Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Χρέη...προσωρινού καλλιτεχνικού διευθυντή ανέλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Χρέη...προσωρινού καλλιτεχνικού διευθυντ...

Θα ετοιμαστούν 2 νέες παραγωγές για τον χειμώνα, η "Ελίζα" και το "Φουέντε Οβεχούνα"

Tην κατάσταση στα χέρια τους φαίνεται πως παίρνουν οι άνθρωποι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ρίχνοντας την ευθύνη όσον αφορά στο θέμα της προκήρυξης της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε κείμενο του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, Αντρέας Τερζής, ο οποίος αναφέρεται στην συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε την περασμένη Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, τονίζει ότι δεν κάθισαν με «σταυρωμένα» τα χέρια και λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης προέβλεψαν τον κίνδυνο να μην ετοιμαστούν έγκαιρα οι παραγωγές, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς, για την προκήρυξη της πρόσληψης καλλιτεχνικών διευθυντών, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας.

Έτσι αποφάσισαν με πλειοψηφία, την προετοιμασία 2 νέων θεατρικών παραγωγών για το ερχόμενο φθινόπωρο. Στο κείμενο του ο κ. Τερζής είναι ιδιαίτερα δηκτικός προς τους εκπροσώπους των παρατάξεων, της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και των λεγόμενων «ανεξάρτητων», στο συμβούλιο καθώς όπως αναφέρει, «αυτή η θετική πρωτοβουλία μας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης και των υπολοίπων εκπροσώπων μιας και προφανώς ήταν άλλες οι προβλέψεις και οι προσδοκίες τους…Να μην προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις χειμερινές παραστάσεις».

Δύο λοιπόν θα είναι οι νέες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αφ’ ενός η «Ελίζα», το γνωστό και αγαπητό σε παιδιά και εφήβους έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου που θα ανέβει στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ σε σκηνοθεσία των Περικλή Βασιλόπουλου και Τσέζαρις Γκραουζίνις και το έργο "Φουέντε Οβεχούνα - Fuente Ovejuna", ένα Ισπανικό  θεατρικό έργο του Λόπε δε Βέγα, γραμμένο το 1614, το οποίο εκτυλίσσεται σ’ ένα χωριό της Ισπανίας τον 15ο αιώνα.

Στο χωριό φτάνει ένας άρπαγας, κακός διοικητής, τον οποίο δεν αντέχουν και αγανακτισμένοι οι χωρικοί τον σκοτώνουν. Ξεκινώντας τις ανακρίσεις ο βασιλιάς Φερδινάνδος στέλνει στο χωριό έναν δικαστή-ανακριτή για να μάθει ποιος έχει διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι ωστόσο, παρά τα βασανιστήρια που θα υποστούν κατά την ανάκριση, απαντούν σταθερά και αποφασιστικά ότι "η Φουεντεοβεχούνα το έκανε!", δηλαδή ολόκληρο το χωριό.

Ο δικαστής, μην μπορώντας να βγάλει κάποιο συμπέρασμα, μαζί με τους κατοίκους του χωριού πηγαίνουν στον Βασιλιά. Οι κάτοικοι εξηγούν τις αιτίες της πράξης τους και τότε ο Βασιλιάς δίνει διαταγή να σταματήσει η έρευνα για την εύρεση του ενόχου και τους συγχωρεί.

Πρόκειται για ένα πολιτικοινωνικό έργο που όπως διαβάσαμε στην Wikipedia, πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 40 χρόνια, το 1977 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η είδηση εδώ είναι ότι την σκηνοθεσία της παράστασης «Φουέντε Οβεχούνα» θα αναλάβει ο Σταύρος Τσακίρης που το φετινό καλοκαίρι σκηνοθέτησε τον Κώστα Καζάκο ως «Οιδίποδα επί Κολωνώ». Ο κ. Καζάκος μετά το τέλος των 2 παραστάσεων του «Οιδίποδα» στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στις 31/7 και την 1η Αυγούστου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου – απολογισμό πεπραγμένων στις 2 Αυγούστου 2017 στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ – πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρρυ στην Όθωνος Αμαλίας.

*Για τις 2 νέες θεατρικές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπως πληροφορηθήκαμε, θα γίνουν οντισιόν – ακροάσεις στις 4 Αυγούστου 2017.

*H "Ελίζα" έχει ξανανέβει στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Νίκου Αρμάου τη δεκαετία του '90, σε σκηνοθεσία μάλιστα της Λυδίας Κονιόρδου, νυν Υπουργού Πολιτισμού και τέως καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture