Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΤΕΟΡΙΝ- ΜΠΑΛΤΣΑ: ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΣΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΑ» ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΑΡΧΟΣ)

ΤΕΟΡΙΝ- ΜΠΑΛΤΣΑ: ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Σύγχρονος λυρισμός από 15/10

Αδημονούν οι λάτρεις της λυρικής κουίντας για την παράσταση «Ηλέκτρα» σε μουσική Ρίχαρντ Στράους η οποία θα σηματοδοτήσει επισήμως τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο θεαματικό Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Νιάρχος στο Φάληρο ενώ ταυτόχρονα θα ενώσει δυο κορυφαίες γυναικείες φωνές, της σουηδής Ιρέν Τεορίν και της ελληνίδας Αγνής Μπάλτσα. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και θα ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη παραστάσεις στις 18, 22, 26 και 31/10.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της μονόπρακτης όπερας του Ρίχαρντ Στράους από την ΕΛΣ , ενός σύγχρονου έργου ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένου από τον μύθο των Ατρειδών. Εκανε το ντεμπούτο του στην Κρατική Οπερα της Δρέσδης στις 25 Ιανουαρίου 1909 - και συνάδει με την πρόθεση του οργανισμού να επισημάνει ότι η όπερα δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.

 

Για πρώτη φορά η Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με την διεθνούς φήμης  μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και στις πέντε παραστάσεις. Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά  υπογράφει ο επίσης διεθνής Γιάννης Κόκκος, τακτικός συνεργάτης του οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την ορχήστρα, καθώς η παρτιτούρα είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Την Ηλέκτρα θα ερμηνεύσει η 54χρονη σουηδή δραματική σοπράνο Ιρέν Τεορίν, η οποία έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο σε Σάλτσμπουργκ, Παρίσι, Μόναχο, ενώ μετά την Αθήνα θα τον τραγουδήσει στη Στοκχόλμη. Στον ρόλο του Ορέστη θα ντεμπουτάρει ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.

 

Η «Ηλέκτρα» σηματοδοτεί την πρώτη από τις πολλές συνεργασίες του Ρίχαρντ Στράους με τον Ούγκο φον Χόφμανσταλ που υπογράφει το λιμπρέτο, προσαρμοσμένο από το ομότιτλο θεατρικό το οποίο έγραψε ο ίδιος το 1903. Παρ' όλο που βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο, η όπερα είναι εξαιρετικά νεωτερική και εξπρεσιονιστική.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View