Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ &q...

Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου στο "Απόλλων"

Ξεκίνησαν στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 οι δοκιμές για το ανέβασμα της φετινής κεντρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, "Φουέντε Οβεχούνα - Fuente Ovejuna", του Λόπε δε Βέγα που αναμένεται να ανέβει στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, στην παράσταση θα παίζουν 12 ηθοποιοί, με επικεφαλής τον γνωστό και πολύ καλό ηθοποιό Τάκη Χρυσικάκο ενώ στη διανομή θα είναι και Πατρινοί ηθοποιοί όπως οι Διονύσης Βούλτσος, Φάνης Δίπλας και Σπύρος Κουβαρδάς.

Την σκηνοθεσία της παράστασης καθώς και την διασκευή του έργου έχει αναλάβει ο Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι σκηνοθέτησε στην Επίδαυρο τον Κώστα Καζάκο ως Οιδίποδα επί Κολωνώ.

Το σημαντικό στοιχείο με το νέο αυτό ανέβασμα του Ισπανικού θεατρικού έργου του Λόπε δε Βέγα «Φουέντε Οβεχούνα», είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί μετά από παραχώρηση, η πρωτότυπη μουσική που είχε γράψει ο Πατρινός συνθέτης και τραγουδοποιός Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος θα επιμεληθεί και την μουσική ενορχήστρωση. Η μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, για το «Φουέντε Οβεχούνα» είχαν αποτελέσει τον 3ο δίσκο του Πατρινού συνθέτη. Ο δίσκος που είχε κυκλοφορήσει πριν περίπου 40 χρόνια από την Lyra, περιελάμβανε τη μουσική από την ομώνυμη θεατρική παράσταση που είχε ανέβει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την περίοδο 1976-77.

Οι στίχοι ήταν του Γιώργου Μιχαηλίδη (ο οποίος και το είχε σκηνοθετήσει) και είχαν βασιστεί στο κείμενο του Ισπανού συγγραφέα Lope de Vega.

Στο έργο εξιστορείται η εξέγερση των κατοίκων του χωριού Φουέντε Οβεχούνα ενάντια στον τοπικό τους ηγεμόνα.

Μεταξύ των ερμηνευτών του δίσκου ήταν και η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη.

Το έργο του Λόπε δε Βέγα είναι γραμμένο το 1614 και εκτυλίσσεται σ’ ένα χωριό της Ισπανίας τον 15ο αιώνα.

Στο χωριό φτάνει ένας άρπαγας, κακός διοικητής, τον οποίο δεν αντέχουν οι χωρικοί και από αγανάκτηση, τον σκοτώνουν. Ξεκινώντας τις ανακρίσεις ο βασιλιάς Φερδινάνδος στέλνει έναν δικαστή-ανακριτή για να μάθει ποιος έχει διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι ωστόσο, παρά τα βασανιστήρια που θα υποστούν κατά την ανάκριση, απαντούν σταθερά και αποφασιστικά ότι "η Φουεντεοβεχούνα το έκανε!", δηλαδή ολόκληρο το χωριό.

Ο δικαστής, μην μπορώντας να βγάλει κάποιο συμπέρασμα, μαζί με τους κατοίκους του χωριού πηγαίνουν στον Βασιλιά. Οι κάτοικοι εξηγούν τις αιτίες της πράξης τους και τότε ο Βασιλιάς δίνει διαταγή να σταματήσει η έρευνα για την εύρεση του ενόχου συγχωρώντας τους.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πολιτικοινωνικό έργο με πολλά διαχρονικά μηνύματα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα χρησιμοποιηθεί η μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, τα σκηνικά και την ενδυματολογία έχει αναλάβει ο Βασίλης Παπατσαρούχας ενώ όπως προείπαμε η μουσική και η ενορχήστρωση θα είναι του Θάνου Μικρούτσικου.

*Στο μεταξύ αν και «ακέφαλο» το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το θέμα της προκήρυξης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή να συνεχίζει να εκκρεμεί, μάθαμε ότι προχωρά ομαλά η προετοιμασία για τη νέα χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο, και μάλιστα άμεσα ξεκινούν οι πρόβες για τη νέα παράσταση του Άρματος Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ που θα είναι μία πολυπρόσωπη παράσταση σε σκηνοθεσία και πάλι του Χρήστου Στρέπκου.

Ακόμα παραστάσεις κλασικής όπερας ετοιμάζει και το operart studio του ΔΗΠΕΘΕ όπου την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Μίχαελ Ζάιμπελ.

*Αρχές Οκτωβρίου θα γίνει και η τελετή απονομής των πτυχίων της δεύτερης φουρνιάς αποφοιτήσαντων από την σχολή δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπου την ευθύνη έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture