Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το φιλμ "Αβέβαιος Θρίαμβος" για τον Ισπανικό Εμφύλιο βγαίνει 17 Αυγούστου στην Ελλάδα

Το φιλμ "Αβέβαιος Θρίαμβος" γι...

Σε σκηνοθεσία του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα

Ως μία καθηλωτική ιστορία προδοσίας, πάθους και μοιραίων σχέσεων με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, χαρακτηρίζεται το φιλμ «Αβέβαιος Θρίαμβος – Incerta Gloria/Uncertain Glory» του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα («Μαύρο Ψωμί»).

Βασισμένο στο αριστουργηματικό κλασικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Καταλανού Joan Sales, το συγκεκριμένο φιλμ αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες από την Weird Wave, στις 17 Αυγούστου 2017 και είναι πιθανό να το δούμε και στην Πάτρα.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «Μαύρο Ψωμί», Αγκουστί Βιγιαρόνγκα, επιστρέφει με τον «Αβέβαιο Θρίαμβο», συμπληρώνοντας την τριλογία του πάνω στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ισπανίας. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του ("Μαύρο Ψωμί", "El Mar"), ο Βιγιαρόνγκα τοποθετεί ως κεντρικό θέμα του την ηθική εξουθένωση που καταβάλλει τους ανθρώπους στον πόλεμο.

Όπως χαρακτηριστικά λέει:

«Αντί να επικεντρωθώ στην ίδια τη διαμάχη ή σε μία πολιτική ανάλυση του πολέμου, προσπαθώ να αναλύσω τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Μέσω αυτών μπορούμε να ανακαλύψουμε τις πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου, μακριά από το πεδίο μάχης, που, στην περίπτωσή μας, είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά. […] Ο ΑΒΕΒΑΙΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ θα ήταν μία πολεμική ταινία αλλά σίγουρα είναι μία ερωτική ιστορία. Ένας παθιασμένος και ρομαντικός έρωτας που φέρνει αντιμέτωπους δύο άντρες που αγαπούν την ίδια γυναίκα, και δύο γυναίκες που έλκονται από τους δύο αυτούς άντρες».

Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του κλασικού ομώνυμου μυθιστορήματος του Joan Sales, που αποτελεί και την μοναδική καταγραφή του Εμφύλιου Πολέμου από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ενώ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί και ως η σημαντικότερη περιγραφή αυτού του Πολέμου. Όχι αδίκως, το The Economist το έχει συμπεριλάβει ανάμεσα στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα, χαρακτηρίζοντάς το ως «Ένα διαχρονικό κλασικό έργο για τις χαμένες αυταπάτες, τα χαμένα ιδεώδη και τη χαμένη νιότη».

Σύνοψη:

Ισπανία, 1937. Ο Λουίς είναι ένας στρατιώτης που δεν πιστεύει στον πόλεμο που υπηρετεί. Ενώ βρίσκεται σταθμευμένος με το στράτευμά του σε ανενεργή θέση, ερωτεύεται παράφορα την Καρλάνα, μια μοιραία γυναίκα που διψά για εξουσία. Η Καρλάνα τον ξεγελά και ποδοπατά την αυτοπεποίθηση του Λουίς, παρασέρνοντάς τον σε ένα σπιράλ πάθους, προδοσίας και ταπείνωσης που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Πρωταγωνιστούν: Μαρσέλ Μπορράς, Νούρια Πριμς, Μπρούνα Κουζί, Οριόλ Πλα, Τερελέ Πάβεζ, Χουάν Ντιέγκο. Πρόκειται για Ισπανική κινηματογραφική παραγωγή του 2017. Γλώσσα:  Καταλανικά. Είδος: Πολιτικό, Ιστορικό. Διάρκεια: 116’.

Το μυθιστόρημα του Joan Sales

Ο Joan Sales δεν ήταν μόνο ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως Καταλανούς συγγραφείς αλλά και ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της γλώσσας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου βρέθηκε σε Μαδρίτη, Άραγκον και Καταλονία όπου υπηρέτησε με τον Ρεπουμπλικανικό Στρατό. Το 1939 κατάφερε να επιβιώσει σε διάφορα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη Γαλλία. Μετά από χρόνια περιπλάνησης, το 1948 γυρνάει στην Καταλονία και ξεκινά να εκδίδει ό,τι περισσότερο μπορούσε στα Καταλανικά.

Το 1954 ξεκινά να γράφει για «ό,τι ήξερε» και ως αποτέλεσμα παραδίδει τον ΑΒΕΒΑΙΟ ΘΡΙΑΜΒΟ, ένα μυθιστόρημα που προορίζεται να ακουστεί μέσα από τα μάτια και να διαβαστεί μέσα από τη φωνή της εμπειρίας. Μιλάει για την ιστορία των ανθρώπων που δε διαβάζουμε στα βιβλία ιστορίας, αυτών που νικήθηκαν από παράγοντες άλλους εκτός του ίδιου του πολέμου. Την απόγνωση μίας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας. Μία πρόκληση να καταλάβουμε τελικά τι πραγματικά είναι μία μάχη.

Ο Αβέβαιος Θρίαμβος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και θεωρείται κλασσικό έργο με τον The Economist να το τοποθετεί ανάμεσα στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα για το 2014.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture