Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά στην Ηλεία – Οι παράγοντες που δυσκόλεψαν την κατάσβεση

Χιλιάδες στρέμματα έκαψε η φωτιά στην Ηλ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μάχη πυροσβεστικής, τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντών

Η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αμαλιάδας ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από το καλοκαίρι του 2007, οπότε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και σημειώθηκε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Οι άνεμοι, το δύσβατο της περιοχής, η έλλειψη εναέριων μέσων, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι που σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλευαν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, ήταν κάποιοι από τους παράγοντες που δυσχαίραναν το έργο των πυροσβεστών και των εμπλεκομένων στην πυρόσβεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκηση τα καμένα στρέμματα είναι χιλιάδες και μέσα σε αυτά είναι δασική έκταση, αλλά και αγροτική.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος υπερέβη εαυτόν, όπως και πολλοί άλλοι,  το γεγονός ότι άλλαζαν διαρκώς διεύθυνση οι άνεμοι δυσκόλευε την κατάσταση και πήγαινε τη φωτιά μια προς τη μια κατεύθυνση και μια προς την άλλη. Η ένταση δε , αναζωπύρωνε τις φλόγες.

Επίσης, οι αγροτικοί δρόμοι δεν ήταν πολλοί και κάποιοι δεν ήταν συντηρημένοι με αποτέλεσμα να μην χωρούν τα πυροσβεστικά να περάσουν.

Επίσης, όπως έχει πει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία η περιοχή έμεινε χωρίς ή με λίγα εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να ζωηρεύουν ξανά οι εστίες.

Μάλιστα απηύθυναν έκκληση για αποστολή εναέριων μέσων το απόγευμα της Τρίτης 15 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη τρία στα τρία καναντέρ ήταν καθηλωμένα στην Ανδραβίδα, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Ο φόβος της πυροσβεστικής ,των κατοίκων και των τοπικών φορέων ήταν να μην περάσει η φωτιά την Οινόη, καθώς τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αξιωματικών της πυροσβεστικής, η φωτιά θα κατευθυνόταν στην Αρχαία Ολυμπία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Βασίλης Φερτάκης  αναφέρει ότι το δύσβατο της περιοχής, μαζί με τις καιρικές συνθήκες, την πυκνή βλάστηση και τις ελλείψεις του πυροσβεστικού σώματος σε προσωπικό και μέσα δημιούργησαν ένα δύσκολο πλαίσιο και υπογραμμίζει την εξάντληση του προσωπικού. Μάλιστα υπενθυμίζει την κατακερμάτιση των πυροσβεστικλων υπαλλήλων, καθώς αποτελείται, από μόνιμους, εποχικούς και πενταετούς υποχρέωσης, όπου το εργασιακό πλαίσιο διαφοροποιείται, γι΄αυτό και υπήρξε μετακίνηση προσωπικού από περιοχή σε περιοχή. Για τους πενταετούς υποχρέωσης υπάρχει πλαφόν εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες και τις ημέρες αργιών και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί ή είναι στο όριο να εξαντληθούν και ακόμα ο Αύγουστος είναι στη μέση του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν  από ένα σημείο και μετά να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ως προς τα εναέρια μέσα σχολιάζει πως δεν επαρκούν για τέτοια συχνότητα πυρκαγιών, ενώ τα καναντέρ κυρίως είναι γερασμένα και σαφώς υπάρχει πρόβλημα.

Η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς θα επιτρέψει τον απολογισμό του καταστροφικού της έργου .Ως προς την αιτία πρόκληση υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για εμπρησμό από πρόθεση και ερευνάται η υπόθεση.

Επίσης το Επιμελητήριο Ηλείαςζητά την άμεση ενεργοποίηση ταμείου, με χρήματα από την Ε.Ε., για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών από την πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιές: Σ΄ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις η Πυροσβεστική- Ρίχνουν νερό στα δάση που σώθηκαν- Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Ηλεία -ΦΩΤΟ

Το Επιμελητήριο Ηλείας ζητά την άμεση ενεργοποίηση ταμείου, με χρήματα από την Ε.Ε., για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών από την πυρκαγιά

Hλεία: "Παζάρια" για τα εναέρια μέσα - Tα πήγαιναν και τα έφερναν

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις