Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Κάηκαν προ ημερών και θα περιμένουν ίσως και τρία χρόνια για ν΄αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ

Δυτική Αχαΐα: Κάηκαν προ ημερών και θα π...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ξεκίνησε η διαδικασία των δηλώσεων από παραγωγούς και κτηνοτρόφους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ από παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Δυτικής Αχαΐας για τις ζημιές που υπέστησαν, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Πολύλοφο και επεκτάθηκε σε Άρλα, Ελαιοχώρι και αλλού, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης  γης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Παλαιολόγου εξηγεί στο thebest.gr ότι σχηματίζονται ουρές στα Σαγέικα έξω από το  Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ανταποκρίτριες του ΕΛΓΑ συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις των ζημιών.

Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί κυρίως ελαιόδεντρα, από το φυτικό κεφάλαιο και από το ζωικό, αρκετά μελίσσια. Ο Αντιδήμαρχος εκτιμά ότι τα κατεστραμμένα ελαιόδεντρα συνολικά είναι τουλάχιστον 15.000, ενώ μόνο σε μια περίπτωση οι ελιές που κάηκαν είναι περίπου 600 με 700.

Επίσης αρκετά  μελίσσια κάηκαν. «Έψαχναν να βρουν που τα είχαν γιατί το τοπίο μετά τη φωτιά έχει αλλάξει» λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παλαιολόγου.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων ο ΕΛΓΑ θα στείλει κλιμάκια ελεγκτών ώστε να δουν από κοντά την καταστροφή, να αποτιμήσουν τη ζημιά και να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης.

Ωστόσο αυτό που υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος είναι πως αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και μπορεί οι πληγέντες να περιμένουν έξι μήνες για την επίσκεψη των ελεγκτικών κλιμακίων, ώστε να αποτιμήσουν τις ζημιές και ίσως συνολικά ως και τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να πάρουν χρήματα.

«Είναι απελπισμένοι , αρκετά ελαιόδεντρα ήταν μεγάλα δέντρα, πολλών χρόνων και είχαν καρπό, τώρα καταστράφηκαν». Ο κ. Παλαιολόγου εξηγώντας ότι οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τη ζημιά στο 100% επί της ουσίας. Κι αυτό γιατί όταν οι ελεγκτές γεωπόνοι περάσουν μήνες μετά την καταστροφή η εικόνα στις καλλιέργειες είναι διαφορετική. Επίσης δεν σημαίνει πως όσοι υποβάλουν αιτήσεις ζημιάς πως θ΄αποζημιωθούν σίγουρα. Άλλωστε οι ζημιές αποζημιώνονται σε ποσοστό άνω το 25% , διαφορετικά δεν καταβάλλεται τίποτα.

Ακόμα κι όταν εκτιμάται η ζημιά στο 100% καλύπτεται το 80%, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ιδιαίτερα στην περίπτωση των ελαιοστασίων, ότι οι ελιές από τη στιγμή που θα φυτευτούν χρειάζονται το λιγότερο 5 χρόνια για να σου δώσουν λάδι.

Την ίδια ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο οικοσκευή, από κλιμάκια της Περιφέρειας και του Δήμου, σήμερα εκτός απροόπτου καθώς η έναρξη της διαδικασίας εν τέλει δεν έγινε τη Δευτέρα, εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος.

Κάηκαν 50.000 ευρώ σε σανό και τριφύλλι

Χαρακτηριστικά σε κτηνοτρόφο στο Ελαιοχώρι κάηκαν 9.500 δεμάτια σανό και τριφύλλι. Η οικονομική του ζημιά φτάνει περίπου τις 50.000 ευρώ!. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ζωοτροφές και Δήμος και Ιερά Μητρόπολη Πατρών προσπαθούν να  συγκεντρώσουν και να δώσουν βοήθεια.

Δυτ. Αχαΐα: Βοήθεια από τη Μητρόπολη Πατρών στους κτηνοτρόφους - H συνάντηση με τον 108 ετών κάτοικο που δεν ήθελε να φύγει την ώρα της φωτιάς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις