Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ: "Το πρόβλημα με τον αμίαντο στο παλιό λιμάνι έχει πολύ δρόμο ακόμα"

ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ:  "Το πρόβλημα με τον α...

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Αχαΐας ΝΔ αναφέρει: "Διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι: "Εγκρίθηκε από την διεύθυνση περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδος το σχέδιο αποκομιδής των υλικών αμιάντου από το υπόστεγο Νο 4 το οποίο κατέρρευσε στο παλιό λιμάνι της Πάτρας"

Επειδή η υγεία μας,η υγεία των παιδιών μας,αλλά και των συμπολιτών μας,δεν αφορά μόνο τον ΟΛΠ,ή μόνο την Περιφέρεια,ή μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλά αφορά όλους μας,θέτουμε προς τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ,αλλά και προς την ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ τα εξής ερωτήματα και απαιτούμε άμεσες, συγκεκριμένες και συγκροτημένες απαντήσεις,προκειμένου να ενημερωθεί ο Πατραϊκός λαός.

-Δόθηκε στη δημοσιότητα-ή έστω αν είναι ανηρτημένο στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ-το πλήρες σχέδιο της αποκομιδής των υλικών αμιάντου που ενεκρίθη,προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ειδικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας,όπως αυτή έχει εναρμονιστεί και ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο;

-Υπάρχει έγκριση του σχεδίου εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας όπως προβλέπεται και απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία?

-Ποιο είναι το ειδικά αδειοδοτημένο συνεργείο στο οποίο ανετέθη η αποκομιδή?

-Διαθέτει εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό?

-Έχει προβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες εργασίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό?

Ως γνωστό η απομάκρυνση του αμιάντου πρέπει να γίνεται μόνο από πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες εταιρείες. Η επιχείρηση που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να κατέχει ειδική άδεια τύπου Α,η οποία ισχύει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Όλοι οι διαγωνισμοί που δημοπρατούνται πρέπει να στηρίζονται στη σχετική νομοθεσία περί τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων,έτσι ώστε η εκτέλεση του έργου να μην γίνεται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

-Έχει προβλεφθεί και με ποιον τρόπο η προσωρινή αποθήκευση του τοξικού υλικού?

-Με ποιον τρόπο θα γίνει η μεταφορά των αποβλήτων?

-Που και με ποιες διαδικασίες θα γίνει η εναπόθεση ή η μόνιμη αποθήκευση του αμιάντου?

-Έχει υπάρξει έγκριση από την Περιφέρεια και γι'αυτήν τη φάση της αποκομιδής?

Εάν ναι,έχουν υποβληθεί όπως απαιτούνται?

α)Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

β)Σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

γ)Μελέτη που προσδιορίζει τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε στάδιο διαχείρισης των αποβλήτων. Και τέλος.

δ)Μελέτη διάθεσης των αποβλήτων.

Σήμερα έχει σταματήσει η εξόρυξη,αλλά και η χρησιμοποίηση νέων προϊόντων αμιάντου. Άρα το πρόβλημα-η εισπνοή δλδ-τώρα υπάρχει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποδόμηση υλικών που περιέχουν αμίαντο(κατεδαφίσεις κτιρίων,διάλυση πλοίων,αποκομιδή μπαζών αμιάντου κλπ)

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει ασφαλές κατώτατο όριο έκθεσης στον αμίαντο-τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποσότητα-που να είναι ακίνδυνο για πρόκληση καρκίνου.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι υπάρχει μια δυναμική σχέση μεταξύ-έστω και μοναδικής-έκθεσης στον αμίαντο και ειδικών ομάδων πληθυσμού. Όπως οι καπνιστές,οι πάσχοντες από επαγγελματική νόσο των πνευμόνων,οι έχοντες γενετική προδιάθεση κλπ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ναι μεν υπάρχουν άτομα υψηλότερου κινδύνου-όπως αυτοί που εργάζονται στα ορυχεία- όμως το ασφαλές όριο έκθεσης στον αμίαντο για πρόκληση καρκίνου είναι το απόλυτο μηδέν".

 

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. ΑΧΑΪΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις