Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι σκύλοι, οι άνθρωποι και οι…απάνθρωποι

Οι σκύλοι, οι άνθρωποι και οι…απάνθρωποι

Του Δημητρίου Δελέγκου, Ιδιωτικού υπάλληλου

Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος αρπακτικού που στήνει μόνος του την παγίδα του, τη δολώνει, και μετά πέφτει μέσα σ’ αυτήν.

Τούτες τις μέρες πάλι ανέβηκε ο υδράργυρος σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα (όπως λένε και μετεωρολόγοι). Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, ή ακόμη και όταν κατεβαίνει η θερμοκρασία, εμείς οι άνθρωποι μέχρι να προσαρμοστούμε στην αλλαγή, αποφασίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, αλλά συνήθως προς το αρεστό, δηλαδή προς το χειρότερο. Από τι χαρακτηρίζεται το χειρότερο; Από μία και μόνο φράση η οποία είναι η εξής: τι σε νοιάζει εσένα, όχι τι σε μέλει, τι σε νοιάζει. Έχει τη σημασία του.

Έτσι λοιπόν μία κυρία, δύο κυρίες ή ένας νεαρός ή μπορεί δύο νεαροί, διαφορετικής ηλικίας όλοι τους, αλλά με γυαλικό επώνυμο, και σαγιονάρα άνω των 25 ευρώ οι νεαροί και παρεό τύπου Μυκόνου οι κυρίες. Όλοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην Πλαζ. Μην με ρωτήσετε γιατί στην Πλαζ και όχι κάπου αλλού, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Υποθέτω ότι η Πλαζ, τους θυμίζει κάποιο ταξίδι τους ενδεχομένως στην Νίκαια, όχι του νομού Αττικής, αλλά της Γαλλίας (πριν την κρίση). Ίσως λέω, μπορεί, αυτοί ξέρουν. Όλοι τους συνοδεύονται από σκύλους, μεγαλόσωμους και μικρόσωμους.

Μη ξεχάσω οι σκύλοι είναι «δεμένοι» στα νεογνά δενδρύλλια που έχει φυτέψει ο δήμος και όταν βλέπουν έναν ομοϊδεάτη τους τρέχουν ανάμεσα στους λουόμενους έχοντας ξεριζώσει το δενδρύλλιο και αν τους τη δώσει μπαίνουν και στη θάλασσα. Όταν αποφάσιζαν να επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες τους, απεγκλώβιζαν το ξεριζωμένο δενδρύλλιο από το λουρί το πετούσαν και «έδεναν» τον σκύλο στο αμέσως επόμενο δενδρύλλιο που και αυτό μετά από λίγο είχε την ίδια κατάληξη. Εν τω μεταξύ η κυρία και ο νεαρός δεν είχαν σταματήσει να φωνάζουν τα ζωντανά με τα ονόματά τους, ξέρετε αυτά τα περίεργα, Μπόλεκ, Λόλεκ κλπ..

Επίσης μαζί με το κυνηγητό των σκύλων, κυνηγιόντουσαν μόνα τους και τα μικρά παιδιά και ενίοτε συμμετείχαν και οι μαμάδες. Τι τάπερ έφευγαν, τι κουβαδάκια ανεμοτουρλίζονταν, τι χαλίκια από τα σπιναρίσματα των σκύλων εκσφενδονίζονταν, τι απότομες εισόδους στη θάλασσα ανθρώπων και σκύλων, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, ένα πανδαιμόνιο. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων ατάραχοι, αμέτοχοι, χαρούμενοι επειδή τα ζωντανά τα είχε «φάει» το διαμέρισμα και τώρα έπαιζαν.

Κάποια στιγμή ένας γονεύς αγανακτισμένος, όχι από τους σκύλους μόνο, αλλά περισσότερο από τους ιδιοκτήτες τους λέει:

-Tι θα γίνει ρε παιδιά;

-Tι θες να γίνει.

-Καλά δεν βλέπετε τι γίνεται;

-Kαι εσένα τι σε νοιάζει; Τι είσαι εσύ;

Ειπώθηκαν κι άλλα, πολλά με «πλούσιο περιεχόμενο».

Yπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, (Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006), που ορίζει επακριβώς τι ισχύει, σχετικά με την παρουσία των συμπαθέστατων τετράποδων στις παραλίες.

Ας αφήσουμε όμως το νομικό πλαίσιο (δεν το υποβαθμίζω) και ας πάμε στο ανθρώπινο. Τέτοιοι άνθρωποι δεν αξίζει να έχουν πάσης φύσεως ζωντανά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι γνώστες του όρου φιλοζωία. Θεωρούν ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι από τη μία πλευρά, δηλαδή, αυτή των ανθρώπων προς τα ζώα και όχι των ανθρώπων που έχουν ζώα, προς τους συνανθρώπους μας.

Επίσης θεωρούν ότι το να είναι ιδιοκτήτες ενός τετράποδου αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, την οποία όμως δεν την επιδεικνύουν ούτε στα ίδια τα ζώα, και με τη σειρά τους τα ζώα, (ιδιαίτερα οι σκύλοι), το καταλαβαίνουν και συμπεριφέρονται αναλόγως, αλλά και προς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Πολύ φοβάμαι ότι «ιδιοκτήτες», χρειάζονται οι ίδιοι.

Ποιος από τους λουόμενους θα έκανε παρατήρηση σε κάποιον ιδιοκτήτη σκύλου, όταν αυτός θα τηρούσε τα βασικά, όπως εκπαίδευση, που σημαίνει ασχολία με το ζώο, φίμωτρο, που σημαίνει προστασία για τους άλλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, πιστοποιημένη κτηνιατρική φροντίδα και περιορισμός (δέσιμο του ζώου) σε ασφαλές σημείο για τους λουόμενους και άνετο για το ζώο. Πιστεύω ουδείς, ή αν βρίσκονταν κάποιος θα αποτελούσε παραφωνία.

Τελικά ποιος πρέπει να σέβεται ποιον; Καταρχήν όλοι, όλους. Οι γονείς και τα παιδιά τους σκύλους; Απόλυτα ναι. Οι γονείς και τα παιδιά τέτοιους ιδιοκτήτες;  Απόλυτα όχι. Άρα ποιοι απομένουν που δεν ρωτήσαμε; Αυτής της ποιότητας ιδιοκτήτες σκύλων. Αξίζει να τους ρωτήσουμε ποιους σέβονται και πως το δείχνουν; Όχι βέβαια.

YΣ: «Το τζιποειδές όχημα του ενός νεαρού, ιδιοκτήτη σκύλου, έκανε όπισθεν και έφυγε με τον σκύλο να ωρύεται γαβγίζοντας στο πίσω κάθισμα, καταστρατηγώντας τον μονόδρομο. Λίγο πιο πέρα τον σταμάτησε ένα περιπολικό. Η φωνή του νεαρού ακούγονταν: Μα  διακόσια ευρώ κλήση;  Μα γιατί; Και ο αστυνομικός: αν προσέλθετε σε διάστημα δέκα ημερών είναι εκατό ευρώ. Καλησπέρα σας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις