Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Βαρουφάκης μαγνητοφωνούσε τα πάντα - Απίστευτοι διάλογοι με Τσίπρα το «καυτό» καλοκαίρι του 2015 - Ο φόβος για νέο Γουδή, και η μέρα που ήθελαν τα 16 δις της ΕΚΤ

Ο Βαρουφάκης μαγνητοφωνούσε τα πάντα - Α...

Τι γράφει για Δραγασάκη, Στουρνάρα, Σταθάκη, Παππά, Τσακαλώτο και Καμμένο

Τους πάντες ηχογραφούσε με το κινητό του, προφανώς εν αγνοία τους, ο Γιάνης Βαρουφάκης το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, όπου η χώρα κρεμόταν από μια κλωστή με τις διαπραγματεύσεις προς τους πιστωτές, τις κλειστές τράπεζες και το δημοψήφισμα. Τους διαλόγους αυτούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης μετέφερε στο βιβλίο του «Adults in the Room», τίτλος προερχόμενος από την ατάκα της προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών και άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύουν την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα», το «Βήμα» και η «Καθημερινή», ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ανάλογες δημοσιεύσεις από τα «Νέα».

Ακολουθούν αποσπάσματα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ηχογραφούσε τους πάντες

«Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους, στο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών. Για τον σκοπό αυτό, βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα µε το τηλέφωνό µου, καθώς και στις σηµειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή, από τις πολλές επίσηµες συναντήσεις και συνοµιλίες που εµφανίζονται σε αυτό το βιβλίο», γράφει ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και βιντεοσκοπηµένες µαρτυρίες. ∆ηλαδή στη διάρκεια του καυτού εξαµήνου συνήθιζε να αφηγείται στην κάµερα της συζύγου του όσα είχαν συµβεί στο Μαξίµου, στα Eurogroup κ.ο.κ. ,κάτι σαν ηµερολόγιο.

«Αλέξη αυτό είναι κλοπή»

Στο τέλος Ιουνίου του '15 ξαφνικά ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει κάτι απίστευτο: την ύπαρξη 16 δισ. ευρώ εκτός κυκλοφορίας: «Κάποια στιγµή, στη διάρκεια της καθηµερινής µου επίσκεψης στο Μέγαρο Μαξίµου, βρήκα τον Αλέξη στο γραφείο του να απολαµβάνει τη συντροφιά του Αλέκου Φλαµπουράρη, ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και κάτι σαν πατρική φιγούρα. Ως συνήθως, ενηµέρωσα σύντοµα τον πρωθυπουργό γύρω από οτιδήποτε είχε ενδιαφέρον εκείνη την ηµέρα, πρωτίστως για τον ρυθµό της εκροής καταθέσεων από τα ΑΤΜ. Ανέφερα επίσης το απόθεµα των 16 δισ. ευρώ. Τα µάτια του Αλέξη άστραψαν. Μου είπε: "Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε µετρητά παραπεταµένα εδώ κι εκεί και εµείς δεν τα χρησιµοποιούµε για να φορτώσουµε τα ΑΤΜ και να τα κάνουµε να λειτουργούν κανονικά;".

Βαρουφάκης: "Αλέξη, η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή".

"Ναι, Γιάνη, αλλά όταν το παιδί µου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω µία, έχω το ηθικό δικαίωµα να κλέψω ένα κουτί γάλα. ∆εν είναι µια παρόµοια κατάσταση αυτή που ζούµε;"». «Από πότε η κλοπή περιλαµβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;», ρώτησε ο Βαρουφάκης.

Τότε ο Φλαµπουράρης όρµησε να υπερασπιστεί τον προστατευόµενό του. «"Εχουµε κάθε δικαίωµα", ούρλιαξε, "να πάρουµε αυτά τα λεφτά και να δώσουµε τέλος στο µαρτύριο του κόσµου".

Ο Φλαµπουράρης είπε στον Λαφαζάνη ότι εκείνος και ο Αλέξης, αντίθετα από εµένα, ήταν πεπεισµένοι ότι η κατάσταση δικαιολογούσε το να βάλουµε χέρι σε αυτά τα χρήµατα, τα οποία εκείνη την περίοδο είχαν ξεµείνει σε κρατικά θησαυ ροφυλάκια».

Ο Βαρουφάκης λέει ότι προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την έξαψη των υπολοίπων, παρουσιάζοντας την πραγµατικότητα:

«Αν θέλουµε να παραµείνουµε στην Ευρωζώνη, δεν µπορούµε να κατάσχουµε χρήµατα της ΕΚΤ. Εάν, όµως, θέλουµε το Grexit, τότε θα µπορούσαµε να κάνουµε κάτι χρήσιµο µε αυτά τα λεφτά χωρίς να κατηγορηθούµε για κλοπή: να εθνικοποιήσουµε τα 16 δισ. ευρώ, να σφραγίσουµε τα χαρτονοµίσµατα µε ειδική µελάνη ώστε να τα ακυρώσουµε και να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα µετονοµάσουµε σε "νέες δραχµές", να τα βάλουµε σε ΑΤΜ και να τα χρησιµοποιήσουµε σαν καινούριο νόµισµα».

«Ο ∆ραγασάκης ήθελε να χάσουµε το δηµοψήφισµα»

«Τον Αύγουστο του 2014 ο Αλέξης κι εγώ», αναπολεί ο Βαρουφάκης, «χαλαρώναµε στο νερό περίπου πενήντα µέτρα από το Πετροκάραβο (σ.σ.: νησίδα στον Σαρωνικό, κοντά στον Πόρο), όσο πιο µακριά από αδιάκριτα αυτιά γινόταν. Η συζήτησή µας έφτασε στο ζήτηµα της εµπιστοσύνης. [...] "Αλέξη" του είπα, καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε η παρατήρησή µου να ακούγεται όσο πιο αδιάφορη γινόταν, "ακούω ότι ο ∆ραγασάκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και, γενικότερα, ίσως φαίνεται πως συµπλέει µε το δικό µας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγµατικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστηµένου".

Ο Αλέξης δεν µου απάντησε αµέσως. Αντιθέτως, γύρισε το βλέµµα του προς την Πελοπόννησο στο βάθος πριν στραφεί ξανά σε εµένα για να µου πει "όχι, δεν το πιστεύω. Ο ∆ραγασάκης είναι ΟΚ" [...] Ο Αλέξης µού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να µε κρατά ενήµερο και θα µε συµβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικά µε την οικονοµική πολιτική.

Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυµπήσουµε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του, η Μπέτυ, µαζί µε τη ∆ανάη, µας περίµεναν σε ένα µικρό φουσκωτό, µε την άγκυρά του να ακουµπά απαλά το βυθό της θάλασσας».

Σε άλλο σηµείο του βιβλίου του ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Αντίθετα από εµένα, ο ∆ραγασάκης ήθελε να χάσουµε το δηµοψήφισµα, έτσι ώστε να νοµιµοποιήσει την αποδοχή των όρων της τρόικας».

«Φοβάμαι το Γουδή...»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως τους αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής":

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»

«Γιάνη, θα κάνουµε τα καλά παιδιά στην τρόικα»

Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθη κε να τον πείσει να παραµείνει στην κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ετοιµαζόταν να µετατρέψει το «Οχι» του δηµοψηφίσµατος σε «Ναι»: «Η ιδέα είναι να προχωρήσουµε µε δύο τρόπους, έναν δηµόσιο και έναν κρυφό. ∆ηµόσια µπορούµε να προσεγγίσουµε τους πιστωτές "αλά δεξιά", µε έναν ανασχηµατισµό στην κυβέρνηση που θα µεταδίδει το µήνυµα "τώρα είµαστε καλά παιδιά". Την ίδια στιγµή, όµως, µακριά από την  κοινή θέα, µπορούµε να προετοιµάσουµε µια αντεπίθεση».

«Αλέξη, πρέπει να µάθεις αγγλικά»

«Καθώς η συνάντησή µας έφτανε στο τέλος της», σηµειώνει ο Βαρουφάκης για το πρώτο του ραντεβού µε τον Τσίπρα, «και µε τον κίνδυνο να φανώ σνοµπ και επιτιµητικός, έδωσα στον Τσίπρα µια καλοπροαίρετη συµβουλή για ένα ιδιαίτερο ζήτηµα - παρόλο που δεν µου την είχε ζητήσει κανένας. Και θα µπορούσε να την είχε πάρει σαν προσβολή: "Αλέξη, αν θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να µάθεις αγγλικά. Πάρε έναν δάσκαλο να σου κάνει ιδιαίτερα, όπως και δήποτε"».   Πηγή:

«Ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [εννοεί την σύζυγό του], "ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα".

Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις "αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά".

Ο κ. Βαρουφάκης προχωρά και σε αποκαλύψεις για τις συμπάθειες και τις... αντιπάθειες του κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως "θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον [Γιώργο] Σταθάκη".

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως "αποστάτη" και "τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα".

«Θα διώξω τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές!»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, δημοσιοποιήθηκε άλλο ένα απόσπασμα από το βιβλίο Βαρουφάκη, στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει μια ακόμη σκηνή με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά και...θύμα τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα… και αν χρειαστεί, θα τον σύρω από την κεντρική τράπεζα κλοτσηδόν και ουρλιάζοντας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαρουφάκη όταν « τον Ιούνιο του 2014 όταν ο ίδιος του εξήγησα τα σχέδια στραγγαλισμού της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσα ότι εξυφαίνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με την αφήγηση Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς  υπερακόντισε και πρότεινε «ακόμα πιο δραστικές λύσεις» για την περίπτωση Στουρνάρα.

 

Πηγή: lifo.gr, iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις