Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ thebest.gr ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ΤΣΕΖΑΡΙΣ ΓΚΡΑΟΥΖΙΝΙΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ thebest....
Χριστακόπουλος Θάνος

"Να γίνει η δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ η καλύτερη στην Ελλάδα"

Ο διευθυντής της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Τσέζαρις Γκραουζίνις μιλάει στο thebest.gr με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους στο "τιμόνι" της σχολής...

-Κύριε Γκραουζίνις, πέρασε ένας χρόνος από τότε που αναλάβατε το τιμόνι της Δραματικής Σχολής της Πάτρας. Ποιες  εντυπώσεις αποκομίσατε από το δημιουργικό σας ταξίδι;

Μου αρέσει που συγκρίνετε τη δουλειά μου στη δραματική σχολή  με την πλοήγηση ενός πλοίου! Αν πάμε παραπέρα την αναλογία με το ταξίδι στη θάλασσα που χρησιμοποιήσατε, μπορούμε να αποκαλέσουμε τους σπουδαστές  νεαρούς ναύτες, οι οποίοι, στην ίδια μικρή βάρκα μαζί με τους δασκάλους τους- τους έμπειρους θαλασσόλυκους - σαλπάρουν για ν’ ανακαλύψουν νέα, απάτητα εδάφη διαμέσου του μυστηριώδους και θυελλώδους ωκεανού.

Με τον ωκεανό εννοώ τον μυστηριώδη και ασταθή, δυναμικό κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας. Το ταξίδι αποσκοπεί στην ανακάλυψη μιας νέας άγνωστης γης - της χαρούμενης δημιουργικής προσωπικότητας, της αυτοπεποίθησης του καλλιτέχνη που έχει πίστη στην ομορφιά.
Φυσικά, ως νέος καπετάνιος, πρώτα ρώτησα τον εαυτό μου - έχω μια πυξίδα; Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Η πυξίδα μου είναι η τεράστια εμπειρία μου στο θέατρο και την διδασκαλία της τέχνης του ηθοποιού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι ιδέες μου που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των σχεδόν 30 χρόνων της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας.

Και βέβαια εστίασα να επιλέξω προσεκτικά ένα αξιόπιστο πλήρωμα, το οποίο δεν είναι μόνο πολύ έμπειρο, αλλά μοιράζεται τις ίδιες απόψεις, την ίδια δεοντολογία. Όχι μόνο ο επαγγελματισμός του πληρώματος, αλλά η καλή, ανθρώπινη, χαρούμενη ατμόσφαιρα μέσα στο σκάφος είναι η εγγύηση για ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.

Το "πρώτο μας ταξίδι" - εννοώ η πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά, τελείωσε πολύ καλά. Ήταν ένας εποικοδομητικός χρόνος που απέδωσε σπουδαίους καρπούς. Δεκαοκτώ νέοι απόφοιτοι της Σχολής μας άνοιξαν τα φτερά τους και, ήδη, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Σχολής, βρήκε δουλειά στο θέατρο!

Η Σχολή έγινε πιο ανοιχτή προς την πόλη, άρχισε να αποκτά την δική της ιδιαίτερη ταυτότητα στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Ξεκινήσαμε φέτος κι ευελπιστώ να γίνει θεσμός,  να παίζουμε δωρεάν τις διπλωματικές μας παραστάσεις σε ένα ευρύτερο κοινό στο ανοιχτό θέατρο της Κρήνης. Περίπου 1600 θεατές συνολικά παρακολούθησαν τις Όρνιθες του Αριστοφάνη τον Μάιο!

-Ποια είναι τα νέα σας σχέδια; Πού θα εστιάσετε τώρα;

Ανυπομονώ να συναντήσω τους νέους σπουδαστές, αυτούς που θα ενταχτούν στην τάξη του πρώτου έτους. Προσκαλούμε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες του θεάτρου να δοκιμαστούν στις εισαγωγικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο! Ένα ενδιαφέρον και χαρούμενο ταξίδι τους περιμένει! Και, καλώντας τους σε αυτό το ταξίδι, θα πρέπει να ενημερώσω ότι η τιμή του εισιτηρίου είναι χαμηλή. Το κόστος των σπουδών, τα δίδακτρα είναι περίπου τα μισά από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική θεατρική σχολή στη χώρα.

Θα συνεχίσω και φέτος να διαμορφώνω το πρόγραμμα σπουδών και τις παροχές της Σχολής για να γίνει η καλύτερη δραματική σχολή  στην Ελλάδα ... Ναι, δεν ντρέπομαι γι 'αυτή τη φιλοδοξία, αφού αισθάνομαι ότι ήδη υπάρχει αξιοσημείωτο δυναμικό στο διδακτικό προσωπικό της Σχολής με την υποστήριξη από του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του δήμου Πατρέων.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Σχολή μας μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές την πολύτιμη πρακτική εμπειρία της δουλειάς σε υπαίθριο θέατρο (το οποίο είναι τόσο σημαντικό για κάθε Έλληνα ηθοποιό!) - κάνει ήδη τη σχολή μας  μοναδική και εξαιρετική μεταξύ των άλλων θεατρικών σχολών Ελλάδα.

Να διατηρήσω το υπάρχον υψηλό παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό επίπεδο της Σχολής και να μεριμνώ διαρκώ για τη συνεχή άνοδό του, να εξελίξω και να διευρύνω περαιτέρω τη συμμετοχή της Σχολής στην πολιτιστική ζωή της πόλης και της χώρας, - αυτές είναι οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές μου για το μέλλον.

-Ποιες νέες παραγωγές της Σχολής θα απολαύσει το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής φέτος;

Παραστάσεις που βασίζονται σε κείμενων των Όσκαρ Ουάιλντ, Αντόν Τσέχωφ, Μολιέρου… Παραστάσεις σε δρόμους και γειτονιές, διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης ... Βάκχες του Ευριπίδη και Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου θα παρουσιαστούν στο ανοικτό θέατρο  της Κρήνης και σε άλλα ανοικτά θέατρα της Περιφέρειας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture