Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κατσανιώτης: «Άμεση σύσταση ομάδας εργασίας της Περιφέρειας από κοινού με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας»

Κατσανιώτης: «Άμεση σύσταση ομάδας εργασ...

Επιστολή του Αχαιού βουλευτή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης έστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για την καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αχαΐα από τις πυρκαγιές. Ο Αχαιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προτείνει λύσεις με την συστράτευση Περιφέρειας και Δήμου.

Ο κ. Κατσανιώτης παραθέτει τα δύο πιο πρόσφατα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και ζητάει το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Η μεγάλη καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας από την πρόσφατη πυρκαγιά απαιτεί κατά κοινή ομολογία την εγρήγορση όλων μας , τόσο προς την κατεύθυνση της έγκαιρης προφύλαξης της πληγείσας περιοχής ενόψει της χειμερινής περιόδου και ενδεχομένων νέων καταστροφών που μπορεί να προκληθούν από καιρικές συνθήκες (πλημμύρες, κατολισθήσεις, κλπ), όσο και προς την κατέυθυνση της αποκατάστασης των ζημιών στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, καθώς και της αποζημίωσης των πολιτών που υπέστησαν καταστροφές.

Για τον λόγο αυτό προτείνω την άμεση σύσταση μιας ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από κοινού με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, η οποία θα αναλάβει σε πρώτη φάση, και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, την πλήρη καταγραφή των ζημιών και αναγκών που έχουν προκύψει και σε δεύτερη φάση την υποβολή αιτήσεων στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που είναι διαθέσιμα από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εννοείται πως τόσο προσωπικά, όσο και συνολικά η παράταξή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια με κάθε τρόπο, καθώς προς τον σκοπό αυτό δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, παρά μόνο η μεγάλη και κοινή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη Δυτική Αχαΐα.

Επίσης, σας ζητώ το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία και εκπροσώπων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και των κοινοτήτων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Τέλος, αν και είμαι βέβαιος πως ήδη τα γνωρίζετε, σας παραθέτω τα δύο πιο πρόσφατα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν:

*Επιχορήγηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τη ΣΑΕ 055 όπου είναι ενταγμένο το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας».

Οι φορείς υποβάλλουν αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (Διεύθυνση Οικ. & Αναπτ/κής Πολιτικής ΤΑ), το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά που εξειδικεύονται στην Εγκύκλιο 10 του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: Ψ65Π465ΧΘ7-4Ε8). Αφορά:

α) Αιτήματα για την αντιμετώπιση των, ήδη επελθουσών, ζημιών από θεομηνίες. Σημειώνεται ότι, δεδομένου των περιορισμένων πόρων του εθνικού ΠΔΕ, οι φορείς στην πρότασή τους θα πρέπει να περιορίζονται στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης ζημιών και όχι σε έργα νέων βελτιωμένων υποδομών.

β) Αιτήματα για την πρόληψη των ζημιών που θα επέλθουν από κάποια θεομηνία, τα οποία θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένα ως προς την αναγκαιότητά τους και άμεσα συνδεδεμένα με την επικείμενη καταστροφή.

*Επιχορήγηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από την ΣΑΕΠ 8.. για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμοί, θεομηνίες, έντονα καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές), με σημαντικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, το φυσικό περιβάλλον ή την οικονομία της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι, δεδομένων των περιορισμένων πόρων του εθνικού ΠΔΕ, οι Φορείς στην πρότασή τους θα πρέπει να περιορίζονται στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης ζημιών δηλαδή μόνο στις εργασίες εκείνες που επαναφέρουν την κατεστραμμένη υποδομή στην πρότερη κατάσταση και όχι σε έργα νέων βελτιωμένων υποδομών, για τα οποία θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία ένταξης νέου έργου στο εθνικό ΠΔΕ.

Η πρόταση υποβάλλεται από την Περιφέρεια, εντός 5 εβδομάδων από την πρώτη επέλευση ζημίας λόγω φυσικής καταστροφής, στην Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΔΕ) και στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΕ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού και πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά που εξειδικεύονται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με ΑΔΑ:ΩΓΒ8465ΧΙ8-877.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η κατάσβεση στη Δυτική Αχαΐα - Κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δάσους, λιοστάσια και αμπέλια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις