Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οργανωμένος ξενώνας για τους πρόσφυγες από τον Δήμο Πατρέων στο πρώην εργοστάσιο «Λαδόπουλου» - Παρεμβάσεις και στις εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ

Οργανωμένος ξενώνας για τους πρόσφυγες α...

Ποιες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν από τη δημοτική Αρχή

Έναν άτυπο, πλην όμως οργανωμένο, ξενώνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην Πάτρα, δημιουργεί η δημοτική Αρχή στο πρώην εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου στην Ακτή Δυμαίων. Ο Δήμος Πατρέων την περασμένη και Παρασκευή, προχώρησε με τους εργαζόμενους στα συνεργεία καθαριότητας στον καθαρισμό και την απολύμανση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί διαβιούσαν μέχρι πρότινος κάτω από άθλιες συνθήκες, αφημένοι στη μοίρα τους, ανάμεσα σε σκουπίδια και ποντίκια. Ο πληθυσμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκουν καταφύγιο στου Λαδόπουλου, εκτιμάται πως είναι εναλλασσόμενος και για αυτό το λόγο, όταν φεύγουν αφήνουν πίσω τους τα ρούχα και τα στρώματα.

Μάλιστα, κατά καιρούς οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών είχαν γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, όπως του ΒΒC, εκθέτοντας την πόλη και τη χώρα μας.

Η απόφαση του Δήμου Πατρέων να προχωρήσει στον καθαρισμό του χώρου, μάλιστα την πρώτη ημέρα τους καθαρισμού παρέστη στις εγκαταστάσεις και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, έγινε δεκτή θετικά από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών στη σελίδα της στο  facebook, που έγραψε για το θέμα τα εξής:

Εξαιρετική κ υψηλού πολιτικού συμβολισμού ενέργεια τού Δήμου της Πάτρας. Συμβολή στην προσπάθεια για ανθρώπινες συνθήκες, για φροντίδα ζωής ,στους πρόσφυγες στην Ακτή Δυμαίων.

Για να πάψει νάναι ο χώρος γιά "ανθρώπους κ ποντίκια".

Η Αλληλεγγύη είναι στάση κ τρόπος ζωής, κ ή απόφαση τού Δήμαρχου κ τού Δημοτικού Συμβούλιου, είναι πράξη αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες, δίνει απάντηση στα σενάρια κ τήν παραπληροφόρηση που απεργάζονται ,όσοι υπηρετούν τις πολιτικές αποτροπής, πού οδηγούν στη γκετοποίηση κ στοχοποίηση τους. Σάν Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων προσφύγων κ μεταναστών, είμαστε δίπλα σε κάθε δραστηριότητα της Δημοτικής αρχής, που στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των προσφύγων.

Σχεδιάζοντας μαζί με το Δήμο τής Πάτρας τα επόμενα βήματα, (διαμόρφωση τών χώρων κ στα δύο εργοστάσια, τήν μέριμνα για το μεσημεριανό φαγητό κλπ.)

Στα σενάρια καταστολής ,απαντάμε με ενωτικές Αλληλέγγυες Δράσεις.

Και από αυτό τον αγώνα θεωρούμε ότι ΔΕΝ περισσεύει κ α ν ε ι ς!!!!!!»

Τα επόμενα βήματα

Μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου, η οποία αποδείχθηκε μια ιδιαιτέρως επίπονη διαδικασία μιας και με την πάροδο του χρόνου είχαν εγκαταλειφτεί εκεί τόνου απορριμμάτων, η δημοτική Αρχή σχεδιάζει τις επόμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

Δημιουργία υπνωτηρίου, καθώς μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κοιμούνται σε σκηνές που στήνουν εντός του χώρου. Μάλιστα τώρα το καλοκαίρι πολλοί κοιμούνται στην ταράτσα της πρώην βιομηχανίας με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι ορατός.

Δημιουργούνται τουαλέτες και ντουζιέρες, ώστε να υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Μάλιστα ο Δήμος θα αναλάβει να προμηθεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους μετανάστες με είδη για την προσωπική τους υγιεινή.

Διανομή ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ιατρική εξέταση για όλο τον πληθυσμό

Καθημερινή σίτιση

Επόμενος στόχος η ΑΒΕΞ

Εκτός από το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο και στο πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ στην παραλιακή ζώνη. Ο Δήμος της Πάτρας προγραμματίζει να κάνει και εκεί παρεμβάσεις, με πρώτη τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων, όπως συνέβη και στου Λαδόπουλου. Βέβαια, το ακίνητο δεν ανήκει στο Δήμο ώστε να μπορεί να παρέμβει άμεσα ως ιδιοκτήτης του χώρου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται πως θα εμποδίσει τα δημοτικά συνεργεία τουλάχιστον να καθαρίσουν το χώρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις