Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Ελλάδα στις αγορές: Αύριο "κλείνει" το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο

Η Ελλάδα στις αγορές: Αύριο "κλείνε...

Σημαντικό βήμα μετά από τρία χρόνια

Ως "ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές" χαρακτήρισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετους ομολόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι κριτήριο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου "είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές." Η έκδοση του νέου ομολόγου από κοινοπραξία τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Είχε προηγηθεί η καταρχήν συμφωνία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με 1,6 δισεκ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων μέτρων που θα καταστήσουν το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο.

Η όλη διαδικασία έκδοση όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θα έχει δύο σκέλη:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (απόδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Την όλη διαδικασία ανέλαβαν οι τράπεζες BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών η αγορά αντέδρασε θετικά καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,018% και κυμαίνονταν στο 3,29%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,28%.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις