Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Κακής ποιότητας, λόγω φυτοφαρμάκων, και δυσεύρετο το νερό- Στόχος η ανατροπή μέχρι το ’27- Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Δυτική Αχαΐα: Κακής ποιότητας, λόγω φυτο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα Λαρισσού

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την ποιότητα αλλά και με την ποσότητα των νερών σε ένα μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαρισσού. Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει κυρίως από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και από την υπεράντληση υδάτων με αποτέλεσμα να μειωθεί επικίνδυνα η ποσότητα του νερού απασχολούν το αρμόδιο τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ειδικοί εδώ και περίπου 5 χρόνια τα νερά στο σύστημα του Λαρισσού έχουν μολυνθεί από τα νιτρικά με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή να είναι η μοναδική στο χάρτη της Αχαΐας η οποία βρίσκεται στο κόκκινο, δηλαδή τα νερά έχουν χαρακτηριστεί ως κακής ποιότητας. Η ίδια περιοχή βρίσκεται, ως μοναδική σχεδόν σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο, είναι επίσης στο κόκκινο και ως προς την ποσότητα των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Γεγονός που υποχρεώνει τους αγρότες να φθάνουν με τις γεωτρήσεις τους όλο σε μεγαλύτερο βάθος , ερχόμενοι αντιμέτωποι με υφάλμυρα νερά. Πρόκειται για ένα υπόγειο σύστημα και προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους της Κοινοτικής Οδηγίας χρειάζεται χρόνος και δεν αρκεί ένας διαχειριστικό κύκλος, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όπως εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αναστασία Πυργάκη, εφαρμόστηκαν ορισμένα μέτρα τα οποία θέλουν χρόνο για να αποδώσουν με το χρονοδιάγραμμα να αγγίζει το 2027.

«Ως προς την ποιότητα που αφορά τα νιτρικά προτάθηκε να χαρακτηριστεί ο Λαρισσός ως ζώνη ευαίσθητη στην νιτρορύπανση και όντως χαρακτηρίστηκε. Απομένει να καθοριστεί το πεδίο δράσης των αγροτών της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μείωση από την νιτρορύπανση, όπως μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων κ.α. με τα αντίστοιχα γι΄αυτούς, ανταποδοτικά προγράμματα.

Σε αυτό το επίπεδο εκκρεμεί να βγει το σχέδιο δράσης. Όσον αφορά την υφαλμύρινση η ανάκτηση των υπόγειων υδροφορέων γίνεται πάρα πολύ αργά και οι δεσμεύσεις που μπήκαν στην περιοχή και οι οποίες σχετίζονται και με την ποσότητα, αφορούν στην μη χορήγηση αδειών για νέες γεωτρήσεις, εκτός από ύδρευσης», εξηγεί η κυρία Πυργάκη.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Αποκεντρωμένης για να επαναφέρουν το σύστημα, σεβόμενοι και τις χρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, έτρεξαν και το έργο μεταφοράς νερού από τη λίμνη του Πηνειού (Ηλείας). Ένα πάγιο αίτημα της περιοχής που τα προηγούμενα χρόνια είχε ουσιαστικά παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Πλέον το έργο προχώρησε και ωρίμασε αρκετά και η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα δυτικής νοτιοδυτικής Αχαΐας και συμπλήρωση διωρύγων μεταφοράς νερού έχει χρηματοδοτηθεί με 3,3εκ. ευρώ, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών.

Πώς όμως φθάσαμε μέχρι εδώ; Και πώς ο Λαρισσός από όλη σχεδόν την βόρεια Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ποσότητα του νερού που οδηγούσε σταδιακά στην ερημοποίηση του κάμπου της δυτικής Αχαΐας;

«Στην περιοχή του Λαρισσού ο μόνος τρόπο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, κυρίως οι αρδευτικές, ήταν η άντληση υπογείων υδάτων. Δεν είχαν γίνει κάποια έργα, κάποιο μικρό φράγμα, κάποιες λιμνοδεξαμένες όπου θα συγκεντρώνονται επιφανειακά νερά τον χειμώνα ή  κάποια αρδευτικά δίκτυα.

Σε όσες περιοχές είχαμε μεγάλο αριθμό αγροτικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα δεν δίνονταν κάποιες άλλες λύσεις υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κάμπος είναι αρκετά μεγάλος σε έκταση και δεν έχει καλή τροφοδοσία από κάποιο άλλο σύστημα πλάγια πέραν της βροχής, μας έφθασαν έως εδώ. Εδώ έχουμε μια μικρή πλάγια τροφοδοσία από τη Μόβρη ωστόσο είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να κρατήσει την ισορροπία», εξήγησε η κυρία Πυργάκη μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις