Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι ιδιοκτήτες σχολείων τα έβαλαν με τους ανάπηρους- Έντονες αντιδράσεις

Οι ιδιοκτήτες σχολείων τα έβαλαν με τους...

Αναφορικά με σχετική πρόβλεψη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και την Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες προκάλεσε το υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, "με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία", καθώς επίσης και την απαγόρευση της άρνησης εγγραφής μαθητών, "εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

Στο υπόμνημά του, ο ΣΙΣ, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, επικρίνει το υπουργείο για τις ρυθμίσεις που αφορούν σε εργασιακά θέματα στα ιδιωτικά σχολεία, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο "σοβιετικού τύπου νομοθέτημα" και παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για "αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού", αναφορικά με την πρόβλεψη για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

"Το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπέρ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες", αναφέρει ο ΣΙΣ και προσθέτει: "Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματα τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητας τους".

"Οι εκφράσεις του υπομνήματος που αναφέρονται στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία, φανερώνουν επικίνδυνες νοοτροπίες, υποκύπτουν προσπάθεια αποφυγής και αναδεικνύουν την έλλειψη αποδοχής του δικαιώματος παροχής ίσων ευκαιριών", απάντησε ο Κ. Γαβρόγλου, επιστρέφοντας παράλληλα το υπόμνημα, ως "απαράδεκτο".

Για "ακραίο ρατσιστικό λόγο από τον ΣΙΣ" έκανε, από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ και ζήτησε την απόσυρση του υπομνήματος.

"Με οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων αναφορικά με τις διατάξεις του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου", ανέφερε η ΕΣΑμεΑ, και κατηγόρησε τον ΣΙΣ ότι έχει "τεράστια ελλείμματα στον τομέα σεβασμού των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων".

"Η ισότιμη ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που οι οικογένειές τους επιθυμούν να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά σχολεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι ζήτημα άσκησης οικογενειακής και προσωπικής επιλογής", πρόσθεσε στην ανακοίνωση η ΕΣΑμεΑ.

"Οφείλει ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, το υπουργείο Παιδείας, την ΕΣΑμεΑ, τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο συνθηκών στα ιδιωτικά σχολεία, που θα προάγει την πλήρη ένταξη όλων των μαθητών", καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις