης και το πλήρωμα των πλοίων στο διενεργούν τους δικούς τους ελέγχους πριν επιβιβαστεί φορτηγό στο καράβι.

Σαν τη γάτα με το ποντίκι! Οι μετανάστες, οι καθοδηγητές και οι καθημερινές απόπειρες στο λιμάνι της Πάτρας - Η ιστορία του Σαχίντ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τα μπουλούκια προσφύγων και μεταναστών που εισβάλουν στο λιμάνι της Πάτρας

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Πάτρας,λόγω παράνομης μετανάστευσης και τρομοκρατίας

Μεταναστευτικό: Πάνω από 900 συλλήψεις από τον Ιανουάριο στο λιμάνι της Πάτρας – Ρεκόρ πλαστών από Σύριους

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις