Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Καλοκαιρινή cucina povera

Καλοκαιρινή cucina povera

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Το στυλ μαγειρικής της cucina povera ξεπήδησε από την ύπαιθρο της Ιταλίας η οποία μέχρι την δεκαετία του ’60 ήταν μία φτωχή χώρα και μάλιστα μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους.  Η μαγειρική αυτή είναι τοπική και εποχιακή και χαρακτηρίζεται από ελάχιστη σπατάλη τροφίμων και τη βέλτιστη χρήση των συστατικών, χωρίς την παρουσία
«ευγενών» κομματιών κρέατος ή ακριβών ψαριών.

Ακόμα και με την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας στις περιφέρειες της χώρας η κουζίνα αυτή ποτέ δεν εξαφανίστηκε εντελώς, αλλά κερδίζει και πάλι σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι λόγω του κόστους, της αειφόριας που πρεσβεύουν αυτές οι συνταγές και της φιλοσοφίας για απλότητα και υγιεινή στο μαγείρεμα.
Οι δύο συνταγές που σας προτείνω έχουν την καταγωγή τους στην Σικελία και ευρύτερα στην Νότια Ιταλία. Είναι τυπικές συνταγές της «Φτωχής Κουζίνας» και γίνονται με εποχικά υλικά που υπάρχουν συνήθως πάντα στην κουζίνα μας.
Η Ιταλική Φοκάτσια είναι ένα είδος λεπτού ψωμιού ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα. Θα μπορούσε να είναι και η μαμά της πίτσας. Ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του ψωμί, που συναντάμε σε όλη
την Ιταλία, αν και κάποιοι λένε ότι το έφτιαξαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες.
Δοκιμάστε το να το παρασκευάσετε με αρωματικά ή μπερδέψτε στη ζύμη του ελιές ή λαχανικά.
Τρώγεται σαν ψωμί σκέτο, μιας και είναι πεντανόστιμο αλλά μπορεί να σερβιριστεί και με τυρί, λαχανικά, αλλαντικά ή σαν εναλλακτική πίτσα, χρησιμοποιώντας άψητα τα υλικά που θα επιλέξουμε να την συνοδεύσουμε!...
Ετοιμάζεται πανεύκολα, ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο ευχάριστα και γρήγορα προκαλώντας εθισμό!
Η Sicilian Caponata, είναι από τα αγαπημένα πιάτα των Σικελών και παρασκευάζεται σε πολλές παραλλαγές, ακόμα και σερβιρισμένη πάνω σε μπρουσκέτα.
Εμπλουτίστε την και με πατατούλες, αλλά μην προσθέσετε άλλα λαχανικά γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση της. Στην Σικελία προσθέτουν και καβουρδισμένο κουκουνάρι ή αμύγδαλο.

Καλή Όρεξη!

Sicilian Caponata

Χρόνος Προετοιμασίας 20 ’ – Χρόνος Ψησίματος 45’–Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα )


6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 μεγάλες μελιτζάνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

3 μέτρια σέλερυ χωρίς τα φύλλα ψιλοκομμένα

3 ντομάτες ψιλοκομμένες

1/2 κ.σ. ζάχαρη

1 κουταλιά λευκό ξύδι

1 κ.γ. αλάτι χονδρό αλυκής

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. κάπαρη

2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

15 μικρές ή 7 μεγάλες πράσινες ελιές, κομμένες σε τέταρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την μελιτζάνα ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου, 5’- 10’, μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει ένα ελαφρώς καστανόξανθο χρώμα.
Στην συνέχεια αφαιρούμε την μελιτζάνα από την κατσαρόλα και την μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για λίγα λεπτά έως ότου τσιγαριστεί.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σέλερυ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. (Εάν χρειασθεί και άλλο ελαιόλαδο, τραβάμε λίγο τα υλικά στο πλάι και προσθέτουμε λίγο ακόμα.)
Ρίχνουμε το σκόρδο συνεχίζοντας το ανακάτεμα και στην συνέχεια τις ντομάτες, ανακατεύοντας, για περίπου 2’.
Ξαναβάζουμε την μελιτζάνα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα μας τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την ζάχαρη πάνω από το μίγμα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού δοκιμάσουμε και εφόσον χρειάζεται προσθέτουμε κ’ άλλο ξύδι ή αλάτι.
Τέλος ρίχνουμε τις ελιές και την κάπαρη, συνεχίζοντας για ακόμα 1’ το μαγείρεμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

Tips

- Εάν θέλετε μπορείτε να την μαγειρέψετε από το βράδυ, η γεύση της είναι πολύ πιο ανώτερη την επόμενη ημέρα.

- Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε το σέλερυ εάν δεν σας αρέσει και να την χρησιμοποιήσετε σαν σάλτσα για ζυμαρικά. Ιδανικά με πέννες ή παπαρδέλες.

- Οι μελιτζάνες αφού κοπούν σε φέτες πρέπει να μπουν σε νερό με λεμόνι για να ξε-πικρίσουν

Τι πίνουμε;

Αν και είναι μία καθαρόαιμη συνταγή της Ιταλικής Cucina Povera (δηλαδή της «Φτωχής Κουζίνας»), θα ταιριάξει τέλεια μία ρετσίνα νέας γενιάς, όπως ο Ρητινίτης Nobilis, της Γαία Οινοποιητικής.

ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 10 ’ – Χρόνος Ψησίματος 20’ – Χρόνος ξεκούρασης ζύμης 1 ώρα τουλάχιστον

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για την λαμαρίνα του φούρνου)

1.000 γρ. αλεύρι σκληρό

500 ml νερό + 1 φλ. ακόμα για το ταψί

¾ φλ. τα. Ελαιόλαδο + 1/3 φλ. ακόμα για το ταψί

35 γρ. μαγιά νωπή

20 γρ. ανθός αλατιού για το πασπάλισμα

2 κ.γ. Δενδρολίβανο ξερό για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ μεγάλο ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή σε μίξερ με εξάρτημα ζυμώματος έως ότου γίνει μία μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Λαδώνουμε την λαμαρίνα και στρώνουμε μέσα το ζυμάρι ώστε να γίνει μία στρώση πάχους περίπου 2cm. Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και πιέζουμε με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να κάνουμε «βαθουλώματα» στο ζυμάρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο νερό (1 φλ.) με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλ.) και το ρίχνουμε σταδιακά επάνω στο ζυμάρι, απλώνοντας ταυτόχρονα με ένα πινέλο για να απορροφηθεί.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το δενδρολίβανο. Ψήνουμε ώσπου να εξατμιστεί όλο το νερό και να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

- Ένα θέλουμε μπορούμε να κόψουμε μικρά ντοματίνια στα δύο και να τα βάλουμε επάνω στο ζυμάρι πριν ρίξουμε το αλάτι και το δενδρολίβανο.

- Επίσης, η ζύμη φυλάσσεται στο ψυγείο έως και τρείς ημέρες εάν δεν θέλουμε να κάνουμε όλη την συνταγή.

Τι πίνουμε;

Και με αυτό το πιάτο ταιριάζει τέλεια μια ρετσίνα νέας γενιάς, όπως ο Ρητινίτης Nobilis, της Γαία Οινοποιητικής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life