Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο Ρομποτικός βοηθός των ηλικιωμένων λέγεται... Ζαχαρίας - Τους υποστηρίζει και τους παρακολουθεί ιατρικά! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ο Ρομποτικός βοηθός των ηλικιωμέν...

Από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Η Αγγελική Κουκούτση είναι 68 ετών. Ζει μόνη της στο σπίτι της στην Πάτρα. Πάσχει από ήπια αρθροπάθεια. Συμμετέχει εθελοντικά τώρα στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Radio, που θέλει να βοηθήσει ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η παρέα της είναι ο Ζαχαρίας. Είναι το πρωτότυπο ενός ρομπότ που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την αυτονομία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων, που ζουν μόνοι τους στο σπίτι, όπως η Αγγελική Κουκούτση:

«Η ομάδα με έχει ενημερώσει ότι το ρομπότ θα καταγράφει καθημερινές κινήσεις μου με σκοπό την πρόληψη πτώσεων και πιθανών ασθενειών».

Το ρομπότ μετρά την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι ηλικιωμένοι αλλά και τα κινητικά τους μοτίβα. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή, τα δεδομένα στέλνονται αμέσως στην οικογένεια ή στον ιατρό που φροντίζει τον ηλικιωμένο.

 

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με διάφορα γκάτζετ:

«Διαθέτει έναν αισθητήρα δύο διαστάσεων, που δημιουργεί έναν χάρτη του περιβάλλοντος, στο οποίο κινείται το ρομπότ. Έχει επίσης δύο κάμερες: μία εμπρόσθια, που είναι ταυτόχρονα και τρισδιάστατος αισθητήρας και βοηθά στην εξέταση των κινήσεων του ηλικιωμένου. Και μία οπίσθια κάμερα, που τη χρησιμοποιούμε για να δούμε αν ο ηλικιωμένος ακολουθεί το ρομπότ» επισημαίνει ο Ρομάν Ναβάρο Γκαρσία, μηχανικός ρομποτικής, από την εταιρία Robotnik.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ρομπότ αυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος του έξυπνου σπιτιού και να γίνουν εντελώς αυτόνομα στο μέλλον.

Ο Χρήστος Παναγιώτου, μηχανικός υπολογιστών στο Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα εξηγεί:

«Ο ρόλος του ρομπότ μέσα στο σπίτι δεν είναι φυσικά στατικός. Είναι δυναμικός. Οπότε αυτό προϋποθέτει κίνηση του ρομπότ μέσα στο χώρο. Ο χώρος ενός σπιτιού ορίζεται ως δυναμικός, καθώς έχουμε έπιπλα που μπορούν να αλλάζουν θέσεις. Έχουμε εμπόδια διαφόρων μορφολογιών, από μικρά ως μεγαλύτερα και φυσικά έχουμε την κίνηση των ανθρώπων.

Στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» έχει εγκαινιάσει ένα καινοτόμο ερευνητικό χώρο το Roboskel Lab. Εκεί οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεχνολογίες «αντίληψης» του ρομπότ, για να το κάνουν ακόμη πιο λειτουργικό.

Η ανάπτυξη και αξιολόγηση του λογισμικού γίνεται στο πλαίσιο του έργου H2020 RADIO, του οποίου συντονιστής είναι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». To ευρωπαϊκό έργο RADIO αφορά στη συνδυασμένη χρήση ρομποτικών πλατφορμών και έξυπνων δωματίων με στόχο να παρέχει αυτονομία σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που θέλουν να παραμένουν στο χώρο τους.

To Roboskel Lab θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά, σε πρώτο στάδιο, ενώ εν συνεχεία τα ερευνητικά αποτελέσματα θα εφαρμοστούν σε κλινικές και γηροκομεία επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο έργο.

Ο Διευθυντής Έρευνας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Δημόκριτου, Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης επισημαίνει:

«Όσον αφορά τον ρομποτικό εξοπλισμό, μιλάμε για εξοπλισμό χαμηλού κόστους και ο στόχος στο έργο είναι αυτός ο εξοπλισμός όχι μόνο να είναι χαμηλού κόστους, αλλά να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες διαφορετικών σπιτιών και σε διαφορετικά περιβάλλοντα έξυπνων σπιτιών, έτσι ώστε να είναι εύκολη, χωρίς πολλή εκπαίδευση, η εγκατάσταση και η χρήση του.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν και νοσοκόμες, για να προσφέρουν τη δική τους πολύτιμη εμπειρία στην περίθαλψη ατόμων, που έχουν ανάγκη. Η Ελένη Ρέππα τονίζει:

«Ως νοσηλεύτρια πιστεύω ότι οι καινούργιες τεχνολογίες σε θέματα υγείας θα βοηθήσουν πολύ την τρίτη ηλικία σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ να καταγράφει τις κινήσεις του ηλικιωμένου ανθρώπου. Καθημερινά θα μπορεί ο γιατρός να συγκρίνει τις καταγραφές που έγιναν στο παρελθόν σε σχέση με το μέλλον ώστε να δει πόση εξέλιξη θα μπορεί να έχει και πόση γρήγορη μπορεί να είναι η πορεία μιας νόσου».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ρεπορτάζ του δικτύου euronews

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις