Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οδηγός επιβίωσης για τσούχτρες και μέδουσες-Τι να κάνετε αν σας τσιμήσουν, πώς να ενημερωθείτε που κυκλοφορούν, πώς εξηγούν ιχθυολόγοι στο thebest.gr το φαινόμενο

Οδηγός επιβίωσης για τσούχτρες και μέδου...

Θα μας κρατήσουν συντροφιά όλο το καλοκαίρι – Από φθινόπωρο ευρεία σύσκεψη φορέων

Το φετινό καλοκαίρι το περνάμε και όπως φαίνεται θα συνεχίσουμε να το περνάμε, παρέα με τις τσούχτρες, οι οποίες μετακινούνται ανατολικά ή δυτικά του νομού, ανάλογα με τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα. Καλύτερη φαίνεται πως είναι πολλές φορές η κατάσταση στη Δυτική Αχαΐα. Κι αυτό γιατί εκεί πια βρισκόμαστε στο Ιόνιο πέλαγος, με αποτέλεσμα τα ρεύματα να μην τις βγάζουν στην ακτή αλλά να τις κρατούν σε μεγάλα βάθη, όπως εξηγεί στο thebest.gr ο ιχθυολόγος και Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Σπυρόπουλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τσούχτρες δεν εμφανίζονται στα δυτικά.

Όπως εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος η κατάσταση άμεσα δεν φαίνεται να αλλάζει καθώς τα όποια μέτρα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει λάβει ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει μια ευρεία σύσκεψη με όλους του εμπλεκομένους φορείς από κέντρο και   περιφέρεια (Υπουργείο, ΓΕΩΤΕΕ, Πανεπιστήμια, Περιφέρειες, Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, σύλλογοι επαγγελματιών αλιέων κλπ), δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει , το θέμα του Κορινθιακού κόλπου πρέπει να αντιμετωιστεί συλλογικά και συνολικά καθώς αντιμετωπίζει  προβλήματα ρύπανσης και υπεραλίευσης, που ευθύνονται για την εμφάνιση των μεδουσών.

Μάλιστα το ΓΕΩΤΕΕ έχει προτείνει την απαγόρευση της αλιείας για ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο φαίνεται να μην λαμβάνει μέτρα, σύμφωνα με τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος έκανε σχετική ερώτηση. Σύμφωνα με τον βουλευτή «Κανένα μέτρο για τις μέδουσες που κατακλύζουν φέτος τις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, με τάσεις επέκτασης και στον Πατραϊκό Κόλπο, δεν προτίθεται να λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς σε απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σε ερώτησή του

Ο βουλευτής ανακοίνωσε πως τονίζεται χαρακτηριστικά  στην απάντηση, ότι το πρόβλημα των μεδουσών δεν είναι μονοσήμαντο και ενδεχόμενη απαγόρευση της αλίευσης δεν θα το επιλύσει. Επίσης, σημειώνεται ότι η δομή , η λειτουργία και η απόδοση της αλιείας στην περιοχή είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται (!).

"Δυστυχώς, το υπουργείο δείχνει πως ούτε κατανοεί το πρόβλημα, ούτε και μπορεί να κάνει τίποτα για να βοηθήσει μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά, ειδικά κατά τη φετινή παραθεριστική περίοδο" υπογραμμίζει ο κ. Κατσανιώτης, προσθέτοντας πως οι θεωρίες του υπουργείου περί "οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης" ή περί "περιοδικότητας του φαινομένου κάθε 8-10 χρόνια" δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες και τους επαγγελματίες που βλέπουν τις θάλασσές τους  "από μακριά".

"Σε ακόμα μία περίπτωση, η κυβέρνηση... απουσιάζει από την κοινωνία και τα προβλήματά της" καταλήγει ο βουλευτής Αχαΐας.

Α. Κατσανιώτης: "Οι θάλασσες γεμάτες μέδουσες και η ... - The Best News

Από την άλλη πλευρά καταστηματάρχες παραθαλάσσιων περιοχών έχουν δει τη δουλειά τους να μειώνεται  κατά διαστήματα, ενώ παιδιά και μεγάλοι κάνουν μπάνιο «με φόβο Θεού», αναζητώντας διάφορες εναλλακτικές. Με απόχες στα χέρια βγάζουν στην ακτή όσες εντοπίζουν, ενώ άλλοι φορούν ρούχα και βουτάνε.

Επιπρόσθετα έχουν «επιστρατευτεί» ηλεκτρονικές εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον «πόλεμο» με τις τσούχτρες.

Αφενός υπάρχει στο facebook η σελίδα «Πού συνάντησα σήμερα τσούχτρες-μέδουσες» ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημειώνει η εφαρμογή   swymm όπου μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναφέρετε την κατάσταση σε κάθε παραλία της περιοχής! Μπείτε στο www.swymm.net και δείτε και αναφέρετε τα πάντα για την κατάσταση στην παραλία που βρίσκεστε.

Αχαΐα: "Μαρτύριο" τα μπάνια από τις τσούχτρες - Εδώ ... - The Best News

Που έχει τσούχτρες ή πολυκοσμία;Σε ποια παραλία ... - The Best News

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

-Βγείτε αμέσως από το νερό

-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, τότε αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό επειδή θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμα περισσότερο δηλητήριο.

-Σε περίπτωση που δεν είστε στην Μεσόγειο, αλλά κολυμπάτε σε τροπικά νερά, τότε αντί για θαλασσινό νερό, συνιστάται να ξεπλύνετε το σημείο με άφθονο ξύδι. Οι τσούχτρες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).

-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτό θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε καυτό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.

-Τις επόμενες ημέρες, μπορείτε να βάζετε περιοδικά λίγο πάγο στο σημείο για να το μουδιάσετε και να περιορίσετε τον πόνο. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε με καθαρό νερό το σημείο 3 φορές την ημέρα και μετά να βάζετε κάποια αντιβιοτική κρέμα. Χρησιμοποιήστε και επίδεσμο, αν χρειαστεί.

-Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το τσίμπημα μιας τσούχτρας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως τοξικό/δηλητηριώδες και να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, ειδικά εφόσον είστε αλλεργικοί και δεν το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ταχυκαρδία. Πείτε αμέσως στους γιατρούς ότι σας τσίμπησε τσούχτρα και περιγράψτε τους την μορφή της εφόσον προλάβατε να την δείτε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλημμύρισαν από κόσμο οι παραλίες - Ο φόβος της...τσούχτρας και οι ...

Δυτική Ελλάδα: Οι μέδουσες έφθασαν μέχρι την ... - The Best News

Πάτρα:Δείτε μέγεθος μέδουσας που έβγαλαν από το ... - The Best News

Καλοκαίρι με τις μέδουσες στη θάλασσα θα κάνουν οι ... - The Best News

Αχαΐα: Γεμίσαμε μέδουσες στον Κορινθιακό ... - The Best News

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις