Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας: Προβαίνει το ΚΕΔΥ στους απαραίτητους ελέγχους για ανίχνευση παθογόνων μικροβίων στα νοσοκομεία;

Ι. Φωτήλας: Προβαίνει το ΚΕΔΥ στους απαρ...

Κατέθεσε ερώτηση μαζί και με τον Βασίλη Οικονόμου στον Υπουργό Υγείας

Στις καταγγελίες των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οποίες από το Φεβρουάριο 2017 δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στο ΚΕΔΥ αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Διευκρινήσεις για το θέμα έχει ζητήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α), επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Φωτήλα. Για το λόγο οι κ.κ. Φωτήλας και Οικονόμου ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργός εάν ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την έγκαιρη διενέργεια των αναγκαίων μικροβιολογικών και χημικών ελέγχων στα δείγματα των νοσοκομείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβαίνει το ΚΕΔΥ στους απαραίτητους ελέγχους για ανίχνευση παθογόνων μικροβίων στα νοσοκομεία;

Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ.), το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια μικροβιολογικών και χημικών ελέγχων στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων για την ανίχνευση πιθανών παθογόνων νοσοκομειακών μικροβίων.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες από εκπροσώπους των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, από το Φεβρουάριο του 2017 δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στο Κ.Ε.Δ.Υ. για τις ακόλουθες μικροβιακές: ψευδομονάδα, G-COLI, Ολική Μεσοφίλια Χλωρίδα (μικροβίων). Επίσης, δεν μπορεί να ελεγχθεί η υδροδότηση των νοσοκομείων για Legionella. Ως εκ τούτου οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν άμεσα.

Διευκρινήσεις για το εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διενεργεί τους σύμφωνα με τη νομοθεσία μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α), επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.            Ισχύουν οι επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για την απουσία ελέγχων για ανίχνευση πιθανών παθογόνων μικροβίων στα νοσοκομεία;

2.            Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την έγκαιρη διενέργεια των αναγκαίων μικροβιολογικών και χημικών ελέγχων στα δείγματα των νοσοκομείων ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις