Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η αξέχαστη Αρλέτα και η Πάτρα - Η συναυλία της στο Αρχαίο Ωδείο κι ο θαυμασμός της για τις σκάλες της Αγ. Νικολάου

Η αξέχαστη Αρλέτα και η Πάτρα - Η συναυλ...

Η Αρλέτα ήταν από μόνη της μία σχολή, είπε στο thebest.gr ο Νίκος Ελευθερίου

Η Αρλέτα που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» της Αθήνας (είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα) υπήρξε μία ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός που άφησε εποχή, που συνδέθηκε με την εποχή του Νέου Κύματος λέγοντας υπέροχα κομμάτια όπως την μπαλάντα "Μία φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες", σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου, και που εν τέλει η ίδια κατάφερε κάτι μοναδικό, να αποτελέσει μία σχολή τραγουδιού από μόνη της.

Η είδηση ότι έσβησε, πραγματικά συγκίνησε τους θαυμαστές της αλλά και τους λάτρεις του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού.

Πριν λίγες μέρες το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι Super B μετέδωσε σε επανάληψη μία συνέντευξη της Αρλέτας, την οποία είχε δώσει η τραγουδίστρια στην Πάτρα, στον δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερίου. Με φόντο το ξενοδοχείο Αστήρ, η Αρλέτα είχε πει πολλά στο Νίκο Ελευθερίου. Αφορμή της επίσκεψης της στην Πάτρα ήταν μία συναυλία της σε κλειστό χώρο προ περίπου 3 ετών.

«Δεν ήταν εύκολος άνθρωπος η Αρλέτα αλλά αν την γνώριζες καλά, μετά σου ανοιγόταν. Αφότου γίναμε φίλοι, στις συνεντεύξεις που κάναμε ήταν πια “λυμένη”. Ήταν μία σχολή από μόνη της, στο είδος μουσικής που υπηρετούσε. Υπήρξε θα έλεγα η ιέρεια του Νέου κύματος.

Αφότου την έβγαλε ο αείμνηστος Πατσιφάς της Lyra, η Αρλέτα τραγούδησε έκτοτε όλους τους μεγάλους, από Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Σπανό, Μίκη Θεοδωράκη, κ.α. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους δημιουργούς. Θυμάμαι πως μου έλεγε ότι χώριζε την πορεία της σε 3 περιόδους, την πρώτη που αφορούσε στο ξεκίνημα της στα τέλη του ’60, τη 2η και βασική που ήταν η περίοδος του Νέου κύματος και στην 3η με την “Σερενάτα”  του Λάκη Παπαδόπουλου», ανέφερε συγκινημένος για την Αρλέτα, ο Νίκος Ελευθερίου.

Στο κομμάτι «Σερενάτα» από τον δίσκο «Περίπου» του 1984, η Αρλέτα τραγουδούσε τους εξής απλούς αλλά τόσο άμεσους και γοητευτικούς στίχους:

Δε θέλω να σε ξαναδώ
μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα
θέλω μονάχα να σου πω
πως απόψε γέννησε η γάτα.

Η δεκαετία του ’80, θα λέγαμε πως ήταν μία περίοδος μεγάλης ακμής της Αρλέτας. Πολλά τραγούδια που είπε έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και συνεχίζουν να ακούγονται πάντα με αγάπη στα ραδιόφωνα.

Το κομμάτι «Τα ήσυχα βράδια (το τραγούδι της ερήμου)» αλλά και η περίφημη «Batida de coco» όπου λέει «εγώ την καρδιά μου δεν την δανείζω με τόκο» από τον δίσκο «Τσάι γιασεμιού» με τον Λάκη Παπαδόπουλο και την Μαριανίνα Κριεζή, αγαπήθηκαν πολύ και κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται εμβληματικά τόσο της Αρλέτας όσο και της εποχής αυτής. Ο ίδιος ο δίσκος ήταν και από τους εμπορικότερους εκείνων των χρόνων.

Στις αρχές του ’90 τραγούδησε το κομμάτι «Το μπαρ το ναυάγιο» σε στίχους και μουσική δικά της και εξέπληξε για μία ακόμη φορά, με την μελαγχολία, το χιούμορ και την ομορφιά των στίχων και την ιδιαίτερη και χαμηλότονη, όπως πάντα ερμηνεία της.

Πολλοί Πατρινοί θυμούνται τη συναυλία της το καλοκαίρι του 2011 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά που όσο περνούσε η ώρα τόσο η Αρλέτα «λυνόταν» και παρότι στη σκηνή, καθόταν σε μία καρέκλα κρατώντας την κιθάρα της, απογείωσε τους θεατές με τα τραγούδια της και συνομίλησε μαζί τους. Μάλιστα παρότι συνήθως η Αρλέτα δεν πρόσεχε ιδιαίτερα την εξωτερική της εμφάνιση, για εκείνη τη συναυλία, είχε δώσει τον καλύτερο της εαυτό και μάλιστα με την παραίνεση του Νίκου Ελευθερίου, μία επαγγελματίας μακιγιέρ από το κατάστημα Hondos της Πάτρας, είχε έρθει backstage και είχε επιμεληθεί το διακριτικό μακιγιάζ της Αρλέτας.

«Ήταν από τις πιο ωραίες της βραδιές και συναυλίες τότε και παρότι είχε προετοιμαστεί, αισθανόταν πριν βγει στη σκηνή τρακ», μας είπε ο Ν. Ελευθερίου.

Η Αρλέτα αγαπούσε την πόλη της Πάτρας και μάλιστα της άρεσε πολύ το σημείο με τις πολλές σκάλες της Αγίου Νικολάου που της θύμιζε όπως είχε πει, κάτι από τη Ρώμη.

Η τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση είχε γίνει πριν περίπου μία εξαετία. Είχε κάνει και κάποια live – επανεμφανίσεις μαζί με τον αγαπημένο της φίλο και συνάδελφο Λάκη Παπαδόπουλο (Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ).

Αγαπούσε το κέντρο της Αθήνας και τελευταία έμενε στην Κυψέλη.

Σε συνέντευξη της που είχε δώσει το Νοέμβριο του 2016 στο in.gr είχε πει με νόημα, «ήδη έχω κερδίσει τρεις φορές τον “κύριο” που λέγεται θάνατος, τι να πω, νομίζω ότι μάλλον έχουν σωθεί οι φορές μου… Το ότι ζω αυτή τη στιγμή μάλλον είναι θαύμα».

Όπως διαβάσαμε, τον θάνατο της Αρλέτας ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της στο facebook, η αγαπημένη της φίλη και γνωστή τραγουδοποιός Σάννυ Μπαλτζή, αφιερώνοντάς της κι ένα συγκινητικό μήνυμα.

Επιμέλεια- ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Από τη συναυλία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Από τη συναυλία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Από τη συναυλία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight