Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O δραστήριος Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μιλά στο thebest.gr για τους υπόγειους κάδους σκουπιδιών που αλλάζουν την εικόνα στον Δήμο του

O δραστήριος Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ι...

Της Αμαλίας Δημητροπούλου

Την πρώτη φορά που ο Δήμος Κοζάνης έκανε αίσθηση στην ελληνική επικαιρότητα, ήταν ένα χρόνο πριν, το χειμώνα του 2016, όταν ξαφνικά τρία πούλμαν με Σύριους πρόσφυγες βρίσκονταν σταματημένα σχεδόν έξω από την πόλη με αδυναμία να συνεχίσουν την προκαθορισμένη πορεία τους λόγω κλειστών συνόρων. Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την ευθύνη φιλοξενίας, ενεργοποίησε αντανακλαστικά, κινητοποίησε όσους μηχανισμούς διαθέτει, και σε χρόνο ρεκόρ μετέτρεψε ένα κλειστό γήπεδο, σε άτυπο χώρο φιλοξενίας, σχεδόν με όλες τις απαραίτητες για τους πρόσφυγες συνθήκες.

Όλοι τότε μιλήσαμε γι αυτό το επίτευγμα, νιώσαμε ένα αίσθημα υπεροχής και ανακούφισης γιατί είχαν καλυφθεί τα ανθρώπινα ένστικτα μας, γύρω από τις βασικές αρχές σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Λίγες μέρες πριν ο ίδιος Δήμος, επανήλθε στην επικαιρότητα. Αυτήν τη φορά με την είδηση για την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων σκουπιδιών αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών οργανικών αποβλήτων (απορρίμματα κουζίνας και πράσινα απορρίμματα κήπων), με την πρόσθεση ενός ακόμα κάδου, του Καφέ ! Με χαρακτηριστική ευαισθησία και σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ο Δήμος Κοζάνης πρωτοπορεί με έναν τρόπο βαθύτατα ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα επιτακτικό προς την εποχή του, στοχεύοντας να λειτουργήσει όχι μόνο ως παράδειγμα αλλά να αποτυπώσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, διεμβολίζοντας την ελληνική παθογένεια.

Ο δραστήριος, πολυσχιδής και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος Δήμαρχος, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε στο thebest.gr

Ο Δήμος Κοζάνης προχώρησε στην απόφαση και υλοποίηση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό από ότι γνωρίζουμε. Είναι οι ίδιοι σε μορφολογία και χωρητικότητα κάδοι, που έχουν τοποθετηθεί σε ένα οριοθετημένο, τσιμεντένιο και στα μέτρα τους, καλυμμένο υπόγειο πλαίσιο.

Στη συνέχεια ένα προσαρμοσμένο απορριμματοφόρο έλκει τον υπόγειο κάδο αδειάζοντας τον με τον παραδοσιακό τρόπο, προκειμένου να μεταφέρει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ. Πρόκειται για ένα νέο, τεχνικό έργο, όπου πέρα από το αδιαμφισβήτητα αισθητικό και περιβαλλοντολογικό του όφελος,  διαγράφοντας τις γνώριμες σε όλους μας εικόνες όπως, υπερχείλισης απορριμμάτων, παρουσία τρωκτικών, κουνουπιών, περιφερόμενων ζώων , δυσοσμίας, επιτυγχάνει  στοιχειώδης κανόνες υγιεινής και αισθητικής.

Παράλληλα, εφάρμοσε το επόμενο στάδιο Ανακύκλωσης, με το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης οικιακών οργανικών αποβλήτων (απορρίμματα κουζίνας και πράσινα απορρίμματα κήπων) ήδη από τον Νοέμβριο. Στη γνωστή σε όλους διαδικασία  με την ήδη δεδομένη τετραπλέτα, χαρτί –πλαστικό – μέταλλα – γυαλί , 4 υλικά συσκευασίας που διαχωρίζονται από τους δημότες σε 4 διαφορετικούς κάδους, προστίθεται πλέον ένας ακόμα, ο Καφέ,  που θα χρησιμοποιηθεί για τη διαλογή στην πηγή των οικιακών βιοαποβλήτων.

Αρκεί να γνωρίζει κανείς πως το 46% των σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελείται από οργανικά απορρίμματα δηλαδή απορρίμματα κουζίνας και πράσινα απορρίμματα κήπων, ποσοστό που ανεβάζει το σύνολο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ με ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση,  για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κέρδους από την ανακύκλωση αυτού του υλικού.

Σημειωτέον πως η διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι προϊόν του Εθνικού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ένα περιφερειακό Δήμο,  οδήγησε στη βράβευση του  Δήμου Κοζάνης σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Για την ώρα, μηχανικοί κομποστοποιητές επεξεργάζονται τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, με μελλοντική προοπτική η επεξεργασία τους να γίνεται στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τεχνολογικές προδιαγραφές που θα επιτρέπουν την επεξεργασία προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Τα βιοαπόβλητα ζυγίζονται δυο με τρεις φορές την εβδομάδα από τους καφέ κάδους σε ειδικό απορριμματοφόρο της εταιρίας και μετά τη ζύγιση στην κεντρική πλάστιγγα του ζυγιστηρίου του Περιφερειακού ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, καταλήγουν στο χώρο της μονάδας κομποστοποίησης. Η μονάδα κομποστοποίησης  περιλαμβάνει τέσσερις μηχανικούς κομποστοποιητές, μια φορητή  ηλεκτρονική ζυγαριά και τον απαραίτητο βοηθητικό εξοπλισμό για τον προκαταρτικό διαχωρισμό απορριμμάτων από το οργανικό υλικό των βιοαποβλήτων.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό επεξεργασίας του βιοαποδομίσιμου και επανάχρησης, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τα υπολείμματα για το ΧΥΤΥ, πέρα από τη στόχευση υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης. Τα όποια αποτελέσματα προκύψουν, θα καθοδηγήσουν στην επέκταση του δικτύου αρχικά στα όρια της πόλης και μεταγενέστερα στο σύνολο του Δήμου.

Αξίζει να προστεθεί πως παράλληλα με το πιλοτικό πρόγραμμα, εκπονούνται μελέτες για την υλοποίηση του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών και του Κέντρου Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), αλλά και μια σειρά οργανωμένες και επαναλαμβανόμενες δράσεις σχετικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Δυστυχώς η αλλαγή συμπεριφοράς ως προς τα θέματα της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή δηλαδή η αλλαγή των καθημερινών συνθηκών και συνηθειών, απαιτεί πολύ χρόνο και συνεχή ενημέρωση. Πιθανότατα η παροχή κινήτρων θα μπορούσε  άμεσα να οδηγήσει τους πολίτες να διαχωρίσουν τα απορρίμματά με δραστικά αποτελέσματα αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την ώρα.

Είναι σαφές πως η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα και προσανατολισμό για τον Δήμο Κοζάνης όπως θα μπορούσε να αποτελεί και μια παραδειγματική διαχείριση για όποιον ενδιαφέρεται.

 

 



 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις