Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπό έλεγχο η φωτιά στα Σιμωτάτα Κεφαλονιάς - Δραματική νύχτα, εκκενώθηκαν τα Λουδρά - Υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια νησιά - ΒΙΝΤΕΟ

Υπό έλεγχο η φωτιά στα Σιμωτάτα Κεφαλονι...

Στη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες

ΝΕΟΤΕΡΟ Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο Ρατζακλί Κεφαλονιάς. Παραμένουν ωστόσο επί τόπου οι δυνάμεις του Σώματος προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Υπό έλεγχο είναι η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Σιμωτάτα Κεφαλονίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Λουρδάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Απομακρύνθηκαν επίσης και τουρίστες από καταλύματα στα Λουρδάτα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μακριά από τον κίνδυνο. Σταδιακά πάντως κάποιοι από τους κατοίκους του οικισμού επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ο κ. Γαλιατσάτος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τη 1.00 τη νύχτα, σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί.

Η πυρκαγιά στα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα πέρασε τη νύχτα από τις αυλές των σπιτιών των οικισμών, όπου δόθηκε μάχη από τους πυροσβέστες να σωθούν οι εν λόγω οικίες. Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει περάσει τους οικισμούς και δεν απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια. Η πυρκαγιά αυτή την ώρα καίει δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο στους πρόποδες του Αίνου και αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από δύο ελικόπτερα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν στο έδαφος 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από 12 άτομα. Τα πέντε από τα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων μεταφέρθηκαν τη νύχτα από τη Δυτική Ελλαδα, με πλοίο απο την Κυλήνη.

Η πυρκαγιά στο Ρατζακλί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, ενώ αντιμετωπίζεται απο 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

 

ΝΕΟΤΕΡΟ: Ύφεση παρατηρείται αυτή την ώρα στα μέτωπα των πυρκαγιώ.  Επιτόπου επιχειρεί το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης του νησιού, ενώ μεταβαίνουν κι άλλες δυνάμεις από την Πάτρα, την Τρίπολη, και την Κοζάνη. Επίσης θα αφιχθεί πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων.  Αίτημα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Λειβαθούς και του Ελειού – Πρόννων.  Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν εναέρια μέσα. Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στα μέτωπα τω μεγάλων πυρκαγιών. Στην Κεφαλονιά από τα ξημερώματα έχουν έρθει και ενισχύσεις για να σβήσουν την φωτιά. Στις επιχειρήσεις, εκτός από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετέχει και ελικόπτερο Erickson, σύμφωνα με το inkefalonia.gr

 

00.42: Σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα στην Κεφαλονιά έχουν βάλει σε εφαρμογή οι αρχές του τόπου, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανάμεσα στα δύο χωριά έχει φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από τα Λουρδάτα όπου βρίσκεται και συντονίζει τις επιχειρήσεις, δήλωσε ότι "έχουν εκκενωθεί τα πρώτα σπίτια στα Λουρδάτα καθώς απειλούνται από την μεγάλη πυρκαγιά".

Αργότερα τη νύχτα, θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Κυλλήνης καράβι ώστε να μεταφέρει πυροσβεστική δύναμη από την Ηλεία στην Κεφαλονιά, ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκκενωθεί τουριστικά καταλύματα στα Λουρδάτα, με τους τουρίστες να μεταφέρονται μακριά από το κίνδυνο.

00.10: Δύσκολη η νύχτα για την Κεφαλονιά μετά τη φωτιά που καίει στο νησί. Κάτοικοι και τουρίστες από τον Λουρδά, τα Βλαχάτα και τα Σιμωτάτα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κατευθύνονται προς τον Πόρο και το Αργοστόλι για να περάσουν τη νύχτα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

23.33: Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο των πυρκαγιών "εκκενώνονται σπίτια στα Σιμωτάτα", λόγω της έκτασης που λαμβάνει η φωτιά, όπως μεταδίδει το inkefalonia.gr.

 

 

23.10: Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στα Σιμωτάτα Κεφαλληνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά κινείται προς τη θάλασσα και τον οικισμό Λουρδάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού και είναι κοντά στους δύο οικισμούς.

Στο σημείο βρίσκονται 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη κεντρική Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού και ενδέχεται να μεταβούν και άλλα οχήματα από την Κυλλήνη Ηλείας.

Νωρίτερα

Φωτιά στην περιοχή των Βλαχάτων και των Σιμωτάτων ξέσπασε στο βράδυ της Τετάρτης στην Κεφαλονιά. Όπως μεταδίδει το inkefalonia.gr, η φωτιά απειλεί σπίτια και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην τα προσεγγίσει.

Πρόκειται για μία "δύσκολη στιγμή" σύμφωνα και με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στις εστίες των πυρκαγιών.

Στο σημείο επιχειρούν σχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και του Δήμου, ενώ βοηθούν και κάτοικοι της περιοχής. Ο άνεμος δεν είναι σύμμαχος, καθώς είναι πολύ ισχυρός, ενώ το γεγονός ότι μπήκε νύχτα κάνει αδύνατο το να σηκωθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη. Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λειβαθούς.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις