Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Καρλιαύτη, Μπίρμπα και Σταματιάδου απαντούν στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πάτρα: Καρλιαύτη, Μπίρμπα και Σταματιάδο...

Όπως έμαθαν, την απόφαση και το νέο “καλλιτεχνικό σχεδιασμό” τον έκανε η Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού

Στον απόηχο της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την περασμένη Πέμπτη και του κειμένου του προέδρου του ΔΣ Ανδρέα Τερζή που είδε το φως της δημοσιότητας, τα μέλη του ΔΣ Καρλιαύτη Χαριτίνη, Μπίρμπα Ουρανία και Σταματιάδου Μαριάννα συνέταξαν με τη σειρά τους το ακόλουθο κείμενο όπου κάνουν λόγο για αμηχανία του κ. Τερζή ενώ προσθέτουν ότι είχαν προτείνει, στελέχη που διαθέτει ήδη το ΔΗΠΕΘΕ να κάνουν καλλιτεχνικές προτάσεις για τις χειμερινές παραγωγές ως μία προσωρινή λύση μέχρι να πληρωθεί η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, στο οποίο μάλιστα είχε συμφωνήσει και η Δημοτική πλειοψηφία.

Αντ’ αυτού, σημειώνουν οι κ.κ. Καρλιαύτη, Μπίρμπα και Σταματιάδου, "με δύο μήνες καθυστέρηση βρισκόμαστε με μία εισήγηση του προέδρου όπου “κάποιοι” χωρίς να αναφέρονται ονόματα, αποφάσισαν αφού συμβουλεύτηκαν τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή (εννοούν τον κ. Καζάκο) να προτείνουν δύο έργα και τους σκηνοθέτες τους χωρίς να υπάρχει ούτε ενδεικτικός προϋπολογισμός".

Αναλυτικά το κείμενο των τριών μελών του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Χαριτίνης Καρλιαύτη, Ουρανίας Μπίρμπα και Μαριάννας Σταματιάδου έχει ως εξής:

«Μάλλον είναι η πρώτη φορά που Δημοτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βγάζει ανακοίνωση για να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της πριν ακόμα βγάλει κάποια ανακοίνωση η αντιπολίτευση. Απαντά στον εαυτό της. Αυτό από μόνο του δηλώνει την αμηχανία της.

Η καθυστέρηση στην δυνατότητα προκήρυξης της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή,  είναι γνωστό ότι δεν είναι ευθύνη της Δημοτικής πλειοψηφίας αλλά κυρίως του Υπουργείου, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την ευθύνη (η οποία πουθενά δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση) του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή που ξαφνικά άφησε το θέατρο χωρίς καλοκαιρινή παραγωγή χωρίς προγραμματισμό για να παίξει στην Επίδαυρο. Όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

Γι’ αυτό το λόγο είχαμε επισημάνει από τον Μάιο ότι το ΔΣ δεν πρέπει να αφήσει το θέατρο χωρίς χειμερινές παραγωγές. Επίσης είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι το ΔΣ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ο ρόλος του ΔΣ είναι πολιτικός. Βάζει πολιτικούς στόχους και προτεραιότητες τις οποίες και υλοποιεί ο καλλιτεχνικός και διοικητικός μηχανισμός του θεάτρου.

Γι’ αυτό και είχαμε προτείνει να κάνουν καλλιτεχνικές προτάσεις για τις χειμερινές παραγωγές στελέχη που διαθέτει ήδη το ΔΗΠΕΘΕ ως μία προσωρινή λύση μέχρι να πληρωθεί η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο οποίο μάλιστα είχε συμφωνήσει και η Δημοτική πλειοψηφία. Αυτές οι προτάσεις θα έπρεπε να έρθουν στο ΔΣ το οποίο αφού λάβει υπόψιν του και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό θα αποφάσιζε σχετικά. Μία διαδικασία δηλαδή αντίστοιχη με αυτή που θα γινόταν αν υπήρχε Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Αντί αυτού με δύο μήνες καθυστέρηση βρισκόμαστε με μία εισήγηση του προέδρου όπου “κάποιοι” χωρίς να αναφέρονται ονόματα, αποφάσισαν αφού συμβουλεύτηκαν τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή να προτείνουν δύο έργα και τους σκηνοθέτες τους χωρίς να υπάρχει ούτε ενδεικτικός προϋπολογισμός. Τίποτα απολύτως δηλαδή.

Δύο τίτλοι έργων και δύο ονόματα σκηνοθετών. Μετά από ερώτηση ποιοι πήραν αυτή την απόφαση μάθαμε ότι την απόφαση και τον “καλλιτεχνικό σχεδιασμό” τον έκανε η Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού. Μάλιστα όλα τα στελέχη της Δημοτικής πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι το ΔΣ πρέπει να κάνει καλλιτεχνικό σχεδιασμό και αφού αυτή την στιγμή αυτοί είναι δημοτική πλειοψηφία αυτοί αποφασίζουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε έντονη αντίδραση σε αυτή την αντίληψη αφού επί της ουσίας προδιαγράφει ότι ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής απλώς θα υλοποιεί διοικητικά Καλλιτεχνικούς Σχεδιασμούς ενός άτυπου οργάνου και όλα αυτά με την επίφαση της Δημοκρατικής λειτουργίας.

Μας έκανε επίσης εντύπωση ότι ο Πρόεδρος μάλλον δεν γνωρίζει ή ηθελημένα αποκρύπτει, ότι το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας έχει μεγάλη παράδοση στην επιλογή  παραγωγών υψηλής καλλιτεχνικής αξίας με προοδευτικό πρόσημο γεγονός που το κατατάσσει πρώτο μεταξύ όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω αναφορές στην ανακοίνωση και κυρίως στους χαρακτηρισμούς περί ελίτ αφού είναι πάγια τακτική της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηρίζει έτσι όποιους δεν ανήκουν στον πολιτικό της χώρο.

Όμως είναι απορίας άξιο πως οι υπερασπιστές των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων χρεώνουν με 500.000 Ευρώ το χρόνο παραπάνω το Δήμο της Πάτρας και τους πολίτες της για τον ίδιο αριθμό παραγωγών. Αναρωτιόμαστε αν υπάρξει τελικά ο περίφημος απολογισμός του προηγούμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή που ο ίδιος έχει αναγγείλει ή απλώς θα αναμένουμε τις εξαγγελίες του νέου τον οποίο και θα μας παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή.

Τα μέλη του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ

Καρλιαύτη Χαριτίνη

Μπίρμπα Ουρανία

Σταματιάδου Μαριάννα».

 

Διαβάστε ακόμα:

Χρέη...προσωρινού καλλιτεχνικού διευθυντή ανέλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Θέατρο για τον λαό, με προοδευτικό περιεχόμενο και υψηλή καλλιτεχνική αξία

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Καρλιαύτη, Μπίρμπα και Σταματιάδου διαχωρίζουν με κοινή ανακοίνωση τη θέση τους

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture