Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι ρακέτες, τα κουβαδάκια του...Γιαννάκη και οι τσιρίδες της μαμάς του να μην πάει στα βαθιά-Tο "savoir vivre" της παραλίας για να περάσουν όλοι...καλά

Οι ρακέτες, τα κουβαδάκια του...Γιαννάκη...

Χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε άπαντες ανενόχλητοι τις βουτιές μας

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την προσωπική υγιεινή ή για το σπίτι μας αλλά και για τις παραλίες που μας υποδέχονται και μας φιλοξενούν το καλοκαίρι. Κανόνες καλής συμπεριφοράς χρειάζονται λοιπόν και στην αμμουδιά ή αλλιώς εφαρμόστε το …σαβουάρ βίβρ στην θερινή σας εξόρμηση προσέχοντας όχι μόνο την καθαριότητα των ακτών και της θάλασσας, αλλά και την «συγκατοίκηση» μας στις αμμουδιές.

Η ξεγνοιασιά στις παραλίες και το ευχάριστο κολύμπι στην θάλασσα απαιτούνευγένεια, διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή.

 

  • Τοποθετούμε την ψάθα και την ομπρέλα μας σε αρκετή απόσταση από τους διπλανούς λουόμενους, ώστε να μην ενοχλούμε.
  • Προσέχουμε να μην προκαλούμε ηχορύπανση με μουσική στην διαπασών και φωνές. Η ηρεμία των λουομένων είναι δικαίωμα τους.
  • Τα σκυλιά απαγορεύονται στις πλαζ με κόσμο. Αν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο το τετράποδο μας, αναζητάμε ερημικές παραλίες.
  • Παίζουμε ρακέτες, μπιτς βόλεϊ και άλλα παιχνίδια της άμμου μακριά από ψάθες και ομπρέλες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού, τότε απλώς δεν παίζουμε.
  • Δεν κάνουμε θαλάσσια σπορ (sea jet, σκι κ.α.) κοντά σε κολυμβητές, παρά μόνο σε οριοθετημένες με σημαδούρες θαλάσσιες περιοχές.
  • Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, δεν κολυμπάμε πέρα απ’ αυτές.
  • Ψαρεύουμε με ψαροντούφεκο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μ. από αγκυροβολημένα πλοία, λιμενικά έργα, δίχτυα, λουόμενους, περιοχές διέλευσης πλοίων και ποτέ την νύχτα.

 

Το γνωστό σε όλους μας μήνυμα «Καθαρές Θάλασσες και Ακτές»παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι για τα περισσότερα από τα απορρίμματα που ρίχνουμε στη θάλασσαχρειάζονται πολλά χρόνια ώστε να αποσυντεθούν, όπως για παράδειγμα:

 

  • ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια
  • μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 10 έως 20 χρόνια
  • ένα φίλτρο τσιγάρου χρειάζεται 1 έως 5 χρόνια
  • ένα κουτί κονσέρβας χρειάζεται 50 χρόνια
  • μια φλούδα πορτοκαλιού 2-5 εβδομάδες
  • μια μόνο χαρτοπετσέτα χρειάζεται 2 έως 4 εβδομάδες

 

Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, θάλασσα και ακτές καθαρά, θα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει προστασία περιβάλλοντος και να ακολουθούμε 4 βασικούς κανόνες:

 

  1. Περισυλλέγουμε όλα τα σκουπίδια μας σε σακούλα που φέρνουμε από το σπίτι μας και μετά πετάμε σε κάδους απορριμμάτων.
  1. Δεν πετάμε στην άμμο αποτσίγαρα αλλά μόνο σε αυτοσχέδια σταχτοδοχεία.
  1. Με μία ευγενική παρατήρηση στον διπλανό μας όταν ρυπαίνει, μπορούμε να τον ενημερώσουμε για την «οικολογική» συμπεριφορά στις παραλίες.
  1. Είναι υποχρέωση μας να καταγγέλλουμε πλοία ή σκάφη αναψυχής (μικρά ή μεγάλα) που ρυπαίνουν. Ενημερώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Λιμενικό ή την Αστυνομία.

 

Εκτός από καθαριότητα, φροντίζουμε και για την προστασία της … θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.

 

  1. Δεν ενοχλούμε τα μικρά ζώα (θαλάσσιες χελώνες, κ.α) που ζουν κάτω από την άμμο ή στις ακρογιαλιές.
  1. Δεν περισυλλέγουμε φύκια, όστρακα, κοχύλια, κοράλλια, αχινούς, αστερίες, κ.λπ. Αποτελούν τον κήπο του βυθού και της ακρογιαλιάς που όλοι θέλουμε να θαυμάζουμε.
  1. Δεν χαράζουμε κορμούς δέντρων, δεν ξεριζώνουμε φυτά και αρμυρίκια, δεν καταστρέφουμε τις ρίζες τους και δεν τα ψεκάζουμε με σπρέι ή χρωστικές ουσίες. Οι παραλίες χωρίς αυτά δεν μπορούν να «αναπνεύσουν».
  1. Δεν ανάβουμε φωτιές στις παραλίες -μπορεί να δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη για όλους.

 

Τέλος, πρέπει να έχουμε στο νου μας πάντοτε ότι αν βρεθούμε σε κίνδυνοεμείς ή κάποιος άλλος μέσα ή έξω από τη θάλασσα, πρέπει να καλέσουμε αμέσως για βοήθεια τον ναυαγοσώστη της οργανωμένης παραλίας, ή την πλησιέστερη Λιμενική Aρχή, ή το Kέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Eμπορικής Ναυτιλίας στην επείγουσα απευθείας γραμμή 108.

Σε περίπτωση που δεν έχει σήμα το κινητό μας τηλέφωνο, τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό SOS 112 που είναι πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης εκτάκτου ανάγκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight