Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

YMNOI ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ MEDIA ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ THE GREAT TIMER ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ- ΟΡΘΙΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΒΙΝΙΟΝ

YMNOI ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ MEDIA ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο ελληνας μάγος της ψευδαίσθησης τα κατάφερε ξανά

Μέσα σε ένα οκταήμερο ο διάσημος ελληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαιωάννου κατέκτησε το απαιτητικό γαλλικό κοινό. «Ο τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας-2004, στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, κατάθεσε μια προσωπική ονειροπόληση για το θάνατο και τον χρόνο: αυτός ο τελευταίος είναι ο Μεγάλος Δαμαστής, αυτός που όλα τα θερίζει και όλα τα καταπίνει»: έτσι έγραφε η κριτικός της Le Monde, Rosita Boisseau, αναφερόμενη στο «The Great Tamer» ως ένα «παγωμένο ρέκβιεμ» και «μια καθηλωτικής ομορφιάς κάθοδο στην Κόλαση».

Η Anne Diatkine της Liberation ανέφερε: «ίσως η απροσδόκητη ανακάλυψη του φεστιβάλ, ίσως ένα σχόλιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη της κρίσης όσο και για την υπαρξιακή κρίση, σε ένα ονειρικό σκηνικό, με μια ομορφιά που σου κόβει την ανάσα».  Το τελευταίο καθηλωτικό και αλληγορικό χοροθέαμα του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον περασμένο Μάιο, καταχειροκροτήθηκε εξίσου από τους κριτικούς όσο και τον κόσμο στο περίφημο γαλλικό φεστιβάλ όπου παιζόταν για ένα οχταήμερο (19-22 & 24-26/7).

 

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η Αβινιόν είναι, όμως, μόνο ένας από τους σταθμούς του «Great Tamer», το οποίο θα περιοδεύει διεθνώς έως το Μάρτιο του 2018. Επόμενοι προορισμοί, η Σεούλ (Seoul Performing Arts Festival, 28-30 Σεπτεμβρίου ), η Βασιλεία (Culturescapes Greece, 5-8 Οκτωβρίου ), η Στοκχόλμη (Dansens Hus Sweden, 8-10 Νοεμβρίου ), η Ταϊπέι (National Performing Arts Center – National Theater & Concert Hall, 16-19 Νοεμβρίου ), η Λισαβόνα (CCB – Cultural Centre of Belém, 2-3 Mαρτίου 2018 ), το Πόρτο (Teatro Municipal do Porto, 9-10 Μαρτίου 2018 ), το Παρίσι (Théâtre de la Ville / La Villette, 20-23 Μαρτίου 2018 ), το Λουξεμβούργο (Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, 29 Μαρτίου 2018 ).

Πάντως δεν είναι η μόνη παραγωγή της Στέγης που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Με το σύνθημα «Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς», και ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, η Στέγη συνεχίζει για έβδομη χρονιά την εκτός των συνόρων δράση της.

 

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΔΑΜΑΣΤΗΣ»

Μακάρι να επιστρέψει στα μέρη μας πάντως το καινούριο χορογραφικό θέαμα «Τhe Great Tamer» του κορυφαίου εικονοκλάστη δημιουργού του ελληνικού χοροθεάτρου Δημήτρη Παπαιωάννου. Να μπορέσουμε να το δούμε όσοι δεν καταφέραμε να βρεθούμε στην Αθήνα. Ο αλησμόνητος «τελετάρχης» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ιδρυτής της περίφημης ομάδας εδάφους, σκηνοθέτης, ζωγράφος και επιμελητής εκθέσεων δημιούργησε ένα ονειρικό και συμβολικό τσίρκο του παραλόγου και των ψευδαισθήσεων.

 

Με τη συμμετοχή 11 συντελεστών επί σκηνής, το έργο καταπιάνεται με το ερώτημα κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή μπορεί να ιδωθεί ως ένα εξερευνητικό ταξίδι, ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, μια εσωτερική ανασκαφή που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια βαθύτερα νοήματα.

Τα ανθρώπινα σώματα μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αλληλεπιδρούν με πρώτες ύλες και μετασχηματίζονται σε υβριδικές μορφές, με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Ο Δημήτρης Παπαιωάννου ενσωματώνει με περιπαικτική διάθεση αναφορές από την Ιστορία της Τέχνης και αναδεικνύει  την ιερότητα που ενυπάρχει σε καθετί πεζό και άχαρο.

Θυμίζουμε πως το  2015, ο διεθνούς φήμης Έλληνας δημιουργός βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρώπης, υπογράφοντας την τελετή έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η υψηλή αισθητική της τελετής έναρξης του Μπακού τού απέφερε μάλιστα 6 υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View